Výzva Iniciativy za spravedlivé obecné referendum

20.10.2011 9:21 | Zprávy

Pro místopředsedkyni vlády Mgr. Karolínu Peake.

Výzva Iniciativy za spravedlivé obecné referendum
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Vicepremiérka vlády Karolína Peake

Když „arbiter elegantiarum" Petronius psal před svou smrtí dopis na rozloučenou císaři Neronovi, zdůraznil toto: „ dělejte všechno možné, jen už proboha nikdy nezpívejte a nehrajte na kitharu".

Vás paní místopředsedkyně vyzýváme podobně : „ hrajte si na političku, ale už nikdy nepřipravujte žádný návrh zákona o obecném referendu".

Vaším návrhem jste dala jasně najevo, jak si představujete demokracii a jaký respekt máte k občanům České republiky.

Váš návrh na zákon o obecném referendu je vytvořen tak, aby ho občané nikdy vyvolat nedokázali (250 tisíc podpisů pod petici)

Váš návrh zpochybňuje demokracii jako takovou (návrh na referendum musí být posvěcen parlamentem a senátem)

Váš návrh odporuje volebnímu právu (nutnost účasti 35% oprávněných voličů)

Tyto návrhy a ještě další (přezkum návrhu Ústavním soudem) nemají s přímou demokracií nic společného. Důrazně vás proto vyzýváme, aby jste ve své politické straně odstranili všechna hesla, týkající se přímé demokracie, ze svých stanov, plakátů, webových stránek aj.

Už nikdy neprohlašujte, že jste stranou přímé demokracie. Znevažujete nehorázně tyto principy v očích veřejnosti a používáte je jen na to, aby si občané mysleli, že konáte pro jejich dobro.

Již nebudeme jen bezmocně přihlížet vašim arogantním výjevům, za které vaše návrhy považujeme, proto vyzýváme vás paní místopředsedkyně, aby jste rezignovala na své veškeré politické funkce, jelikož nepracujete pro blaho občanů ČR, kteří vám propůjčili na určitý čas svoji svrchovanou moc.

Dobře si uvědomujeme, že tento váš návrh vychází z programového prohlášení celé současné vlády, a proto je  tato výzva adresovaná i jí. Již nelze tolerovat mocenské výjevy proti občanům a je načase, aby tato vláda odstoupila.

Paní místopředsedkyně, pokud by jste opravdu pracovala ve prospěch občanů ČR, vaše návrhy na obecné referendum by splňovaly zásady, které jsou uvedeny v naší Výzvě za spravedlivé obecné referendum :

  • Požadovaný počet podpisů pod petici žádající vypsání referenda nesmí být větší než 1% všech oprávněných voličů.
  • Referendum se může týkat všech otázek, o kterých mají právo hlasovat poslanci parlamentu.
  • Petice musí být závazná, stejně jako výsledky referenda, pro všechny politiky, kteří budou povinni se řídit jejím požadavkem na vyvolání referenda a jeho výsledkem.
  • Platnost referenda nesmí být podmíněna žádným povinným procentem účasti voličů
  • Platný výsledek referenda může být změněn nebo zrušen pouze referendem.

Za Iniciativu za spravedlivé obecné referendum    

Ladislav Štítkovec

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: petice, ParlamentniListy.cz



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Debakl

15:57 Jiří Weigl: Debakl

Denní glosa Jiřího Weigla