Petr Hartman: Rozpočtové provizorium nebude

20.12.2013 11:59 | Zprávy

Nově rodící se vláda ještě nemá obsazena jednotlivá ministerská křesla, přesto už ví, podle jakých pravidel bude hospodařit. Rusnokův kabinet v demisi přistoupil k návrhu státního rozpočtu na příští rok poměrně zdrženlivě, vyvaroval se experimentů a bez větších problémů ho ve sněmovně prosadil.

Petr Hartman: Rozpočtové provizorium nebude
Foto: Hans Štembera
Popisek: Sněmovna schválila ve třetím čtení návrh zákona o státním rozpočtu České republiky narok 2014

Ani říjnový termín předčasných voleb, ani komplikované povolební vyjednávání nepřivedly zemi k rozpočtovému provizoriu. Nově nastupující vládní garnitura se smířila s tím, že stejně nemá prostor k tomu, aby rozpočet zásadním způsobem přepracovala. Potřebovala by k tomu měnit zákony, což by nemohla stihnout tak, aby začaly platit hned od prvního ledna.

Dalším argumentem pro přijetí návrhu Rusnokova kabinetu je skutečnost, že je stále ještě u moci. Do sněmovny by tak neposlal výrazně odlišnou verzi v případě, že by ta původní byla poslanci odmítnuta. Čekání na novou vládu a její návrh by mohlo protáhnout provizorium na měsíce. Což by mohlo zkomplikovat čerpání peněz z evropských fondů a hlavně by to zhoršilo důvěryhodnost země v očích zahraničních investorů a institucí.

Schválení celkových příjmů a výdajů zároveň nebránilo v úpravě výdajů v jednotlivých kapitolách. K zásadním přesunům nakonec nedošlo. Svědčí to mimo jiné o tom, že rozpočet z dílny Rusnokovy vlády nijak nevybočil z obvyklých zvyklostí. Vzhledem k tomu, že velká část výdajů je ze zákona dána a další desítky miliard ukrajují úhrady týkající se tzv. dluhové služby, nezůstává pro experimenty velký prostor.

Jeho rozsah závisí také na plánovaných příjmech. S jejich výší se dá částečně manipulovat. To podle toho, nakolik odpovídají očekávanému vývoji tuzemského hospodářství. I tentokrát se zdá, že autoři rozpočtu se na ekonomický vývoj dívají spíše optimisticky a předpokládají vyšší inkaso z vybraných daní, než by mělo být reálné. Nelze proto vyloučit, že odsouhlasený rozpočtový schodek 112 miliard korun může být ve skutečnosti vyšší.

Představitelé hnutí ANO slibují lepší hospodaření státu. Zatím se to při schvalování rozpočtu projevilo v tom, že pět miliard bylo převedeno do rozpočtové rezervy. Což automaticky neznamená, že nakonec nebudou utraceny. V neposlední řadě tato částka nepředstavuje ani půl procenta celkových výdajů.

V souvislosti s hospodařením státu tak zůstává jistotou neustálé zvyšování státního dluhu. Proto míří k hranici dvou bilionů korun. Nově schválený rozpočet by ji měl přiblížit minimálně o schválený schodek 112 miliard korun. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Volební masakr vlády

11:34 Zbyněk Fiala: Volební masakr vlády

Hlavním výsledkem krajských voleb je praktické vyzmizíkování pirátských komiků. Selhávka Bartoš couv…