Zvedáme platy, musíme. Jurečka u Moravce zachraňoval školní jídelny

23.06.2024 14:46 | Zprávy

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) navrhne zvýšení platů ve veřejné sféře od září tzv. první skupině a zaměstnancům ve státní službě od sedmi do deseti procent. Řekl to v pořadu Otázky Václava Moravce na České televizi, kde diskutoval s poslancem ANO Alešem Juchelkou a poslankyní Lucií Šafránkovou (SPD).

Zvedáme platy, musíme. Jurečka u Moravce zachraňoval školní jídelny
Foto: Reprofoto: ČT24
Popisek: Otázky Václava Moravce s Lucií Šafránkovou, Alešem Juchelkou a Marianem Jurečkou

Spor o navyšování platů státních zaměstnanců trvá. Požadavek odborů na patnáctiprocentní zvýšení platů ve veřejné sféře podle jejich předáka Josefa Středuly stále platí. 

„Jasně jsem už řekl odborům i kolegům ve státní koalici. To, že je nutné zvýšit platy u lidí, kteří dělají ve veřejné sféře především v té stupnici I, což jsou především lidé, kteří dělají buďto úřední práci na obcích, městech, na krajích, nebo jsou to lidé, kteří pracují ve školních jídelnách, nemocničních jídelnách, jako školníci, tak v této stupnici jedna je to bez diskuzi," poznamenal Jurečka, že zde musí k tomu zvýšení platů dojít. „Je to neoddiskutovatelné," řekl. 

„Nesouhlasím s kolegy z odborů, že by to mělo být patnáct procent pro všechny skupiny. Protože tam jsou skupiny, které nám kopírují inflační vývoj i se svým růstem platů. A pak je tam ještě oblast státní služby, ta je na tom velmi podobně jako ti lidé ve stupnici jedna. Zhruba šedesát tisíc lidí, kteří pracují na resortech, na úřadech pod jednotlivými ministerstvy, jako je třeba Český katastrální úřad a podobně. A tady také ten propad oproti inflaci je velmi výrazný," dodal Jurečka. U státní služby a u toho prvního stupně by tedy mělo dojít podle Jurečky k navýšení platů ve výši sedmi až deseti procent. Počítá s tím od 1. září.

„Zvyšování platů je třeba řešit systémově a aby to bylo i předvídatelné. To, co se nyní děje, je zcela nesystémové. Dlouhodobě voláme po tom, aby se platy zvyšovaly, protože ten propad je opravdu veliký. Je potřeba to řešit jednoznačně systémově," podotkla Šafránková. Za důstojnou práci je podle ní třeba důstojná mzda.  

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vanda Efnerová

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Budete nějak řešit docházku vašich senátorů?

A jestli ano jak? A nemyslíte, že by stálo za úvahu, aby všichni politici, teda i poslanci a ministři byly z větší části placeni za odvedenou práci? Třeba za to, jak často se účastní schůzí, hlasování, kolik předloží zákonů apod? Nemyslíte, že by to pak politiky motivovalo, aby opravdu makali? Netvr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

konec koryta se mu blíží, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusepepek vyskoč ze senátu , 23.06.2024 15:01:43
Pokrytec lidovec Jurečka. Zvedáme platy všem státním zaměstnancům, protože se blíží volby a zaplatí to všichni okradení občané ze zvýšených daní a okradení důchodci na valorizaci

|  6 |  0

Další články z rubriky

Koho to Francouzi volili? Zchlazené nadšení. Bylo připomenuto, co Mélenchon všechno chce

22:40 Koho to Francouzi volili? Zchlazené nadšení. Bylo připomenuto, co Mélenchon všechno chce

Výsledky předčasných parlamentních voleb ve Francii vzbuzují na jedné straně oslavy porážky „krajní …