Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

24.04.2024 15:49 | Komentář

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnný indikátor důvěry se meziměsíčně zvýšil o 2,8 bodu na hodnotu 97,0 (100 = dlouhodobý průměr), přičemž nálada se zlepšila jak na straně spotřebitelů, tak podnikatelů.

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu
Foto: Pixabay
Popisek: Důvěra - ilustrační foto

Spotřebitelská důvěra vzrostla už čtvrtý měsíc v řadě, povzbuzena poklesem inflace a obnoveným růstem reálných mezd. Dobrou zprávou je zejména fakt, že domácnosti lépe hodnotí svou současnou finanční situaci a zároveň se snižují jejich obavy ze zhoršení ekonomické situace. Ruku v ruce s tím jde pozvolný nárůst maloobchodních tržeb.

Právě spotřeba domácnosti bude dle našeho názoru hlavním motorem růstu české ekonomiky v tomto roce. Vedle růstu reálných mezd sehraje důležitou roli také efekt rozpouštění nad-úspor mezi domácnostmi. Agregátní míra úspor v ekonomice dosahuje téměř 20 %, přibližně 8 p.b. nad dlouhodobým průměrem.

graf

Mezi podnikateli se důvěra zvýšila nejvíce v průmyslu a ve službách, naopak mírně poklesla ve stavebnictví. Hlavní bariérou další expanze zůstává především slabá poptávka následovaná problémy v dodavatelských řetězcích. Ve stavebnictví je nadále zásadním problémem nedostatek pracovníků. Slabá zahraniční poptávka bude ovlivňovat výkonnost exportně orientovaného průmyslu nejméně do první poloviny letošního roku, ke zlepší by mohlo dojít – v závislosti na kondici německé ekonomiky – směrem ke konci roku 2024.

graf

Povzbudivá konjunkturální data jsou v souladu s naším předpokladem postupného oživení tuzemské ekonomiky. Pro celý letošní rok odhadujeme růst HDP okolo 1,5 %, výhled je však nadále zatížen negativními riziky v čele s nejistým vývojem zahraniční poptávky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 352. díl. Schmeedovy paměti

18:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 352. díl. Schmeedovy paměti

Čtenářský zážitek Petra Žantovského z pamětí Woodyho Allena.