Jan Vávra: Boj o zemědělství

20.12.2013 10:24 | Zprávy

Náhlý boj o kontrolu nad ministerstvem zemědělství nemá v polistopadové historii obdoby a vyvolává otázku, proč politickým stranám o tento resort najednou tak strašně jde. Že by svářícím se stranám šlo jen o to urychlit nebo naopak pozdržet prostřednictvím Státního pozemkového úřadu vydávání půdy církvím, je poněkud úsměvné. Oficiální důvody, proč by druhá strana měla nebo neměla ovládat resort zemědělství, které politici uvádějí, nejsou nijak přesvědčivé.

Jan Vávra: Boj o zemědělství
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek

Ačkoli se o obsazení křesla ministra zemědělství oficiálně hlásí sociální demokracie a KDU, všechno svědčí o tom, že jde o boj mezi KDU a hnutím Ano. Podle zákulisních informací ČSSD nejdříve neměla o resort zájem a chtěla, aby se KDU domluvili s ANO, později zájem deklarovala zájem, ale nijak se v boji neangažovala. Hlavním odpůrcem KDU byl při vyjednávání pan Faltýnek, tedy předseda poslaneckého klubu Ano.

Ovšem pokud dříve šlo o normální politické vyjednávání, včera dostal boj o zemědělství další rozměr, když se do něj vložil prezident Agrární komory Veleba, který se dost ostře vymezil proti KDU. Dokonce prozradil, že Agrární komora do Prahy svolala demonstraci pro KDU, kterou dvě hodiny před jejím začátkem zrušili. Taková nátlaková akce signalizuje, že ve hře jsou nemalé zájmy a svědčí spíše pro to, aby lidovci tento resort skutečně dostali.

Agrární komora hájí zájmy velkopodnikatelů v oblasti zemědělství a potravinářství, tedy její zájmy se shodují se zájmy Babišova Agrofertu. Ačkoli vedle ní existují v resortu i jiné lobbystické organizace - jako je třeba Asociace soukromých zemědělců - Agrární komora je bezesporu silnou vlivovou skupinou, už z toho důvodu, že v Čechách nedošlo - pokud jde o vlastnictví půdy - k návratu ke stavu před rokem 48 a tedy rozvoji menších rodinných farem, které tvoří páteř zemědělské výroby v sousedních zemích. Kolektivizované zemědělství přešlo plynule do rukou několika vlastníků, takže místo jednotných družstev tu máme obrovské zemědělské podniky, obdělávající tisíce hektarů. Ty možná dokáží vyrábět potraviny levněji, ovšem na kvalitu půdy a tedy i kvalitu potravin to má spíše negativní vliv.

ČSSD nikdy nepokládala zemědělství za svoji prioritu, a nechala své poslední ministry, třeba Jana Fencla a Jaroslava Palase, používat resort k soukromým cílům. Způsob, jakým byl současný boj o zemědělství rozehrán, jen prohlubuje podezření o propojení politické a ekonomické sféry. Zároveň prozrazuje, kdo v budoucí koalici tahá za delší konec provazu. Může se tedy opakovat zkušenost z minulé koalice, kdy místo slabého a nerozhodného premiéra vládu ve skutečnosti řídil ministr financí, v tomto případně možná vicepremiér pro ekonomiku. Ano, pak je ovšem otázkou, komu bude líp. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Ing. Jan Skalický byl položen dotaz

To myslíte vážně, že tu žádné povodně nejsou?

A co to tedy podle vás je? Nestydíte se? Vždyť v důsledku povodní vyhaslo několik životů, spousta lidí přišlo o střechy na hlavou a o svůj majetek. To jste tak asociální nebo jste úplně mimo? A fakt myslíte, že má kdokoliv z této tragédie radost? Možná tak vy, jelikož jste ji evidentně zneužil ke sv...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Volební masakr vlády

11:34 Zbyněk Fiala: Volební masakr vlády

Hlavním výsledkem krajských voleb je praktické vyzmizíkování pirátských komiků. Selhávka Bartoš couv…