Hospodářská krize a kvalita potravin
je to asi 40 let, kdy z podniku, v němž jsem pracoval, jezdily v období sklizně jahod pracovnice z účtárny vypomáhat do poměrně velké konzervárny. Po první směně byly dost vyděšené z toho, že nahnilé a zaplesnivělé jahody, které daly stranou, jim mistrová shrnula mezi ty, ze kterých se vyráběl džem nebo marmeláda. Vzpomněl jsem si na to, když v poslední době byly zveřejněny informace o nekvalitních kečupech či závadných potravinách z Polska. Tenkrát to bylo v důsledku tlaku na plnění plánu při nedostatku pracovních sil a jistě také proto, že v závodě nebyl zřejmě nikdo, kdo by se proti daným praktikám efektivně prosadil. Přesto si myslím, že kvalita výrobků - zejména potravin, byla dobrá a výše popsaný případ spíše patřil mezi výjimky.
V současné době mají výrobci a někteří prodejci zájem nabídnout zboží za co nejdostupnější ceny, a to často bez ohledu na snižování kvality svých produktů. Řeší to používáním levnějších surovin a různými náhražkami (nenápadné zmenšování obsahu či balení do větších krabic je v tomto případě to menší zlo). O některých náhražkách lze velmi vážně uvažovat jako o zdraví škodlivém přípravku. Příkladem může být např. aspartam (v potravinách označení E951, také Equal a NutraSweet) - látka 200 x sladší než cukr. Např. při zahřátí aspartamu nad 30°C - k čemuž dochází v procesu přípravy některých potravin, vzniká metanol. Ten se v těle oxiduje na kyselinu mravenčí a neurotoxin formaldehyd. Je známo přes 90 symptomů působení aspartamu (bolesti hlavy, závratě, změny nálady, nevolnost, zvracení, změny vidění, křeče, bolesti břicha atd.). Aspartam se používá v řadě dietních nápojů, nízkokalorických jogurtech, krémech, sušenkách, zmrzlinách, žvýkačkách, potravinách pro diabetiky atd. Američané spočítali, že aspartam je u nich ve více než 5 tisících druzích potravin. Aspartam zřejmě patří do souboru příčin, které se podílejí na rozsáhlém výskytu dětského autismu. Zatímco v polovině 80.let minulého století bylo v USA autismem postiženo 1 dítě z 10 000, v současné době je to již 1 dítě ze sta dětí školního věku. U nás je to ročně kolem 200 dětí, tedy 1 dítě z 500. Nyní se i konečně v naší slavné EU začíná volat po přehodnocení rozhodnutí Evropské komise ohledně povolení aspartamu.

Tento článek je uzamčen
Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PLPřidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: Názory, ParlamentniListy.cz