Jiří Paroubek: Pusťte nás na ně!

02.08.2024 15:49 | Komentář

Tak znělo heslo Pirátů a část voličů se rozhodla je do politiky pustit. Vizuálem hesla byl předseda Bartoš jako vězeňský dozorce nad některými jinými politiky. Tím Piráti důvěřivé české veřejnosti vzkazovali – uděláme tady pořádek.

Jiří Paroubek: Pusťte nás na ně!
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Paroubek

Jaká je realita? V Praze jsou na nás Piráti puštěni již druhé volební období. Znakem jejich vlády je dopravní chaos, kombinovaný se stagnací rozvoje města (Praha prý nepotřebuje vnitřní dopravní okruh). Tak nám jejich Hřib rozkopal magistrálu a Václavské náměstí, kam nejméně za miliardu budou znovu zavedeny tramvaje, které zde nikdo (kromě turistů) nepostrádá a nepotřebuje. Kolabující doprava v centru města bude ještě více destruována.

Dočkali jsme se drahých trolejbusů na letiště v době, kdy se začalo se stavbou rychlodráhy. Díky trolejbusům se rozkopala celá Evropská, aby tento zázrak techniky stáhl troleje u starého letiště a dál jel na baterky. Proč celý tento cirkus, když z Veleslavína mohly jezdit autobusy na plyn nebo vodík, eventuálně i na baterie? Prostě Piráti, logiku nehledejte.

O drahém mostu jen pro tramvaje a chodce (ti ale zrovna ze Zlíchova do Branika a opačně zrovna v zástupech nechodí) v Braníku jsem už několikrát psal. Ale miliarda a půl bude pryč.

Kuriózní je i způsob podpory cyklodopravy. Oproti dobám, kdy jsem byl na pražské radnici náměstkem pro finance za primátora Béma, skoro nevznikají žádné nové, od silnice oddělené cyklostezky. Ale všude se na asfalt za stovky milionů kreslí nesmyslné a často i nebezpečné cyklopruhy, které po pár metrech svedou kolaře rovnou pod auta.

Teď tomu nasadil korunu ministr Bartoš. Co je ve funkci, slibuje a žvaní o digitalizaci. Jak ji zavedeme, bude po problémech. Otevřeme si doma počítač a pár kliků nám zařídí vše, co po státu potřebujeme, a tečka. V přímém přenosu vidíme realitu.

Přechod stavební dokumentace z papírové na digitální s sebou přinesl uplné zhroucení systému stavebního řízení. Doposud jsme ho měli hodně pomalé, od nynějška nejspíš nebude už žádné. Zprávy jsou plné toho, jak pracovníci stavebních úřadů upozorňují na naprostou nefunkčnost. Protestují, poukazují na zablokování systému. Ministr Bartoš slibuje nápravu. Nikde se moc nemluví, kolik nás tento Bartošův zázrak digitalizace už stál a kolik budou stát jeho úpravy a opravy. A pokud to vůbec opravitelné je.

Samostatnou otázkou je, zda vůbec někdy tato nová forma stavebního řízení zjednoduší a zrychlí. To se nejspíš nikdy objektivně nedozvíme. Taky se nedozvíme, kolik kamarádů špiček Pirátů pracuje nebo vlastní desítky IT firem, které se na vývoji a správě podobných digitálních oblud účastní a inkasují z nás vyždímané stamiliony.

Vítejte v realitě. Digitalizace státu pod taktovkou Pirátů hodně věcí prodraží, zkomplikuje, zpomalí, učiní zranitelným a jen máloco skutečně zásadně zlepší. A peníze, nechci domýšlet, kolik to bude stát.

Jiří Paroubek
bývalý český premiér a předseda ČSSD

(text byl napsán pro MF DNES a zde byl otištěn 1. srpna t.r.)

Vyšlo na Vasevec.info. Publikováno se souhlasem vydavatele

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Antonín Seďa byl položen dotaz

Sobotka lhal v TV Nova, vyhodíte ho z ČSSD?

Dnes 26.5.2017 cca ve 20:10 hod. sdělil Sobotka národu, že na rozdíl od Prezidenta jednal podle pravidel. Zamlčel ale skutečnost, že porušil Koaliční smlouvu. Před půl rokem neodvolání Hermana odůvodnil právě touto smlouvou. Lhal tedy tehdy nebo dnes. Vyvodí z toho Vaše strana už konečně nějaký důsl...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Bydlení je základní lidské právo

12:31 Jiří Paroubek: Bydlení je základní lidské právo

Na sociálních sítích se objevil rozsáhlý průzkum veřejného mínění, které zpracovala výzkumná agentur…