Alena Maršálková: Snahy, jak vyšachovat občany, pokračují

22.06.2024 9:41 | Komentář

Zastupitelé Temelína nevzdávají boj proti výstavbě úložiště vyhořelého jaderného paliva!

Alena Maršálková: Snahy, jak vyšachovat občany, pokračují
Foto: Alena Maršálková
Popisek: Mgr. Alena Maršálková, úvodní signatářka Charty 2022 a mediální poradkyně

Už pár měsíců se věnuji problematice výstavby hlubinného úložiště radioaktivního odpadu v lokalitě Janoch, která se rozkládá v katastrech obcí Temelín, Dříteň, Olešník a města Hluboká nad Vltavou. A se vší vážností mohu konstatovat, že kdyby se mezi obecními a městskými zastupiteli nenašlo pár odvážných lidí, tak by se uprostřed Evropy začaly ukládat tisíce tun vyhořelého jaderného odpadu, aniž bychom se proti tomu mohli ohradit a činnost zastavit. Kolem výstavby úložiště se mlčí a když to nejde tak mlží a hledají se kličky, jak vyšachovat z rozhodování občany.

Nebýt oněch pár nebojácných zastupitelů, tak se informace o chystané stavbě úložiště k občanům především dotčených obcí, vůbec nedostaly. A ti, kteří o tom něco slyšeli si myslí, že to přece bude jen díra v zemi, takže se nic neděje. Někteří obecní a městští zastupitelé jsou laxní, o věc se příliš nezajímají a přístup starostů je skandální. Když dostanou z kompetentních úřadů včetně Správy úložišť radioaktivních odpadů (SÚRAO) nějaké žádosti, vyjádření, přípisy či pozvánky najednání, tak to tají nejen před občany, ale i před samotnými zastupiteli, hlavně opozičními.

A hra na to, jak vyšachovat občany, a hlavně odvážné zastupitele, pokračuje. Musím konstatovat, že sofistikovaně a v těch nejvyšších patrech politiky.

Pozvánka k ministrovi

Dne 15. května dostali starostové dotčených obcí dopis z ministerstva průmyslu a obchodu s pozváním na setkání na téma hlubinného úložiště a činnost pracovní skupiny. To proběhne 25. června na ministerstvu a ministr Jozef Síkela by rád probrat náplň pracovní skupiny se starosty osobně. K pozvánce byl připojen statut pracovní skupiny. A abychom nechodili kolem horké kaše, zde jsou jména všech čtyř pozvaných starostů. V Temelíně je to Josef Váca, Dříteň Josef Kudrle, Olešník Milan Kotýnek st. a v Hluboké nad Vltavou Tomáš Jirsa, senátor a člen ODS.

Ze statutu pracovní skupiny

„Hlavním cílem pracovní skupiny je komunikace a zapojení dotčených územních samosprávných celků do procesu výběru lokality hlubinného úložiště a navazujících fází.“ Tak zatím ta komunikace probíhá pouze se starosty. „Pracovní skupina a její členové budou přispívat zejména k vyjasnění stanovisek a zlepšení komunikace mezi jednotlivými orgány státní správy a mezi státní správou a dotčenou veřejností.“ V prvé řadě, by si měla vyjasnit a zabývat se nesouhlasnými stanovisky a vypořádat se s námitkami.

„Pracovní skupina projednává způsob vyváženého zapojení veřejnosti a otázky související s výběrem lokality hlubinného úložiště a realizací hlubinného úložiště, jak jej předvídá Koncepce nakládání s radioaktivním odpadem a vyhořelým jaderným palivem.“ Otázek by bylo hodně, ale to by s občany někdo musel mluvit a informovat je.

A teď se dostáváme k jádru problému, a tím je složení pracovní skupiny. Vláda vybrala v České republice čtyři, podle ní vhodné, lokality. Za každou z nich tedy i za Janoch bude v pracovní skupině nominant veřejnosti. V této lokalitě, jak víme, jsou čtyři dotčené obce, Temelín, Dříteň, Olešník a Hluboká nad Vltavou. A ve statutu je uvedeno: „Nominant veřejnosti za obce dotčené přípravou hlubinného úložiště musí být členem zastupitelstva dotčené obce a musí být nominován na návrh starosty obce, rady obce či zastupitelstva obce. V případě shody v počtu nominací, rozhoduje návrh obce s největším počtem obyvatel.“

V tomto konkrétním případě by to byla Hluboká nad Vltavou. Tedy zastupitelstvo, v jehož čele stojí Tomáš Jirsa, starosta, který od samého začátku své občany o připravované stavbě hlubinného úložiště neinformuje, a hájí se tím, že na výběr lokality nemají obce vliv, nechce rozdýmat nálady a emoce, udělat „mrdník“ mezi občany a rozdělit společnost. Starosta, který ještě v dubnu tvrdil, že nejbližší rodinný dům od zájmové oblasti je více než kilometr daleko. Přitom ve vzdálenosti 350 metrů stojí dům rodiny s dětmi a musel by byl ze tří stran obehnán vysokou stěnou. Starosta, který neposlouchá argumenty opozičních zastupitelů a řádně je neinformuje.

Ještě že se v dotčených obcích najdou stateční zastupitelé. Tedy především v Temelíně, kde už stojí jaderná elektrárna a jejich obavy jsou na místě. Připraveno mají 12 otázek, na které chtějí znát odpovědi a svůj boj za vyloučení lokality Janoch z vhodných míst pro stavbu hlubinného úložiště nevzdávají. A já budu vždy na jejich straně.

Na co chtějí znát v Temelíně odpovědi?

Jakým způsobem jste schopni na základě stanovených bezpečnostních kritérií a krizového plánu GARANTOVAT, že dlouhodobý způsob konvenčního (pomocí trhaviny) rozpojování horniny, dle Vaší TZ č. 222/2018 z února 2018 (GP), těžko rozpojitelné a těžitelné horniny, nenaruší podloží JETE, která se nachází v blízkosti 4 km? Není tato blízkost obrovským bezpečnostním rizikem a potencionálním ohrožením obyvatel nejen v blízkém okolí JETE? Pokud tvrdíte, že ne, doložte dokumenty dotčených institucí, jako např. SÚJB apod.

V zájmovém území se nachází tzv. Hlubocký zlom, který je prý seismicky dlouhodobě neaktivní. Již v roce 2017 geolog a publicista pan Cílek jasně definuje „hlubocký zlom“ jako problém pro vybudování HÚ v této lokalitě. Proč je jakýkoliv takovýto zlom v jiných lokalitách vylučujícím kritériem a v lokalitě JANOCH ne, i přesto, že v nedávné době proběhlo několik seismických aktivit, které byly zaznamenány i na JETE?

Lokalita JANOCH byla díky nulovým informacím ze strany zástupců obcí v záležitosti potencionálního HÚ dlouhodobě mimo reálné informace, Jakým způsobem chce tedy SÚRAO zajistit, aby se obce podílely, když to neustále ve svých zprávách prezentuje? Lokalita JANOCH byla zařazena v roce 2016 do seznamu a dodnes nemají obce a jejich občané odpovědi na zásadní otázky. PROČ?

Nutnou podmínkou pro vydání stavebního povolení je i tzv. proces EIA, tedy posouzení vlivu stavby na životní prostředí. Kdy proběhl biologický screening? Kde je z něho zpráva? Kde jsou přesné termíny, kdy proběhnou další průzkumy?

V případě provedení průzkumných hlubinných vrtů do hloubky 1200 m a 600 m existuje potencionální riziko ztráty spodních vod, kdy mohou obyvatelé využívající vodu ze studní a vrtů o tuto vodu definitivně přijít. Tvrdit, že se to nemůže stát je nesmysl a tuto odpověď neakceptujeme. Jakým způsobem má SÚRAO zajištěn náhradní zdroj vody? Bude tento potencionální problém SÚRAO řešit před zahájením vrtů nebo nastane situace, kdy se občané v blízkých obcích jako je Nová ves, Jeznice a Kočín, kde tento zdroj vody plně využívají, ocitnout dlouhodobě bez vody?

Stejná otázka se týká zdroje vody, kterým se v blízkém okolí potencionálního HÚ napájí dobytek (až 600 l denně). Jakým způsobem se bude kompenzovat nutnost připojení se na vodovodní řad a za tuto vodu platit?

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Budete nějak řešit docházku vašich senátorů?

A jestli ano jak? A nemyslíte, že by stálo za úvahu, aby všichni politici, teda i poslanci a ministři byly z větší části placeni za odvedenou práci? Třeba za to, jak často se účastní schůzí, hlasování, kolik předloží zákonů apod? Nemyslíte, že by to pak politiky motivovalo, aby opravdu makali? Netvr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Jahn: Proč ČT koupila Tour, když ji nemá kde odvysílat. A omyly ministra Baxy

13:40 Petr Jahn: Proč ČT koupila Tour, když ji nemá kde odvysílat. A omyly ministra Baxy

Pamatujete si ještě na známé výkřiky podporovatelů zhrzených komentátorů veřejnoprávního sportu, kdy…