Zdeněk Žák: Problémy Ústeckého kraje mi nejsou a ani nemohou být lhostejné

23.04.2024 10:49 | Komentář

Jsou totiž stejně jako kdekoliv jinde v naší vlasti výhradně důsledkem nekompetentní správy věcí veřejných. A nejen na vládní úrovni.

Zdeněk Žák: Problémy Ústeckého kraje mi nejsou a ani nemohou být lhostejné
Foto: Hans Štembera
Popisek: Exministr dopravy Zdeněk Žák

Uvedu příklad. Jako nejspornější problém široko daleko vidím záměr těžby lithia. Na celé věci vidím jako velmi pozoruhodné, že jako téměř vždy přichází celý projekt tak říkajíc s křížkem po funuse. Vzděláním i srdcem jsem energetik a věřte mi, doba lithiových baterií končí, světovou produkci ovládli Číňani a ceny prudce klesly.

No a u nás je v hornině obsažena jen cca desetina lithia. Takže pomyslným překutáním Krušných hor způsobíme na jeden kilogram vytěženého lithia desetinásobnou škodu než v afrických a jiných nalezištích. Tradičně je vše nastaveno jako obvykle tak, že rizika zůstanou na straně státu, zisky odtečou do zahraničí a černý Petr zůstane obyvatelům žijícím v zasažené lokalitě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 352. díl. Schmeedovy paměti

18:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 352. díl. Schmeedovy paměti

Čtenářský zážitek Petra Žantovského z pamětí Woodyho Allena.