KSČM: Jak stabilizovat českou ekonomiku

23.09.2011 6:39

Stínová vláda KSČM včera jednala o tom, jak po bezohledném prosazení vládních asociálních zákonů aktivizovat svou práci.

KSČM: Jak stabilizovat českou ekonomiku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda KSČM Vojtěch Filip

Její předseda Vojtěch Filip navrhl, aby se stínová vláda scházela s větší periodicitou, a reagovala častěji společnými silami, nejen obvyklou formou samostatné práce garantů za jednotlivé oblasti. Poděkoval členům stínové vlády za to, že se díky předložení některých vlastních návrhů zákonů podařilo KSČM vnést do diskuse i nová témata či konkrétní návrhy na řešení problémů. Konstatoval, že je nutné posílit analytickou činnost odborných týmů, aby byla KSČM vždy schopná reagovat na základě faktického dění, nikoli podle prvních nepřesných či zkreslených informací, a zvažovat různé možnosti i rizika dalšího vývoje. Zatím se to většinou dařilo, ale v řadě oblastí života společnosti i v různých regionech mohou v důsledku rozpočtových škrtů vznikat nové problémy.

Druhá část jednání byla věnována otázce stabilizace hospodářství ČR v roce 2012, k níž předložil materiál k diskusi Jiří Dolejš. Podle něj se již potvrdilo, že svět neprošel standardní cyklickou krizí z nadvýroby, ale že jde o hlubší systémovou dysfunkci, spojenou s novými jevy v globální ekonomice. Nyní se objevují rizika návratu nové recese, i Českou republiku ovlivní zpomalení v Německu. Zatímco v USA jsou klíčové výdajové programy (i pro podporu oživení) a větší ochrana před importy, EU se zatím snaží řešit dluhovou krizi především rozpočtovými škrty. Takovou strategii mnozí ekonomové kritizují jako protirůstovou. Tento názor sdílí i KSČM.

Dolejš analyzoval celkový návrh státního rozpočtu na příští rok. Vláda se nijak nesnaží posílit příjmovou stránku rozpočtu, pouze zvyšuje nepřímé daně a hledá, co by ještě zpoplatnila (např. emisní povolenky), bez ohledu na to, jak by se to mohlo promítnout do dalšího růstu cen energií či zboží. Budoucí rozpočty zatíží i majetkové narovnání s církvemi a řešení ekologických sanací, nemluvě o reformě penzijního systému. Na úroveň hospodářského růstu má ale klíčový vliv omezení státních investic, platů a sociálních transferů. Přitom už v roce 2010 došlo prakticky ke stagnaci reálné mzdy i stagnaci maloobchodního obratu.

V diskusi členové stínové vlády analyzovali jednotlivé oblasti státního rozpočtu a navrhovali alternativní řešení.

Věra ŽEŽULKOVÁ, vedoucí mediálního úseku ÚV KSČM

Dále čtěte:
KSČM: NE asociálním „reformám" Nečasovy vlády
Rozezlený občan v pasti: Utrácej, spoř a plať vyšší daně. Vždyt to nejde  

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kscm.cz

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

zabavení majetku

Dobrý den, já bych byl s tím zabavováním majetku opatrný. Jednak to ve mě neevokuje nic dobrého. Také si nemyslím, že všichni Rusové můžou za politiku jednoho šílence. Sice si ho zvolili, ale ne všichni a asi ani ne tak úplně dobrovolně. Nebo jste jiného názoru? A hlavní věc co mě zajímá, co byste s...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolaja (Piráti): Digitální totalitu nedopustím

16:21 Kolaja (Piráti): Digitální totalitu nedopustím

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k hrozbě ztráty soukromí vlivem digitalizace