Štěpán Křeček: Poprvé od listopadu 2023 došlo k meziročnímu růstu cen potravin

10.10.2024 11:34 | Komentář

„Kurz koruny vůči euru oslabil od začátku září o 32 haléřů, což navyšuje ceny dovážených produktů. Celkově však inflace zůstává zkrocená, takže Česká národní banka má volnou cestu k dalšímu snižování úrokových sazeb,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Štěpán Křeček: Poprvé od listopadu 2023 došlo k meziročnímu růstu cen potravin
Foto: ČT24
Popisek: Ekonom a poradce premiéra Štěpán Křeček

Z meziročního pohledu dosáhla míra inflace v září na úroveň 2,6 procenta, což bylo o 0,4 procentního bodu více než v srpnu. Inflace se sice pohybuje nad svým cílem, ale stále se udržuje ve svém tolerančním pásmu. Problémy vytváří oslabování kurzu koruny vůči euru, které navyšuje ceny z dovozu.

Poprvé od listopadu 2023 došlo k meziročnímu růstu cen potravin. Zatímco v srpnu ceny potravin a nealkoholických nápojů stále ještě klesaly o 1,8 procenta, v září již rostly o 0,6 procenta. Výrazné zdražení je evidováno u mléka o 20,3 procenta a másla o 42,5 procenta. Znatelně se zvyšují i ceny vodného o 10,9 procenta, stočného o 13,4 procenta, elektřiny o 8,8 procenta či tepla a teplé vody o 6,9 procenta.

Ceny zboží jsou celkově pod kontrolou a ve svém úhrnu se zvýšily o 1,2 procenta. Problémy však přetrvávají u cen služeb, které se ve svém úhrnu zvýšily o 5,0 procenta. Například ceny stravovacích služeb vzrostly o 6,9 procenta a ceny ubytovacích služeb o 8,8 procenta. Příznivý je vývoj u cen pohonných hmot, které meziročně klesly o 11,2 procenta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Nahrady

Dobrý večer, pane ministře, chci se zeptat, zda Vám přijde v pořádku do budoucna náhrada první dámě za výlohy spojené a její činností pro stát v částce cca 100 000,- Kč měsíčně? Opravdu, v dnešní době? Nechci být vulgární, ale v dnešní době, kdy spoustu lidí neví kudy kam a je to tragické, Vám to př...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 3 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

Štěpán Křeček: Poprvé od listopadu 2023 došlo k meziročnímu růstu cen potravin

11:34 Štěpán Křeček: Poprvé od listopadu 2023 došlo k meziročnímu růstu cen potravin

„Kurz koruny vůči euru oslabil od začátku září o 32 haléřů, což navyšuje ceny dovážených produktů. C…