Internet začal být přímo nabitý doporučeními jak podpořit imunitu a co vše dělat, abychom čelili nemoci COVID-19. Buďte v pohodě, mějte radost ze života! Jezte to, či ono. Vše se hezky píše, ale hůře realizuje, mnoho lidí se ocitá v nezvyklé životní situaci. Záleží na našem konstitučním potenciálu, jak zvládneme náporu čelit. Lidé skupují různé potravinové doplňky, ale neuvědomují si, že musí začít od své podstaty.
Covid vše konzultuje s našimi předky
Bohužel každý z nás do období COVID-19 vstoupil s určitým potenciálem životních sil, které ovlivňuje náš věk, náš životní styl a genetika, kterou jsme nabyli od svých rodičů a prarodičů. Zvrátit tuto kondici ze dne na den je prakticky nemožné. Vyladit a harmonizovat organismus může trvat roky. To ovšem neznamená, že musíte házet flintu do žita, protože každá změna životního stylu může velmi pozitivně prospět vašemu organismu, byť postupně. Jak jsem výše uvedla, vitalitu plic ovlivňuje mimo jiné i stav našich ledvin. Měli bychom se naučit dýchat s hlubokým nádechem, protože s tím ledviny plicím pomáhají. Správně provedená dechová cvičení tak společně dokáží posílit nejenom plíce, ale i ledviny. Je nutné se uvědomit, že jakékoli onemocnění ledvin téměř vždy postihuje metabolismus tekutin a způsobuje pak potíže s udržením vyrovnané vodní bilance, tedy pH organismu, a může následně negativně ovlivnit stav plic, srdce a oběhového systému. Pokud zalovím v teorii čínské medicíny, tak potřebujeme, aby plíce a ledviny byly propojené. Jak toho dosáhnout?
Propojte ledviny a plíce
Na internetu je velký výběr dechových cvičení, která velmi rychle dokážou revitalizovat činnost plic. Podporujte prohřívání svých ledvin bylinným pytlíkem, teplo a vůně dokáží propojit ledviny a plíce. Přikládáme ho na záda. Zkuste využít recept na prohřívající bylinný pytlík: 800g himalájské nebo kamenné hrubozrnné soli (nepoužívejte sůl mořskou), 30g skořice celá, 30g zázvor mletý. Opražit ve starém hrnci nebo pánvi, nasypat do utěrky, vyzkoušet, jak je horké a přikládat na bolavá místa. Můžeme používat tři měsíce a pak směs vyhodíme a namícháme novou. Ačkoli například výživový poradce Richard Husovský uvádí, že bychom měli své stravování měnit postupně (k přečtení ZDE), tak s ním rozhodně nemohu souhlasit. Mám zkušenost z redukce váhy, kdy lidé ze dne na den změní svůj jídelníček a během tří týdnů jim ustoupí mnoho nepříjemných problémů, které je léta zužovaly. Proto právě nyní, kdy většina z nás je doma a má na sebe dostatek času, bychom měli začít na sobě pracovat.
Od oslabeného trávení ke zlomenému srdci
Proč jsou slezina a žaludek tak důležité? Slezina a žaludek jsou jedny z nejdůležitějších orgánů, které se podílejí na transformaci stravy a tím podporují činnost plic a udržují vitalitu ledvin a podporují krevní oběh a činnost srdce. Pokud máme oslabené trávení, dříve nebo později to bude mít dopad na oběhový systém a srdce. A co naší slezině, slinivce a žaludku škodí? Žaludek bychom měli udržovat v provozní teplotě našeho těla. Čím jsme navíc starší, tím bychom vůči těmto orgánům měli být pozornější. Nejvíce těmto orgánům škodí syrová strava, potraviny, které jsme vyndali z ledničky, chlazené nápoje, zmrzlina, odšťavněné nápoje z ovoce a zeleniny, saláty jako hlavní jídlo. Chápu, mnozí z vás se diví, ale bohužel je to tak. Systematické zachlazování organismu mu neprospívá. Podušená nebo napařovaná zelenina je mnohem prospěšnější než zelenina syrová. Tu bychom měli jíst pouze v létě, kdy roste, ale vždy bychom měli dbát na to, abychom naše trávení zahřáli na provozní teplotu, než se začneme sytit syrovou stravou. Je nutné si uvědomit, že salát není jídlo, je to zákusek nebo ozdoba k plnohodnotnému jídlu (opět lze srovnat s diametrálně odlišným přístupem již zmiňovaného Richarda Husovského ZDE). Navíc například kořenová zelenina své minerály uvolní ve chvíli, kdy ji opražíme a pak ji chviličku necháme podusit. To je balzám pro naše trávení a přínos minerálů a tekutin pro naše tělo, respektive pro sliznice a krev našeho těla. Pochopitelně zelené listy jíme syrové, ozdobíme jimi jídlo, případně si hlávkový salát dáme v mastičce jako poslední chod k hlavnímu jídlu.
Hledáte vitamin C?
Pak sáhněte po šípkovém nebo ibiškovém čaji, po černém rybízu či rakytníku. V našich zemích se na zimu kvasilo zelí, které bývalo po staletí významným zimním zdrojem vitaminu C. Hodně vitaminu C obsahují též rané brambory, které vaříme ve slupce, červená paprika a všechna čerstvá listová zelenina a zelené bylinky. Ale pozor, pokud si červenou papriku nevypěstujete, už tam toho vitaminu C moc nezbude. Čím déle brambory skladujeme, tím více jeho vitaminu C ubývá. Je nutné si uvědomit, že pokud se tímto vitamínem prostřednictvím potravinového doplňku předávkujete, ledviny jsou schopny ho vyloučit prostřednictvím močového měchýře močí, ale pro oslabené ledviny je to obrovský nápor. Lidé, kteří užívají léky, by měli velmi opatrně zvažovat, po jakém potravinovém doplňku sáhnou. Kombinace léků a potravinových doplňků mohou zatížit detoxikační činnost jater a pochopitelně i ledvin, které se snaží udržovat vyrovnanou acidobazickou rovnováhu těla. Proto se opět navracím ke stravování. Ti, kteří užívají léky, tedy mohou budovat obranyschopnost hlavně díky němu, protože pak nepřistupují kontraproduktivně vůči současné léčbě.

Tento článek je uzamčen
Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PLPřidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
koronavirus
Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.
Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.
autor: PV