Zpátky do reality! Varování pro Ukrajinu. U Kursku úspěchy, ale jinde je hůř

10.08.2024 12:23 | Monitoring

Krátce po vpádu na území Ukrajiny ruské síly obsadily Záporožskou jadernou elektrárnu. A teď se zdá, že by Ukrajinci mohli Rusům oplatit stejnou mincí. Jedním z cílů útoku ukrajinských jednotek na ruskou Kurskou oblast může být i nedaleká jaderná elektrárna. Ale o osudu Ukrajiny se rozhoduje jinde. Třeba u Pokrovsku, od něhož jsou Rusové vzdáleni jen asi 10 km.

Zpátky do reality! Varování pro Ukrajinu. U Kursku úspěchy, ale jinde je hůř
Foto: Repro X
Popisek: Další úprava ruského tanku pro odolnost vůči dronům

Ukrajinci vsadili na útok na ruský Kursk. Otázkou však zůstává, čeho všeho chtějí Ukrajinci dosáhnout.

„Někteří vojenští analytici se domnívají, že dalším cílem ukrajinských sil by mohla být jaderná elektrárna Kursk. Závod, který zásobuje energií 19 regionů centrálního federálního okruhu, je vzdálen asi 30 km. Podle kanálu Vazhnyye Istorii na platformě Telegram s odkazem na pracovníka závodu v současnosti závod hlídají pouze ženy. Vedení závodu podle něj nemá žádný plán pro případ napadení a zaměstnanci nejsou poučeni, co dál,“ napsal server Kyiv Post.

Úřadující gubernátor Kurské oblasti Alexej Smirnov podle agentury Reuters řekl, že trosky dronů dopadly na elektrárnu poblíž Kurčatova. Jde o jednu z největších ruských jaderných elektráren se čtyřmi reaktory. Elektřina v oblasti byla na čas přerušena.

Šéf Mezinárodní agentury pro atomovou energii OSN vyzval obě strany, aby projevily zdrženlivost.

Podle ruského náčelníka generálního štábu Valerije Gerasimova se do ofenzívy mohlo zapojit asi 1000 vojáků z ukrajinských elitních útočných brigád vybavených západními obrněnými vozidly a tanky. Ruské zdroje tvrdí, že 945 ukrajinských vojáků padlo nebo bylo zadrženo. Agentura Reuters však upozornila, že tyto údaje nemohla ověřit.

Ukrajinci podle všeho obsadili také bod, přes který teče plyn do Evropy, v Sudži. A že Gerasimov ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi slíbil, že ruská armáda obnoví kontrolu nad celým územím Ruské federace včetně plynové stanice.

Agentura Reuters uvedla, že Ukrajinci v Kurské oblasti ničí ruskou techniku. Agentura má k dispozici video s konvojem asi 15 spálených ruských vojenských nákladních vozidel rozmístěných podél dálnice v oblasti Kursku. Ben Barry, analytik pozemních válek z Mezinárodního institutu pro strategická studia, řekl, že zatímco její širší strategické cíle zůstaly nejasné, Ukrajina odhalila ruské nedostatky a převrátila konvenční názor na válku, že žádná strana nemůže postupovat bez těžkých ztrát.

Neúspěšný kandidát na europoslance za hnutí STAN Andrej Poleščuk uveřejnil video se zastavenou ruskou technikou. „Následky rozbití ruské kolony v Kurské oblasti,“ napsal k tomu Poleščuk.

válka na Ukrajině

Vasyl Kapustej, Ukrajinec, který od roku 2000 žije v České republice a od roku 2014 má české občanství, také uvítal ukrajinské úspěchy v Kurské oblasti. Jenže okamžitě přidal varování. „Je sice hezké, že v Sudži vlaje na úřadě ukrajinská vlajka, ale ve škole v centru Ňjů-Jorka na Donbase vlaje zase naopak ta russácká. Nepřátelé jsou už jen 10 km od Myrnohradu/Pokrovsku. Situace tam je extrémně kritická. Právě tam se rozhoduje o osudu ukrajinského Donbasu,“ upozornil Kapustej.

Válka na Ukrajině

Poté znovu ocitoval několik informací streamu Jurije Butusova, ze kterých je zřejmé, že v Kurské oblasti se o osudu ruské války opravdu nerozhoduje. Rozhoduje se např. u Pokrovsku, kde se prý Rusové za tři měsíce posunuli o 12 km.

„Do Myrnohradu jim zbývá okolo 10 km, přátelé… Možná i trochu méně. To je VELMI NEBEZPEČNÁ SITUACE. Myrnohrad/Pokrovská aglomerace má totiž klíčový operativní význam pro kontrolu Donbasu. Je to uzel spojení mezi centrálním Donbasem (Kramatorsk, Dobropilja, Slovjansk) a jižním Donbasem (to je Vuhledar, Veliká Novosilka atd.). Tedy je to velmi důležitý komunikační uzel, který má velmi velký význam. Dávat nepříteli možnost dojít až tam – to je vystavování této aglomerace hrozby tomu, že aglomerace bude ztracena,“ varoval Butusov

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

MUDr. Raduan Nwelati byl položen dotaz

Garance státu

Neměl by kromě cen energií, stát garantovat lidem hlavně dostupné bydlení a taky ceny potravin? Máte dojem, že to tato vláda dělá?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Jediné čeho dosáhli je , že rusové sundají rukavičky a začne plnohodnotná válka!, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseF.L.Hek , 10.08.2024 14:38:24
Mají se na co těšit , teď už jim nic nepomůže...

|  16 |  0

Další články z rubriky

„Jestli ty volby nezajistíte, já je napadnu.“ Šlachta pohrozil Pekarové

22:08 „Jestli ty volby nezajistíte, já je napadnu.“ Šlachta pohrozil Pekarové

V pátek a v sobotu Česko čekají krajské a senátní volby. Jak budou vypadat v zasažených oblastech a …