Vaše Věc: Ke značnému plýtvání bude docházet stále

27.09.2016 16:53 | Zprávy

V nejnovějším průzkumu se agentura CVVM zaměřila na vztah českých občanů k plýtvání potravinami. Plýtvání potravinami vnímá jako naléhavý problém třetina Čechů, 70 % Čechů však přiznalo, že potraviny vyhazuje. Nejen domácnosti však produkují množství potravinového opadu…

Vaše Věc: Ke značnému plýtvání bude docházet stále
Foto: tan
Popisek: Skládka, ilustarční foto

Podle odhadů Evropské komise se v České republice vyhodí 830 tisíc tun potravin, tedy 6,4 % z celkové produkce (průměr v EU je 11,6 %). Na domácnosti z toho vychází 254 124 tun, to znamená zhruba 25 kilogramů vyhozených potravin jednoho obyvatele ČR.

Nejvýraznějším důvodem, proč omezit plýtvání potravinami, je podle názoru dotázaných možnost ušetřit tak vlastní peníze (94 % dotázaných považuje tento důvod za důležitý).

Nejčastějšími důvody, které podle průzkumu CVVM vedou v domácnostech k nespotřebování potravin, jsou ty, že se potraviny zkazí, dále se nejčastěji vyhazují různé odkrojky, potraviny s prošlým datem spotřeby a k vyhazování potravin vede i to, že uvaříme příliš mnoho jídla, které nám pak zbude.

Pokud se však ještě jednou podíváme na čísla plýtvání, tedy celkově 830 tisíc tun, z nichž zhruba 254 tun vychází na domácnosti, vidíme, že domácnosti vyplýtvají "jen“ o něco více než čtvrtinu z celku vyhozených potravin.

Je tedy smutným faktem, že i pokud se české domácnosti budou stále více snažit omezit plýtvání potravinami, ať už z osobních finančních důvodů či třeba proto, že je to neekologické, ke značnému plýtvání bude docházet stále.

Cílem Evropské komise je snížit do roku 2020 potravinový odpad o 50 %. Je však jasně vidět, že k tomu, aby byl tento cíl naplněn, je třeba, aby spolupracovaly nejen domácnosti, ale i další instituce, které se na plýtvání podílejí ještě větším dílem než domácnosti: a to výrobci i distributoři potravin a subjekty působící v sektoru pohostinství.

Existuje zde sice například preventivní opatření v podobě potravinových bank, ale například spolupráce potravinových bank se supermarkety či hypermarkety značně vázne nejspíše kvůli povinnosti danit darované potraviny. Mezi českou veřejností zase existuje jen mlhavá představa o tom, co vlastně potravinové banky dělají, a velká část občanů vůbec neví, že zde potravinové banky jsou.

Podle usnesení Evropské komise by k snížení plýtvání potravinami do roku 2025 měly přispět kampaně na národní i evropské úrovni, které by veřejnost informovaly o možnostech, jak plýtvání snižovat. Členské státy by podle EK měl ve školách zavést ve školách programy, kde se žáci dozvědí jak potraviny skladovat, připravovat a likvidovat… Kampaně mohou pozitivně ovlivnit domácnosti, výrobce, distributory by měly ke snížení plýtvání „motivovat“ právní normy…

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Tento článek je uzamčen

Po kliknutí na tlačítko "odemknout" Vám zobrazíme odpovídající možnosti pro odemčení a případnému sdílení článku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jana Pastuchová byl položen dotaz

Jak podle vás zajistit práci seniorům?

Pravda je, že doba jde dopředu a lidé ve starším věku se mají problém ,,jít s dobou". Ale podle mě to bude problém i do budoucna, třeba pro dnešní 30. Za 30 let mohou řešit stejný problém jako senioři dnes, protože i když jsou třeba technologicky zdatnější než dnešní starší generace, tak za těch 30 ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: O zapomenutých hrdinkách

15:16 Petr Hampl: O zapomenutých hrdinkách

Denní glosy Petra Hampla.