Podle odhadů Evropské komise se v České republice vyhodí 830 tisíc tun potravin, tedy 6,4 % z celkové produkce (průměr v EU je 11,6 %). Na domácnosti z toho vychází 254 124 tun, to znamená zhruba 25 kilogramů vyhozených potravin jednoho obyvatele ČR.
Nejvýraznějším důvodem, proč omezit plýtvání potravinami, je podle názoru dotázaných možnost ušetřit tak vlastní peníze (94 % dotázaných považuje tento důvod za důležitý).
Nejčastějšími důvody, které podle průzkumu CVVM vedou v domácnostech k nespotřebování potravin, jsou ty, že se potraviny zkazí, dále se nejčastěji vyhazují různé odkrojky, potraviny s prošlým datem spotřeby a k vyhazování potravin vede i to, že uvaříme příliš mnoho jídla, které nám pak zbude.
Pokud se však ještě jednou podíváme na čísla plýtvání, tedy celkově 830 tisíc tun, z nichž zhruba 254 tun vychází na domácnosti, vidíme, že domácnosti vyplýtvají "jen“ o něco více než čtvrtinu z celku vyhozených potravin.
Je tedy smutným faktem, že i pokud se české domácnosti budou stále více snažit omezit plýtvání potravinami, ať už z osobních finančních důvodů či třeba proto, že je to neekologické, ke značnému plýtvání bude docházet stále.
Cílem Evropské komise je snížit do roku 2020 potravinový odpad o 50 %. Je však jasně vidět, že k tomu, aby byl tento cíl naplněn, je třeba, aby spolupracovaly nejen domácnosti, ale i další instituce, které se na plýtvání podílejí ještě větším dílem než domácnosti: a to výrobci i distributoři potravin a subjekty působící v sektoru pohostinství.
Existuje zde sice například preventivní opatření v podobě potravinových bank, ale například spolupráce potravinových bank se supermarkety či hypermarkety značně vázne nejspíše kvůli povinnosti danit darované potraviny. Mezi českou veřejností zase existuje jen mlhavá představa o tom, co vlastně potravinové banky dělají, a velká část občanů vůbec neví, že zde potravinové banky jsou.
Podle usnesení Evropské komise by k snížení plýtvání potravinami do roku 2025 měly přispět kampaně na národní i evropské úrovni, které by veřejnost informovaly o možnostech, jak plýtvání snižovat. Členské státy by podle EK měl ve školách zavést ve školách programy, kde se žáci dozvědí jak potraviny skladovat, připravovat a likvidovat… Kampaně mohou pozitivně ovlivnit domácnosti, výrobce, distributory by měly ke snížení plýtvání „motivovat“ právní normy…
Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele.
Tento článek je uzamčen
Po kliknutí na tlačítko "odemknout" Vám zobrazíme odpovídající možnosti pro odemčení a případnému sdílení článku.Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: PV