Štěpán Křeček: Zdražování u výrobců přestává nabírat na síle

16.08.2022 18:56 | Komentář

„Přestože z meziročního pohledu se ceny výrobců výrazně zvýšily, tempu zdražování dochází dech. Jedná se o pozitivní zprávu, která předznamenává, že boj s inflací začíná být účinný,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Štěpán Křeček: Zdražování u výrobců přestává nabírat na síle
Foto: Archiv Štěpána Křečka
Popisek: Ekonom Štěpán Křeček

V červenci došlo k meziročnímu růstu cen průmyslových výrobců o 26,8 procenta. Zdražování nejvíce zasáhlo odvětví koksu a rafinovaných ropných produktů či chemických látek a výrobků. Ceny elektřiny, plynu, páry a klimatizovaného vzduchu vzrostly o 49,8 procenta.

Ceny zemědělských výrobců se meziročně zvýšily o 39,8 procenta. V rostlinné výrobě došlo k růstu cen o 51,0 procenta, přičemž zdražování zasáhlo hlavně obiloviny, olejniny a brambory. V živočišné výrobě došlo ke zvýšení cen o 25,8 procenta. Rostly hlavně ceny drůbeže, vajec, skotu a mléka.

Situace se začíná stabilizovat ve stavebnictví. Ceny stavebních prací meziročně vzrostly o 13,0 procenta. Ceny materiálů a výrobků spotřebovávaných ve stavebnictví pak zdražily o 21,7 procenta, přičemž prodejci na některé typy stavebních produktů začínají dávat slevy. I po zlevnění jsou však ceny většinou vyšší než v loňském roce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: Konec kauzy Vrbětice

15:22 Petr Hampl: Konec kauzy Vrbětice

Denní glosy Petra Hampla.