Podle odhadů Evropské komise se v České republice vyhodí 830 tisíc tun potravin, tedy 6,4 % z celkové produkce (průměr v EU je 11,6 %). Na domácnosti z toho vychází 254 124 tun, to znamená zhruba 25 kilogramů vyhozených potravin jednoho obyvatele ČR.
Nejvýraznějším důvodem, proč omezit plýtvání potravinami, je podle názoru dotázaných možnost ušetřit tak vlastní peníze (94 % dotázaných považuje tento důvod za důležitý).
Nejčastějšími důvody, které podle průzkumu CVVM vedou v domácnostech k nespotřebování potravin, jsou ty, že se potraviny zkazí, dále se nejčastěji vyhazují různé odkrojky, potraviny s prošlým datem spotřeby a k vyhazování potravin vede i to, že uvaříme příliš mnoho jídla, které nám pak zbude.

Tento článek je uzamčen
Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PLPřidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: PV