Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 170. díl. Pivař a blondýna

07.01.2021 15:43 | Zprávy

Krátce před koncem roku jsem se dostal ke knize Pivař a blondýna. Lakonický titul vystihuje s lehkou ironií sérii dialogů Ladislava Jakla, muzikanta a dlouholetého spolupracovníka Václava Klause na jedné straně, a Daniely Kovářové, právničky a emeritní ministryně spravedlnosti na straně druhé.

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 170. díl. Pivař a blondýna
Foto: Archiv P. Žantovského
Popisek: Petr Žantovský

Navzdory tomu, že na první pohled tyto dvě osoby spolu možná mají mnoho společného, třeba v pohledu na svět, lásku k pivu však dlouhodobě přiznával a šířil pouze ten první, L. Jakl. Je prezidentem degustační společnosti První pivní extraliga, sedává v porotách pivních soutěží, rukama a ústy mu prošly stovky značek, dělá pochodující reklamu tzv. minipivovarům. Naopak D. Kovářová podle svých vlastních slov „potkala“ tento mok zhruba před rokem, do té doby vůči němu trpěla rozmanitými předsudky, plynoucími z neznalosti. Dá se tedy kniha těchto dvou autorů také číst jako jakési základní, ale velmi zevrubné naučení o pivu, podané zkušeným profesionálem interesovanému začátečníkovi. Je to ale kniha také zábavná, což byl jeden z důvodů, proč jsem ji vybral do prvního letošního dílu knižního cyklu. Snad bude jakýmsi nadějným předznamenáním v roce, o němž si ani hodně naivní myslitel nemyslí, že bude snadný.

Pro toto čtení jsme vybrali dvě ukázky, obě z pera D. Kovářové, v nichž shrnuje leccos z toho, co je o pivu mj. také jako ekonomickém či společenském fenoménu dobré vědět.

Proč zrovna pivo

Proč pít zrovna pivo. Proč byste ho vůbec měli začít pít, pokud jste ještě nikdy pivo neochutnali. Proč byste ho měli zkoušet i poté, co vám na první pokus nezachutnalo. Proč byste měli pít i jiná piva než to jediné, které si kupujete. Anebo proč byste neměli v pití piva přestat.

Zde jsou mé důvody a má vysvětlení:

  • Protože si s ním někdo dal tu práci a hodiny, dny, týdny a měsíce se s ním piplal.
  • Protože pomůžete našemu hospodářství, které se zejména v roce 2020 potýká s problémy, jež nikdo nečekal.
  • Protože každým pivem pomůžete zachránit jeden pivovar.
  • Protože se jím dá zahnat žízeň po sportu nebo po námaze.
  • Protože je příležitostí k zastavení a k zamyšlení.
  • Protože se vyskytuje v tolika vůních, chutích, odstínech a situacích, že si určitě vyberete tu svou pro pravou chvíli a každý okamžik.
  • Protože bez vás zavřou další hospody, pivotéky a pivovary.
  • Protože potěšíte nejen své chuťové pohárky, ale i zrak, čich a hmat.
  • Protože pivo lze využít jako záminku pro setkání.
  • Protože v hospodě, restauraci či pivním baru nikdy nebude nikdo sám.
  • Protože uvolňuje jazyk a snímá zábrany.
  • Protože se nad ním vedou zajímavé a inspirující řeči.
  • Protože se díky němu seznámíte s jinými zajímavými lidmi.
  • Protože pivo vás inspiruje k přemýšlení o tom, jak vzniká, kde se vaří a z čeho se vlastně dělá.
  • Protože jde o typický český produkt, o naši značku a o výrobek, který se dobře prodává doma i v zahraničí.
  • Protože pivo se skvěle páruje s různými jídly.
  • Protože ochutnávání je dobrodružství a vydrží celý život.
  • Protože pivo je hravé a rozmanité, přátelské, veselé, krásné na pohled.
  • Protože pohled na svět přes pivo má docela jinou barvu a chuť.
  • Protože pivo nezná hranic a nedbá na rasu, věk, vyznání a barvu pleti.
  • Protože nad ním a s ním můžete mlčet a na nic nemyslet, nebo mluvit, vymýšlet, rozmlouvat, poslouchat, přátelit se a seznamovat.
  • Protože pivo je výborný dárek.
  • Protože existují i drahé a cenné exempláře, a může tak být i důvodem investičním.
  • Protože si je může dopřát každý.
  • Protože ochutnání nové chuti vás přivede k chuti další.
  • Protože pivovary najdete v každém regionu.
  • Protože pivo je levnější než limonáda.
  • Protože z něj můžete cítit slad, pšenici, kávu i čokoládu, citrusy i hřebíček, skořici i perník, koriandr i sušenky, švestky i jablko, med i ořechy a spoustu dalších dobrot.
  • Protože pivo vám bude chutnat za dne i v noci, v podzemí i na věži, pod stanem i na zaoceánském parníku.
  • Protože jakmile začnete, nikdy nemůžete přestat.
  • Protože vylepšuje střevní peristaltiku.
  • Protože má tisíc chutí pro kluky, pro holky i pro všechna další pohlaví.
  • Protože si ho můžete dát, i když šoférujete.
  • Protože si ho můžete uvařit doma.
  • Protože máte-li před sebou pivo, můžete bez upejpání oslovit jiného hosta.
  • Protože se vám docela klidně může stát, že zcela náhodně u piva narazíte na známé obličeje, třeba na nás dva.
  • Až se to stane, neváhejte a oslovte nás. Uvidíte, že si s vámi rádi popovídáme.

Třeba já bych si teď ráda popovídala, proč v některých pivech cítím tu kávu i čokoládu, citrusy i hřebíček, skořici i perník, koriandr i sušenky, švestky i jablko, med i ořechy. To se to tam všechno přidává?

Tento článek je uzamčen

Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PL

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Róbert Šlachta byl položen dotaz

Je pravda, že se nebráníte spojení s komunisty?

Nebo co jiného je podle vás Stačilo? A máte vůbec jako strana nějakou filozofii? Na mě působíte spíš tak, že se spojíte s každým, jen abyste se dostali ke korýtkům.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Stačilo!, cesta do sektářské rezervace indiánů

12:17 Jiří Paroubek: Stačilo!, cesta do sektářské rezervace indiánů

V přílohách k tomuto textu přikládám několik svých článků, kterými jsem komentoval průběh jednání o …