František Mareš: Rekviem za přítele

02.08.2022 11:04

(Byli jsme zase chvíli kluci ze skal…)

František Mareš: Rekviem za přítele
Foto: Archiv FM
Popisek: František Mareš, manager nakladatelství Olympia a programu: Vzděláním a sportem k sebevědomí

Nevím, jestli nás viděl… Stáli jsme namačkáni jeden vedle druhého. Někteří jsme se ani neznali a někteří jsme se po letech nepoznali, ale byli jsme tu. A každý si přinesl kousek jeho samého, pár slov, vzpomínku, připomínající záblesk nocí padající hvězdy.

Pečlivý pan řečník s noblesou rétora vyjmenovával klady jeho života. Života, který ve vší své výjimečnosti připomínal den s jeho narozením, poledním žárem a purpurem západu, aby svým koncem předznamenal nové narození.

Nevím jak kdo, ale vím, že v tomto okamžiku alespoň na chvíli jsme se mnozí brodili sněhem Obřího dolu, ztráceli dech v krpálech Mikulášského běhu, báli i nebáli se na stěnách Prachovských skal a v převisech hor. Běželi na kyslíkový dluh s Brďanovým hlasem v patách.

horolezci

Setkání Lezeckého kroužku Prachov 4. října 1997 v Císařské chodbě. Brďan první zprava i se svojí " hlásnou troubou".

Ano, loučím se s přítelem, kamarádem, učitelem sportu i života ing. Jiřím Všetečkou, kterému jsme neřekli jinak než Brďan. A občas také diktátor, to když nás v Císařské chodbě a jindy a jinde svojí mosaznou „hlásnou troubou“ rovnal do řad a zástupů.

A tady a teď jsme si podali ruce na pozdravení. Stejný stisk jako před lety, možná těmi roky slabší. Ale neztratil nic z obsahu přátelství a vyjádření úcty ke skále či hoře, která nás pustila na svůj vrchol. A pod melodiemi písní Až na vrcholky hor, Čechy krásné, Čechy mé, se podivnou ozvěnou Českého ráje odkudsi z horizontu Krkonoš vracela věčná moudrost Epikurových slov: „Účast neprojevujeme přátelům pláčem, nýbrž starostí o ně.“ A o tom každý výstup, i ten náš výstup životem, je a byl.

Prachovské skály

Prachov - Jehla a Čapka

Ano, mněli jsme, my, mladší, opravdu štěstí, že našimi přáteli byli lidé jako Brďan, Joža Stránský, Hasan a Eman Bosákovi, Jarda Havlík, měli jsme veliké štěstí… Věcí na sport tolik nebylo, nebylo tolik možností jako dnes, ale myslím si, že existovalo mezi námi lidmi daleko větší kamarádství, přátelství a s nimi i s tím málem se každý závod dal vyhrát a každá cesta se zdála kratší. Možná to byl jen stále se opakující pocit mládí, které se chce dotknout obzorů a jít daleko, daleko za ně.

Byli jsme mladí a nepřemýšleli jsme o tom, že závod s časem se vyhrát nedá.

Stáli jsme jeden vedle druhého, podivná řeka lidí, kteří povstáním vzdávali hold jednomu člověku, jednomu životu, jednomu osudu. A najednou mě napadlo, že to je ten okamžik, kdy jméno si nasazuje podobu nesmrtelnosti a začíná žít v mysli živých.

Jdete-li krajem, nemusíte nalézt řeku. Stačí, když najdete oblázek, jako potvrzení, že tu jednou byla. A stačí ho stisknout v dlani. Pak s námi stále je.
S přáteli je to stejné.
Brďane, dík.

Requiem aeternam dona ais (Odpočinutí věčné dej jim…)

Tvůj kamarád

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

Zisk

Tvrdíte, že na zisku není nic špatného. Neprotiřečíte si? Protože byla to vaše vláda, která zavedla daň z mimořádných zisků. Naopak jsem si nevšiml, že byste nějak zásadně odstranili všudypřítomnou byrokracii, což jste před volbami slibovali. A další dotaz. Existuje podle vás nějaká hranice, kdy je ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Absurdní důchodové divadlo

15:49 Jiří Weigl: Absurdní důchodové divadlo

Pondělní glosa Jiřího Weigla