Pět neotřelých rad, jak bojovat se zdražováním potravin
Ceny potravin rostou citelně a jejich růst ještě zrychlí. Letos se tak dočkáme nejvýraznější zdražení potravin od 90. let. Jak se mu bránit? Zde představujeme těchto pět neotřelých rad…:
Nechoďte do hospody. Dělejte párty doma nebo v garáži
- Pozor na „smrskflaci“ - nekupujte nenápadně zmenšenou potravinu či nápoj
- Češi denně vyhodí jídlo až za 46 korun na osobu. Nenakupujte a nevařte hladoví, hlad je možná nejlepší kuchař, ne však nejekonomičtější
- Na nákupy potravin vyrazte hned po snídani… Nebo nakupujte dle letáků
- Nakupujte dobré víno. Ale nepijte jej
…a nyní je rozebereme blíže:
Nechoďte do hospody. Dělejte párty doma nebo v garáži
„Garážové party“ místo hospody jsou jedním ze způsobů, jak čelit rapidní inflaci. Ta se ještě více než potravin v obchodech týká právě cen v hospodách či restauracích. I proto, že jejich provozovatelé se potřebují finančně zahojit po pandemii, během ní těžce krváceli. Narůstá tak rozdíl mezi cenou piva v hospodách a restauracích, a cenou piva v obchodech, tedy piva k domácí konzumaci, třeba právě při „garážových party“.
Za posledních deset let vzrostla průměrná cena lahvového piva dle ČSÚ poměrně nepatrně, a sice z 10 korun na 11,30 Kč. Jenže zatímco před deseti lety bylo možné pořídit pivo v hospodě či restauraci za dvojnásobek jeho ceny v obchodě, tj. za cenu kolem dvaceti korun, dnes už se pivo v hospodách v ČR prodává za ceny nejčastěji v pásmu od 30 do 60 korun. To znamená, že místo jen dvojnásobné ceny vykazuje dnes pivo v hospodě či restauraci cenu minimálně zhruba trojnásobnou v porovnání s cenou piva v obchodě.

Tento článek je uzamčen
Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PLPřidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: PV