Dominik Rusinko: Koruna v laufu. Na obzoru je ale větší rozkolísanost a méně zisků

02.09.2024 10:11 | Glosa

Koruna má za sebou povedený konec prázdnin – v posledních obchodních dnech se přiblížila na dostřel úrovně 25,00 EUR/CZK. V srpnu se dostala česká měna vyloženě do laufu, když vůči euru posílila o více než 1,5 %. Pozitivní impuls přišel nejprve ze strany jestřábího snížení sazeb v podání ČNB, následně dodalo koruně vzpruhu také svižné oslabování amerického dolaru.

Dominik Rusinko: Koruna v laufu. Na obzoru je ale větší rozkolísanost a méně zisků
Foto: Archiv
Popisek: peníze, ilustrační foto

Krátkodobě však nevidíme příliš prostoru pro další zisky koruny pod 25,00 EUR/CZK. Zásadní bude i nadále vývoj na hlavních trzích, konkrétně příchozí data ze Spojených států. Ta by dle našich odhadů neměla negativně překvapit (zejména data z trhu práce), což by mohlo korigovat tržní očekávání ohledně razantního snižování sazeb Fedu. Dolarová křivka aktuálně zaceňuje zářijové snížení sazeb o 50 bazických bodů s 66% pravděpodobností.

Ani tuzemská makro čísla významnější pozitivní impuls pro korunu zřejmě nepřinesou. Červencový výsledek maloobchodních tržeb i průmyslové výroby by měl pokračovat v nastolené trajektorii pozvolného oživení spotřebitelské poptávky a stagnujícího zpracovatelského sektoru.

Z pohledu centrální banky budou nejdůležitějším číslem mzdy za druhé čtvrtletí (3.9.), jejichž zrychlenou dynamiku považuje bankovní rada za jedno z hlavních proinflačních rizik. Totožně jako ČNB odhadujeme mírné meziroční zvýšení ze 7 % na 7,2 %, což by nemělo výrazně zahýbat tržními sázkami, resp. měnit politiku opatrného snižování sazeb ve zbytku roku.

S blížícím se zářijovým zasedáním ČNB ale přesto počítáme s větší rozkolísaností. Zvláště pokud by měl tuzemský peněžní trh začít zaceňovat agresivnější pokles sazeb než 25bps, například pod vlivem holubičích „cutů“ v podání Fedu a ECB. V takovém případě by se koruna mohla krátkodobě znovu dostat pod tlak. Vzhledem k jestřábí komunikaci ČNB a příchozím datům nicméně považujeme výraznější snížení sazeb za nepravděpodobný scénář.

Sečteno, podtrženo, krátkodobě ale vlastně ani ve zbytku letošního roku nevidíme příliš prostoru pro další zisky koruny a očekáváme její oscilování okolo úrovně 25,00 EUR/CZK. V příštích měsících je ale potřeba počítat s větší volatilitou koruny v souvislosti se snižováním sazeb hlavních centrálních bank a také s blížícími se americkými prezidentskými volbami, které mohou dostat pod tlak celou paletu rizikových aktiv.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Paní poslankyně dotaz na vás zněl následovně. "Kdo ustanovil, že budou mít poslanci prázdniny."

Na to jste neodpověděla, jen jste se ze široka rozepsala. Mám možnost sledovat dění v poslanecké sněmovně v televizi. Ve vašem textu je toto:"což je proto, že jednání PS probíhá za přítomnosti členů Vlády". Vládu velmi často ale na jednání sněmovny nevídám. O mnohých poslancích nemluvě. Jste asi sku...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Marek Zeman: Klimatické změny jsou, ale nikoliv dle webu Fakta o klimatu

13:25 Marek Zeman: Klimatické změny jsou, ale nikoliv dle webu Fakta o klimatu