Alexander Tomský: Kajte se, ideologové aneb Chvála Klause!

25.09.2011 9:56 | Zprávy

Brát na potaz učenou humanitní inteligenci, proč tak neúnavně, zuřivě, samolibě a posměvačně pronásleduje Václava Klause za jeho extrémní názory, extrémní, protože v nesouladu s názorem osvíceného dobového intelektualismu, valný smysl nemá.

Alexander Tomský: Kajte se, ideologové aneb Chvála Klause!
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Václav Klaus

Dnešní levicový liberál už dávno není ten, "který má za cíl svého snažení, jak pravil George Orwell, obhajobu samozřejmostí a neustálý boj proti malým smrdutým ideologiím, které zápasí o naši duši". Je to člověk neoblomné světské víry při absenci té nadpozemské a nevzdá se jí, i kdyby trakaře padaly (historicky ovšem lidské hlavy), protože, "si vybudoval (sobě drahou) myšlenkovou konstrukci, a má-li moc, snaží se na ni naroubovat skutečnost" jak trefně praví Ondřej Neff (LN, 22.09). A že těch klausových pravd bylo! Pamatujete, že chtěl uzákonit vyrovnaný a nízký státní rozpočet? Teď se o to pokouší nešťastná unie. Pamatujete se, jak se mu vysmívali, že vidí největší nebezpečí v unii místo Ruska a někteří dokonce vymýšleli konspirativní teorie, že je v područí ruské tajné služby? Budou si sypat popel na hlavu teď, kdy se Rusko pomalu ale jistě rozpadá (nízká porodnost, časná úmrtnost, vysoká kriminalita, emigrace bohatých i kapitálu, rozpad armády a infrastruktury), zatímco unie prochází těžkou krizí, na kterou doplatíme všichni? Co bylo řečí, že bez unie mír v Evropě, volný pohyb lidí, zboží a kapitálu by nemohl existovat? Opravdu? Bez té bruselské nadvlády, která chrlí několik tisíc mikroekonomických nařízení (lidově pořízení) ročně, abychom se chovali uctivě a nadále snižovali svou životní úroveň. A co zelený ekologismus? Neměl snad Klaus pravdu, že subvence z daní do biopaliv je zločin proti lidskosti a do alternativní energie drahý konkurenceschopnost ničící nesmysl? Ať si větrníky rostou jak houby po dešti, ale bez korupčních dotací a nových milionářů.

Kde však konečně národ prozřel (87 %), je případ Klausovy pravdy o euru. Tu největší evropskou poválečnou tragédii, finanční devastaci a pravděpodobný nadcházející sociální a politický kolaps. Žádné Spojené státy Evropy nebudou nikdy schopny překonat ekonomickou propast mezi severem a jihem bez evropské přinejmenším studené války.

Vzpomeňme na Winstona Churchila, jak stál léta osamocen, vysmíván, urážen a zesměšňován jako bezmála cvok a "maverick", jenž nechápe humanitní pacifismus osvícené levice a někdy i (málo konzervativní) pravice.

Ideology nepřesvědčíme, problém je však i na české pravici, kde se podloudně rozšířila levicová pověra, že zdravý rozum neexistuje, že každé myšlení je subjektivní, jenom pouhý názor a tak i Klaus musí být nějakým ideo ismem potrefen, řekněme ideologií svobodného trhu. Pravda to není. Nejen v logice a matematice existují dogmatické axiomy, ale i ve zdravém rozumu, ekonomii a všech více méně racionálních disciplinách. Současná krize je především důsledkem státní politiky neschopné chránit tržní mechanismus a nikoli nedostatečné regulace, jako by stát měl a dovedl řídit podniky. Stát má rozbíjet kartely a monopoly i příliš velké banky a chránit křehkou svobodu trhu a zákazníka občana před kreativitou zavádějících smluv nepoctivých manažerů, kteří na něj vymýšlejí stále nové pasti. A pokud tak nečiní, ptejme se proč a nepleťme si to s trhem.

Psáno pro LN 23. 09. 2011. Vyšlo na blogu aktualne.centrum.cz. Publikováno se souhlasem autora.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alexander Tomský

Referendum - upřesnění

Dobrý večer, přečetla jsem si Vaši odpověď na dotaz od jiné uživatelky s názvem "referendum". Dále jsem si prostudovala Vás odkaz na tuto odpověď a zajímá mě bod 1e) v němž se v podstatě píše, že v referendu nebudou mít občané možnost hlasovat o členství v mezinárodních organizacích.. Nebo se pletu...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Svetozár Plesník: Ethnoaul otevřel své brány jako součást 5. World Nomad Games

12:21 Svetozár Plesník: Ethnoaul otevřel své brány jako součást 5. World Nomad Games

Od 7. do 13. září se v etnoaulu „Universe of Nomads“ konají 5. světové nomádské hry, které nabízejí …