V praxi, kdy přišel host do restaurace, musel při objednávce předložit svůj přídělový lístek na potraviny. Obsluhující personál nejprve vyzbrojen nůžkami musel vystřihnout z tohoto dokumentu potřebnou dávku patřičných potravin a to podle udávaného množství surovin pro přípravu porce. Teprve poté mohl být host obsloužen a po konzumaci zaplatit. Lístky pak musel obsluhující vylepit na zvláštní archy, které byly porovnávány s množstvím použitých surovin při jejich přípravě, aby je nemohl zcizit. Samotné archy s výstřižky potravin pak byly důležitým dokumentem při objednávání surovin pro jednotlivé gastronomické podniky. Stejná pravidla platila i v maloobchodní síti, kde přídělové hospodářství kromě potravin se týkalo i textilu, bot i kuřiva. Zejména za války padělání lístků nebo podvodné jednání s nimi bylo okupačními úřady přísně trestáno a často posuzováno jako hrdelní zločin. V poválečné době bylo postupně zaváděno dvojí hospodářství - i bezlístkové, kde však v takových restauracích nebo obchodech byly ceny mnohonásobně vyšší.

Tento článek je uzamčen
Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PLPřidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
koronavirus
Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.
Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.
autor: PV