Přemysl Votava: Šťastná léta skončila

15.08.2024 15:49 | Komentář

Jezdím do té vesnice už od dětství, pradědeček od Čáslavi zde hospodařil, a tak vidím, jak za posledních třicet let se česká vesnice změnila. Bývala před rokem 1989 plná života. Sousedé nejezdili za prací do města, měli ji kousek za barákem. Každá vesnice měla svůj obchod, sousedé se scházeli ve své hospodě.

Přemysl Votava: Šťastná léta skončila
Foto: Archiv autora
Popisek: Přemysl Votava

Dnes zbyl jen smutný pohled na prázdné kravíny, vepříny, mizející ovocné sady. Mladí odcházejí do měst za prací a místo s kombajnem jezdí někde ve skladu s multikárou. A ti poslední sedláci, co na vesnici zbyli, neví, co pěstovat, co chovat. Půda hnůj téměř nevidí, nahrazuje jej chemie. Kdysi slavné selské rody nemají další následníky.

Na kvalitní zemědělské půdě se betonuje, staví se velkosklady. Desetitisíce kamionů se valí po silnicích a přiváží potraviny, které si přitom dokážeme vyrobit sami. Ve velkém dovážíme brambory, jablka, mrkev, česnek, vepřové maso… Dovážené ovoce dozrává v kamionech bez přirozeného slunečního světla. Maso na dlouhou cestu se zmrazuje, poté rozmrazuje, to vše snižuje jeho kvalitu. Dotační politika deformuje ceny.

Chudoba se zabydluje ve stále větším počtu rodin. Děti nemají na obědy, na sportovní aktivity, nejezdí na lyžařské kurzy. Stravovací odborníci nám dávají rady, jak uvařit oběd z ničeho, místo v Čechách nakupujeme v pohraničí. Výlet českého premiéra pro lacinější potraviny do Německa se stal dokonce hitem na sociálních sítích.

Je mi smutno, když vidím, jak babičce na venkově kontrolují komín a zároveň desetitisíce kamionů s jejich uhlíkovou stopou úředníkům EU nevadí. O zničených komunikacích ani nemluvě. Ani dvě desítky let od vstupu do EU nemají čeští zemědělci stejné podmínky, jako zemědělci v Německu, Francii, Polsku nebo ve Španělsku. Stáváme se tak pouhým odbytištěm, zároveň ničíme české zemědělství, deformujeme krajinu, ztrácíme potravinovou soběstačnost.

Před lety mnozí z nás byli naivními prosťáčky, nyní přišel trest. Již třetí rok, vedle narůstajících obav ze stále většího zapojení ČR do válečného konfliktu, sledujeme se strachem rostoucí ceny potravin, energií i doprovodnou inflaci. Ta znehodnocuje naše vklady, navyšuje hypotéky… Prudce rostoucí výdaje na zbrojení jdou na úkor sociálních a zdravotních potřeb občanů. Chlubíme se stamiliardovými nákupy tanků Leopard, letounů F-35.

Místo ratolestí míru, máváme zbraněmi. Není proto překvapením, že stát hospodaří ve vysokém deficitu, jeho dluh dosáhl neuvěřitelných 3,332 bilionu korun, Fialova vláda tak zadlužuje příští generace. Také české rodiny se propadají do dluhů, jejich zadlužení přesahuje dva biliony korun. Oba tyto číselné údaje si neumíme ani přestavit… Nedostupné bydlení dopadá na mladé rodiny. Důsledkem toho je alarmující nízká porodnost, Česká republika stárne. Vláda nedostatek pracovníků zejména v průmyslu řeší zahraničními pracovníky, především z Ukrajiny. Ani ta „moudrá“ EU nenabízí jiné, ale jen migrační řešení. Následné sociální a migrační dopady vidíme na západ od nás.

Několik čísel závěrem. Ještě v roce 1989 v českém zemědělství bylo přes milion dojnic, nyní jen třetina. Obdobný stav je i u rostlinné výroby, u ovoce. Brambor sklízíme dokonce 4x méně oproti roku 1989. Propad výroby je i u zeleniny, v roce 1989 jí bylo na českých polích 573 tisíc tun, nyní jen 250 tisíc tun. Tedy méně než polovina…

Samozřejmě to není jen vesnice, která skomírá. Nedávno jsem si přečetl, že před 2. světovou válkou jsme byli 7. nejvyspělejší zemí na světě, značky, jako ČKD, Tatra, Zetor, Avia…, dobývaly svět. Nyní jsme asi největším velkoskladem Evropy.

Vyšlo na Vasevec.info. Publikováno se souhlasem vydavatele

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jan Tecl, MBA byl položen dotaz

Nemyslíte, že je třeba pomoc hlavně lidem, ne bankám?

Dobrý den, můžete mi vysvětlit, jaký smysl mají poplatky za předčasné splacení hypoték? Proč trestat ty, co se chtějí a mají možnost se zbavit dluhů? Vždyť banky na úrokách i tak dostávají dost a žadatelé, hlavně mladí, mají dost problémů s tím vůbec na hypotéku dosáhnout, tak proč jim ještě ODS a T...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Když to cloumá s Němci, co to udělá s námi?

15:57 Zbyněk Fiala: Když to cloumá s Němci, co to udělá s námi?

Česká průmyslová výroba dále klesá a hodnota nových zakázek také. V Německu se však průmysl propadá …