Ondřej Konrád: Co vyvolal sáček kaštanů

23.12.2013 13:30 | Zprávy

Před pár dny jsem si koupil na jednom z vánočních trhů sáček pečených kaštanů. Samozřejmě předražených (asi deset kusů za padesátikorunu), ale s tím je člověk předem smířen a zbývá jen věřit, že aspoň polovina nebude mít pachuť a půjde vyloupnout. Neštěstí většina byla v pořádku a správně propečená. Kolem to ozdobně svítilo, mistr v zástěře ukrajoval znalecky plátky vepřové kýty ve svěráku nad žárovištěm, ve vzduchu bylo cítit svařené víno a linuly se koledy.

Ondřej Konrád: Co vyvolal sáček kaštanů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vánoční ozdoba

Bloumal jsem mezi stánky a zvolna louskal, když se mi náhle při jednom soustu vybavil obdobný zážitek. Jsem v předškolním věku, dívám se vzhůru do zachumlaných tváří dospělých, kolem leží vrstva neušpiněného sněhu, od pusy jde pára a kaštanář mi právě podal teplý kornout z balicího papíru. A udiveně si prohlížím místní dominantu, totiž zvláštní Plečnikovu stavbu chrámu Nejsvětějšího srdce Páně na náměstí Jiřího z Poděbrad. Jíž vidím zřejmě poprvé v životě. Stejně jako prvně, pokud mi paměť sahá, jím pečené kaštany. Chutnaly úžasně a zažehly trvalou lásku k téhle pochoutce adventního času. Asi je prodával jeden z posledních soukromnických mohykánů té doby. To deja vu mě překvapilo. A vzpomínka, desítky let pevně zasutá, vzápětí vyvolala jiné dávné vjemy.  

Na malý krámek na předělu Vinohrad a Nuslí, do kterého se sestupovalo po pár schodech dolů, zvonek nad dveřmi tajemně cinknul, a ve kterém starý, na nohu napadající pán, snad prvoválečný invalida, prodával hračky, a různé drobnosti. Jaké se ve znárodněných obchodech už nevyskytovaly. Indiánské čelenky s ozdobnými cvočky na kožence, z níž trčela anilinově kolorovaná péra. Kulaté krásné krabičky sirek s tlustými a různobarevnými hlavičkami. Anebo jinými zbytky prvorepublikových zásob, například prskavkami, které na rozdíl od nechytlavých produktů některého národního podniku báječně a dlouho rozsévaly gejzíry jisker. A hlavně – onen pán pořád odléval z původních forem cínové vojáčky. S flintami na zádech, anebo napřaženými v rameni ke střelbě, na koních s tasenými šavlemi. Obyčejní pěšáci stáli asi korunu, pečlivě nalakovaní o něco víc. A vypadali jako veteráni prusko-rakouských válek. Miloval jsem ten obchůdek, byť se majitele, jehož režim nechával velkoryse dožít ve svém, trochu bál. Byl to nemluvný, přísně se tvářící muž, který si o poměrech jistě myslel své a působil jako postava z knih Charlese Dickense.   

A vzpomněl jsem si také na koloniál s regály a zásuvkami až do stropu, k nimž jiný přežívající drobný živnostník stoupával po žebříku a odvažoval pak volně sypané fialkové bonbóny. A na prkénku za pultem odsekával hrudky nesmírně sladkého tureckého medu. Anebo krystaly cukrkandlu, zkaramelizovaného na provázku. Má prateta, cosi jako babička, trávila v obchodě vždy dlouhý čas táčkami s ostatními staršími ženami z ulice. Nevadilo mi to, protože zařízení a sortiment koloniálu s velkými pytli mouky, cukru, máku nebo jáhel a reklamními plakáty na Mainlovu kávu, samými svědky dob minulých, byla takřka závratná. A vždycky jsem dostal něco malého k cucání či olizování. Takhle nějak to asi vypadalo v kvelbu tatínka Petra Bajzy z Poláčkových Bylo nás pět. Jednou mě do krámku zahnal řetězy strašlivě chřestící autentický čert, já se schovával za pratetinou sukní a div se nedal do řevu. Což bylo vzápětí kompenzováno nějakou drobností z andělovy nůše. Zavanul ke mně starý svět, ve kterém jezdil šmolkově modrý poštovní balíkový vůz s doručovatelem v peleríně na kozlíku. Který mi vždycky dovolil bázlivě pohladit koníkovy nozdry.  

Za pár let bylo všechno pryč. Nastoupily nepoetické samoobsluhy bez cukrkandlu, jednoho dne se už neotevřel krámek s cínovými vojáčky, okno ve dveřích pokryla vrstva spečeného prachu. Klapot postilijónova koně utichl navždy. A do názvu republiky přibylo slovo socialistická. Ještě pořád se divím, co všechno mi na mysl přinesl předvánoční sáček kaštanů. Děti tomu nechtěly věřit, zdálo se jim, že vyprávím báchorky z předminulého století. A přece to nebylo zdaleka tak dávno. Hezký zbytek adventu přeji!

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Ing. Jan Skalický byl položen dotaz

To myslíte vážně, že tu žádné povodně nejsou?

A co to tedy podle vás je? Nestydíte se? Vždyť v důsledku povodní vyhaslo několik životů, spousta lidí přišlo o střechy na hlavou a o svůj majetek. To jste tak asociální nebo jste úplně mimo? A fakt myslíte, že má kdokoliv z této tragédie radost? Možná tak vy, jelikož jste ji evidentně zneužil ke sv...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Debakl

15:57 Jiří Weigl: Debakl

Denní glosa Jiřího Weigla