David Šťáhlavský: Kolik přijde Ruský rabat

19.12.2013 17:47 | Zprávy

Zdálo by se, že po týdnech spekulací, výhrůžek a demonstrací, přišlo do ukrajinské kauzy ratio čísel, kupeckých počtů, dolarů a kubíků. Nechci ale riskovat, že Vás hned úvodem otrávím suchými ciframi, proto to, co včera upekli v Kremlu prezidenti Putin a Janukovyč popíšu na maloobchodním příkladu.

David Šťáhlavský: Kolik přijde Ruský rabat
Foto: ČT24
Popisek: Demonstrace na Ukrajině

Představte si, že si koupíte deset hrušek po 9 Kč, zaplatíte 90 Kč. Šlechetný zelinář Vám ale dá vánoční slevu, jako Rusko Ukrajině na plyn, ve výši 1/3. Takže hruška přijde už jen na 6 Kč. Vtip je ale v tom, že si jich musíte koupit místo deseti 16. Výhodný nákup Vás přijde rázem o 6 korun dráž, i když jste nakoupili se 1/3 slevou. V případě Ukrajiny je dohoda ještě "výhodnější" o to, že když už se do Vás hrušky nevejdou a nechcete ovoce ani vidět, stejně těch 16 ks musíte zaplatit. Není tedy divu, že nejmenovaný zdroj z Gazpromu, který je monopolním dodavatelem plynu na Ukrajinu, tvrdí, že plynárenský gigant zdánlivě velkorysým ústupkem Kyjevu nic neprodělá. A kdyby přece, ztráty uhradí prý stát. Připomínám, že jde o nadpolovičně státní koncern.

Vítězství ukrajinského prezidenta Janukovyče je proto sporné a s ohledem na míru odporu doma a míru utajení dalších podrobností dohody v Kremlu, je pro něho politickou sebevraždou a možná i rozsudkem na odnětí svobody. K tomu ale později.

Moskva na první pohled napřáhla k Ukrajině velice štědře a obětavě pomocnou ruku, která má Kyjev udržet na postsovětské orbitě. Janukovyč si odvezl i živé peníze, které tak nutně potřebuje ukrajinská ekonomika, a které mu odmítla dát, jak EU, tak Čína. Jde o 15 mld. USD. A protože ani ruská státní pokladna takové peníze volně nemá k dispozici, musel Putin sáhnout na nedotknutelný Fond národních hmotných rezerv. Státní duma bude muset dokonce změnit zákon, který takové kredity do ciziny prozatím zakazuje.

Z vázaných 88 miliard státních rezerv Rusko uvolní Ukrajině hned celou 1/6, oněch 15 mld. USD. Půjčku kryje Kyjev svými pokladničními poukázkami se splatností v polovině roku 2014 a výnosem 20%. To ale velice nepřímo odpovídá padesátiprocentní míře rizika, kterou na sebe ruský stát, jako věřitel, bere.

Součet makroekonomických ukazatelů Ukrajiny mluví jasně:

HDP klesá už pět kvartálů v řadě, devizové rezervy jsou jen o málo vyšší než slíbený ruský kredit (tj. 19 mld. USD), k tomu ještě devalvace místní hřivny a propad vzájemného obchodu s Ruskem v roce 2012 o 45 procent, letos zatím o 15. Ukrajinu letos tedy v objemu obchodního obratu s Ruskem předežene Bělorusko, spočítal už premiér Dmitrij Medveděv.

To všechno dohromady opravňuje experty k závěru, že riziko defaultu Ukrajiny je 50:50. Půjčit tedy takovému státu byť jen rukavice, natož 15 mld., znamená o ně přijít. Proto včerejší dohoda mezi ruským a ukrajinským prezidentem musí obsahovat daleko zásadnější doložky, které mohou stát Janukovyče nejen politickou kariéru.

Jak známo z praxe i u nás, správce konkurzní podstaty dokáže často i nemožné. A v případě Ukrajiny, budou k mání strategické plynovody. Kdyby na takový krizový scénář došlo, budou si nakonec hlavně nové členské země Unie vyčítat, že se nepodařilo přece jen asociační dohodu s Ukrajinou podepsat včas. Na druhou stranu, akcie společností na těžbu břidličných plynů po rusko-ukrajinském "dealu" zřejmě porostou. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: rozhlas.cz

MUDr. Zdeněk Hřib byl položen dotaz

Můžete se k tomu vyjádřit?

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Vydirani-Urednik-popsal-co-provadel-Pirat-Hrib-kvuli-milionovym-fakturam-761522 Nemáte dojem, že je to na rezignaci? A jestli je to křivé obvinění, tak se přeci můžete bránit soudně, když tak neučiníte, tak je to podle mě důkaz, že je to pravda

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Pár nápadů pro Síkelu

15:16 Zbyněk Fiala: Pár nápadů pro Síkelu

Partnerství je dobré, pokud se jím nemyslí drancování.