Zlá krev v EU. Meloniová a von der Leyenová. I kvůli Číně

06.08.2024 9:29 | Zprávy

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová a italská premiérka Giorgia Meloniová si spolu v minulosti rozuměly. Ale podle serveru Politico se v poslední době odcizují. „Giorgia Meloniová se chystá bojovat s Ursulou von der Leyenovou. A mohlo by to být ošklivé,“ napsal tomu server. Meloniová by se však mohla zachovat pragmaticky a pokusit se od Bruselu získat maximum, stejně jako se snaží získat maximum z návštěvy Číny.

Zlá krev v EU. Meloniová a von der Leyenová. I kvůli Číně
Foto: Repro Youtube
Popisek: Giorgia Meloni

Říká se, že kdyby bylo v politice více žen, ubylo by konfliktů. Pohled na předsedkyni Evropské komise Ursulu von der Leyenovou a italskou premiérkou Giorgiou Meloniovou však ukazuje něco jiného.

„Italská premiérka zuří kvůli výroční zprávě Evropské komise o právním státu, která vyjádřila obavy o svobodu tisku v Itálii a nezávislost její veřejnoprávní stanice Rai. Meloniová podnikla právní kroky proti novinářům s odvoláním na pomluvu, která je v Itálii trestným činem, za který se trestá vězením. A její jmenování loajálních členů do nejvyšších funkcí ve státním rozhlase vedlo k odchodu některých špičkových novinářů,“ napsal server Politico.

Meloniová prý obratem napsala předsedkyni Evropské komise dopis, v němž se ostře ohradila proti tomu, že by v Itálii utrpěla svoboda slova.

V prvním funkčním období Leyenové v roli předsedkyně Evropské komise spolu obě ženy udržovaly přátelské vztahy, které se zdály být vhodné pro obě političky. Ve Snaha Leyenové pokračovat jako předsedkyně Evropské komise i ve druhém funkčním období vše změnila. Meloniová dávala najevo, že se jí tento záměr nelíbí a podle pozorovatelů v Bruselu spálila velké množství politického kapitálu, který před tím do budování pozitivních vztahů s von der Leyenovou vložila.

„To, co Meloniová udělala, byla obyčejná hloupost,“ řekl po hlasování v parlamentu jeden vysoký diplomat EU. „Za několik týdnů spálila tolik politického kapitálu.“

Kritici Meloniové vykreslují napětí s von der Leyenovou jako důkaz marginalizace Itálie v Evropě. Italský zákonodárce Riccardo Magi, centrista a hlasitý kritik Meloniové, řekl, že „hrála oběť, což je reakce někoho, kdo má v úmyslu hrát roli smolařky“.

Server Politico jedním dechem dodal, že teď se Meloniová snaží mírnit napětí, neboť si je vědoma toho, že se jedná o obsazování postů v Evropské komisi a Itálie může dostat různá portfolia. Meloniová údajně doufá, že by mohla získat silné ekonomické portfolio.

Ale má to háček.

„Itálie má druhý nejvyšší veřejný dluh v Evropě a deficit překračuje limity EU. Tím se Řím dostává do střetu s Evropskou komisí, protože nová fiskální pravidla označují tresty pro země s velkými deficity,“ upozornil server s tím, že bude záležet na Meloniové, zda se bude chovat jako tvrdá neústupná politička, nebo vystoupí jako pragmatická politička, která se pokusí ze situace vytěžit maximum.

Server hongkongského listu South China Morning Post upozornil, že Meloniová může vytěžit maximum i ze své návštěvy Číny, protože na rozdíl od maďarského premiéra Viktora Orbána jedná v rukavičkách a vhodně balancuje mezi Bruselem a Pekingem.

Státní návštěva italské premiérky se časově shodovala se 700. výročím smrti Marca Pola a čínská státní média upozorňovala na snahu Itálie sloužit jako most mezi Čínou a Evropou.

„Cesta však mohla prohloubit její spory s předsedkyní Evropské komise Ursulou von der Leyenovou. … Jako protičínský jestřáb s dalšími pěti lety ve funkci je pochybné, že by von der Leyenová nechala Italy vést diplomacii EU,“ napsal komentátor Alex Lo v textu pro hongkongský list.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Jaroslav Foldyna byl položen dotaz

Co přesně myslíte tím, že chcete stejný metr pro všechny?

V čem je podle vás nyní jiný a pro koho? A naopak, nemyslíte, že by třeba migrantům mělo být měřeno přísněji? My jim poskytujeme azyl, a když si toho neváží a páchají třeba trestnou činnost nebo přestupky, mělo by jim být podle mě měřeno přísněji.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Svědectví, jak se v Kyjevě dělal Majdan: Sto obětí, pak bude Západ reagovat

20:03 Svědectví, jak se v Kyjevě dělal Majdan: Sto obětí, pak bude Západ reagovat

Ke střelbě do prozápadních protestujících na kyjevském Majdanu v únoru 2014 mělo podle ukrajinského …