Zrušené EET: „Přišli jsme o nástroj.“ NKÚ se ozval

15.07.2024 11:13 | Zprávy

Někdejší ministryně financí hnutí ANO Alena Schillerová i stínový premiér téhož hnutí Karel Havlíček opakovaně tepali vládní pětikoalici za zrušení EET. Podle jejich názoru tím kabinet uškodil české ekonomice. Karel Havlíček označil zrušení EET za zločinecký počin. A teď se hnutí ANO dostalo nečekané podpory ze strany Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ).

Zrušené EET: „Přišli jsme o nástroj.“ NKÚ se ozval
Foto: Hans Štembera
Popisek: EET účtenky, ilustrační foto

Budoucí koalice SPOLU – koalice ODS, lidovců a TOP 09 – od okamžiku zavedení EET slibovala, že až bude vládnout, tento nástroj, který označovala za buzeraci podnikatelů, zruší. A jak slibovala, tak také udělala. Potom, co pětikoalice ODS, lidovců, TOP 09, STAN a Pirátů sestavila vládu, zrušila EET.

Podle Nejvyššího kontrolního úřadu to byla chyba.

„V boji proti daňovým únikům byly v ČR v roce 2016 zavedeny dva nové nástroje – od ledna kontrolní hlášení a od prosince elektronická evidence tržeb (EET). V průběhu šesti let odhalila Finanční správa ČR (FS ČR) prostřednictvím kontrolního hlášení přes 10 milionů rizikových transakcí a doměřila téměř 11 mld. Kč na dani z přidané hodnoty (DPH). Díky EET doměřila na daních z příjmů a DPH v letech 2017 až 2019 celkem 652 mil. Kč. Následným zrušením EET v lednu 2023 ztratili správci daně jeden z významných nástrojů pro cílené prověřování daňových úniků, v případě DPH pro odhalování daňových subjektů, které se nezaregistrovaly k DPH, přestože překročily zákonný limit pro povinnou registraci. Konstatuje to NKÚ po ukončení kontroly zaměřené na vybraná opatření proti daňovým únikům na DPH,“ uvedl úřad v aktuální tiskové zprávě.

Sdělení kontrolorů se okamžitě chopila exministryně financí v barvách hnutí ANO Alena Schillerová.

„Zrušení EET bylo zásadní chybou. Jasná fakta NKU potvrzují, že jen počet registrací k DPH po zavedení EET vzrostl o 44 tis., tedy o 3 244 %. A obráceně, po jeho zrušení klesl na 20 ročně,“ napsala Schillerová na sociální síti X.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Referendum - upřesnění

Dobrý večer, přečetla jsem si Vaši odpověď na dotaz od jiné uživatelky s názvem "referendum". Dále jsem si prostudovala Vás odkaz na tuto odpověď a zajímá mě bod 1e) v němž se v podstatě píše, že v referendu nebudou mít občané možnost hlasovat o členství v mezinárodních organizacích.. Nebo se pletu...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Už chápete kde se berou voliči 5kolky ? Zloději ,kteří vám DPH napočítají ale státu neodvedou a karty neberou... , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseF.L.Hek , 15.07.2024 12:01:31

|  12 |  0

Další články z rubriky

„Jestli ty volby nezajistíte, já je napadnu.“ Šlachta pohrozil Pekarové

22:08 „Jestli ty volby nezajistíte, já je napadnu.“ Šlachta pohrozil Pekarové

V pátek a v sobotu Česko čekají krajské a senátní volby. Jak budou vypadat v zasažených regionech a …