Petr Dufek: Ceny bytů za posledních deset let v ČR vzrostly o 133 %

08.10.2022 13:15 | Komentář

Podle zveřejněných údajů Eurostatu se ceny bytů v ČR ve druhém čtvrtletí letošního roku zvýšily ve srovnání s prvním kvartálem o 3,9 %, meziročně byly vyšší o 23,1 %.

Petr Dufek: Ceny bytů za posledních deset let v ČR vzrostly o 133 %
Foto: investicniweb.cz
Popisek: Petr Dufek

Rychleji tentokrát zdražovaly starší byty, zatímco u těch nových se cenový růst výrazně zpomalil. Celkově je vidět postupné zpomalování cenového růstu, avšak zatím žádná korekce. 

Anketa

Pro koho byste raději hlasovali ve 2. kole prezidentské volby?

hlasovalo: 22216 lidí

Růst cen bytů byl tentokrát v ČR druhým nejvyšším v rámci celé EU, kde se ceny v průměru zvýšily „jen“ o necelou desetinu. Příběh byl doposud podobný tomu českému – levné a lehce dostupné úvěry, snaha zhodnotit peníze apod.

Za posledních deset let se ceny bytů v ČR zvýšily o téměř 133 %. Rychleji zdražily byty jen v Maďarsku (o 188 %) a Estonsku (o 155 %). Za těchto deset let ceny poklesly pouze v jedné zemi, a sice v Itálii (o 8,5 %).

Co si lze představit dále? V první řadě asi omezování nabídky nových bytů, tak jako tomu bylo po americké finanční krizi. Bytová výstavba tehdy postupně z maxim poklesla téměř na polovinu, zatímco ceny reagovaly více méně symbolicky.

Celkem tehdy nové byty zlevnily o 5,5 %, k čemuž dopomohl i pokles nákladů na výstavbu. S tím se ovšem asi v současné době počítat nedá, protože ceny stavebních materiálů i pozemků stále ještě rychle rostou, zatímco nová výstavba viditelně zpomaluje.

Firmy na realitním trhu pamatují na zkušenost před více než deseti lety a budou směřovat byty více do segmentu nájemního bydlení, který je u nás stále ještě nerozvinutý a na kterém výrazně roste poptávka.

Korekce cen je v tuto chvíli pravděpodobná u starších a rekreačních nemovitostí, které v době covidu zažily neuvěřitelný boom. Horší vyhlídky mají i byty s horšími technickými parametry, protože náklady na energie začínají hrát velkou roli při provozu i při případných investicích do rekonstrukcí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

věk dožití ve zdraví

Sama zde píšete toto: ,, V roce 2017 byl obvyklý věk dožití ve zdraví u mužů 61 let a u žen 62 let.“ Jak ale tedy vysvětlíte, že vy prosazujete odchod do důchodu déle, a to třeba i o 5 a více let?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Čím mladší uživatel internetu, tím víc trpěl za komunismu

20:30 Čím mladší uživatel internetu, tím víc trpěl za komunismu

Tento webový vtip připomíná dnes základní problém naší doby: totální nezájem o minulost, ignoranci h…