Zbyněk Fiala: Je tu ještě vyměšování

04.08.2018 15:43 | Zprávy

Kdo ovlivní americké volby v mezidobí? Bude mít hlavní slovo vměšování Ruska? Je v silách vlády a bezpečnostních úřadů USA umožnit, aby o vítězi rozhodli samotní voliči? A jak se to dá poznat?

Zbyněk Fiala: Je tu ještě vyměšování
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka USA

Americké volby jsou na dohled, a s ním i ruské vměšování. Je jedno, jestli někdo nějaké viděl, nebo neviděl. Ani existenci pekla nelze s takovým primitivním argumentem odmítnout – a že je pěkně nebezpečné pro poklidné prosmrtání (výraz prožívání by tu neseděl) věčnosti. Jenže Rusko je ještě horší – vměšováním to končit nemusí.

Pokud jde o ruské vměšování, nejvyšší představitelé americké administrativy před ním ve čtvrtek znovu varovali, neboť volby kongresmanů, guvernérů, soudců, zastupitelských sborů na nižších úrovních a spousty dalších funkcionářů, na kterých je závislá americká demokracie, budou za pouhé tři měsíce. Teď je nezbytné nastavit čas nejvyšší bdělosti.

Šéf FBI Christopher Wray opustil představu Ruska jako líné a nekonkurenční země, která je odkázána na vývoz přírodního bohatství, a poukázal na ďábelskou píli těch, kdo by chtěli americkou demokracii potopit. Říká, že Rusové neochabují 24 hodin denně, 7 dní v týdnu a 365 dní v roce (naštěstí není přestupný) ve snaze zasít před volbami do amerických hlav rozkol.

Ministr vnitřní bezpečnosti Kirstjen Nielsen už vidí americkou demokracii „zaměřenou v hledáčku“ nepřátelské mocnosti. Ředitel amerických zpravodajských služeb Dan Coats informuje, že „Rusové vyhledávají každou příležitost, bez ohledu na strany, a nemusí jít ani o volby, aby pokračovali ve svém rozvratném úsilí podkopat naše základní hodnoty.“

To není legrace, přestože to zaznělo na oficiálním briefingu za účasti všech tří zmíněných funkcionářů. Zdá se, že to jsou nyní Rusové, kdo postupují v duchu toho, co kdysi Rudé právo vyčítalo americkým imperialistům. Opisují? Pak bych mimochodem viděl příležitost pro další obvinění, jehož vážnost dávno přestala být podceňována, a sice, že jde o frapantní porušení intelektuálního vlastnictví.

Najdou se samozřejmě i jiné názory. Přestože výkonní představitelé republikánské administrativy usilují o zvýšení citlivosti voličů před nebezpečími v mnoha směrech, nejen vůči Rusku, ale taky vůči Severní Koreji či Íránu, prezident Donald Trump dává přednost spíše uklidňujícímu působení. Na shromáždění v Pennsylvánii zhruba ve stejnou dobu prohlásil, že postup zvláštního vyšetřovatele Roberta Muellera, který se pokouší najít ruskou stopu v Trumpově volebním štábu, je „honem na čarodějnice“ a je nejvyšší čas toto vyšetřování zrušit. Na počátku týdne pak poděkoval severokorejskému Kimovi „za pěkný dopis“, připomněl „nádherné setkání“ s prezidentem Putinem a slíbil setkání s íránským prezidentem.

Trumpův poradce pro národní bezpečnost John Bolton vysvětluje, že odlišný tón různých představitelů nesmí občana rozhodit. Prezident rozdal úkoly, a teď už není na něm, ale na jednotlivých funkcionářích, aby je plnili. Vlídný tón vůči zahraničním představitelům má usnadnit příští vrcholná jednání, ale k těm těžko dojde, pokud partneři nesplní kapitulační podmínky vyhlašované na úrovni členů vlády a šéfů nejvyšších úřadů.

Je v tom tedy pořádek, úřady bdí a činitelé činí. Leč, co platno, ruské nebezpečí trvá. Jak poznáme, kdo vyhrál? Kde uvidíme skóre, abychom si mohli posunovat figurky v této mimořádně zajímavé lize? Odpoví nám volby? Takhle uvažují jen ti nejnaivnější. Právě pokus soustředit pozornost na výsledky voleb je jedním z Putinových triků, jak vměšování zastřít.

Stačí si představit, že Republikáni v listopadu vyhrajou a začne je to svádět k tvrzením, že se jim podařilo zabránit ruským pokusům tento pěkný výsledek zvrátit. Podobná prohlášení by se však dala očekávat i od Demokratů, v onom méně pravděpodobném případě, kdyby se volební výsledek přiklonil na jejich stranu. Zato vítězství Republikánů bude pro Demokraty jasným dokladem ruského vměšování, Ale také Republikáni jsou ve střehu. Lze si představit něco odpornějšího než případ, že by ruské vměšování – v onom méně pravděpodobném případě – zmanipulovalo volební výsledek ve prospěch Demokratů?

Co jiného také od Rusů čekat? Mají v tom prsty, ať se stane, co se stane.

Každý Rus může za to, že je Rus, chce se zvolat po příkladu sapéra Vodičky. Což mimochodem vede k úvaze, zda vliv Jaroslava Haška na světové myšlení nebyl nakonec o poznání větší než vliv učitele národů Jana Amose Komenského, jak jsme si dosud mysleli. Logiku by to mělo. Kdo by se nenechal strhnout v dnešním horkém počasí od záškoláctví (ceteris paribus, vše ostatní zůstává, vliv prázdnin, transakčních nákladů či zdanění teď ponechme stranou). Jan Amos asi často osamí. Zato zanedbat docházku do hospody, kde už nás očekávají v nesčetných vyobrazeních a výzvách Švejk a jeho duchovní otec Jaroslav Hašek? Znáte někoho takového?

V takové situaci Rusům těžko radit. Jistě, nabízí se představa, že by si týden před americkými volbami organizovaně nakoupili příslušný počet lahví vodky, založený na úředním odhadu otužilosti každého jednotlivce a doložený bumážkou, který by je v aktuálním okamžiku uvedl do stavu, kdy už se při vší snaze vměšovat prostě nemohou.

Vměšovat ne, ale máme tu ještě vyměšování. Bylo by neodpustitelné, kdyby se před očima světové veřejnosti ukázalo, že ti zpropadení Rusové na americkou demokracii s odpuštěním serou.

Zbyněk Fiala

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jana Černochová byl položen dotaz

Paní ministryně

Dobrý den, paní ministryně, nezlobte se, že k vám budu upřímný, ale nemyslíte, že vám ta funkce ministryně až moc stoupla do hlavy, a že si spory s Řehkou jen škodíte? Já moc nechápu, proč by nemohl mít oficiální profil na sociální síti, vždyť čím lepší komunikace, tím jen líp nebo z čeho máte strac...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Nedostatečná na vysvědčení českého školství

11:24 Jiří Weigl: Nedostatečná na vysvědčení českého školství

Denní glosa Jiřího Weigla