Ministr Bendl: Nad průběhem tendru bude bdít Transparency International

18.03.2013 21:39

Ministr Bendl reaguje na zrušení výběrového řízení na generálního ředitele Lesů ČR

Ministr Bendl: Nad průběhem tendru bude bdít  Transparency International
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Bendl

Ministr zemědělství Petr Bendl se rozhodl reagovat na situaci, která vznikla po zrušení výběrového řízení na pozici generálního ředitele Lesů ČR (LČR), sérií kroků, které by měly zajistit podstatně vyšší kontrolu Ministerstva i veřejnosti nad děním v tomto podniku.

Ministerstvo zemědělství požádá uchazeče, kteří se přihlásili do výběrového řízení, aby udělili souhlas se zveřejněním svých představ o koncepčním zaměření podniku. V případě udělení souhlasu budou tyto koncepce zveřejněny na webové stránce Ministerstva zemědělství. Zároveň ministr Bendl nařídil náměstkovi pro lesní hospodářství Radku Braumovi zpracovat přehled všech využitelných námětů obsažených v jednotlivých koncepcích. Zakladatel následně uloží jejich implementaci vedení státního podniku a dozorčí radě pravidelný monitoring dosaženého pokroku v této oblasti.

Vzhledem k velkému objemu (400 milionů korun za 4 roky) a významu připravované zakázky na poskytování externích právních služeb se Ministerstvo rozhodlo pověřit českou pobočku nadnárodní organizace Transparency International dohledem nad řádným průběhem otevřeného zadávacího řízení. Transparency International již pro Ministerstvo monitoruje průběh tendrů na komplexní lesnické zakázky.

Ministr rovněž ukládá vedení státního podniku nejen zveřejňovat informace o probíhajících výběrových řízeních nad rámec zákona o veřejných zakázkách, a to včetně smluvní dokumentace u zakázek nad 200 tisíc korun celkového plnění bez DPH. Informace budou poskytovány veřejnosti prostřednictvím webových stránek LČR.

Dalším opatřením je předložení ukazatelů efektivnosti hospodaření v LČR v oblastech investic a celkových výdajů na informační technologie, právní služby a administrativní výdaje spojené s využíváním kancelářských prostor. Tyto ukazatele, tzv. KPI (Key Performance Indicators), budou zpracovány podle jednotné metodiky doporučené Vládě ČR pracovní skupinou pro KPI v rámci NERV. Kontrolou dodržování tohoto opatření pověřil ministr dozorčí radu Lesů ČR.

V zájmu objektivního poměřování výkonnosti státního podniku a efektivnosti jeho činnosti bude zpracováno srovnání v hospodaření, ale také v ekologii, personalistice a v plnění mimoprodukčních společenských funkcí lesa s Bavorskými státními lesy (BSF), a to podle metodiky a porovnání s cílovými hodnotami stanovenými pro BSF. Podle rozhodnutí ministra zemědělství Petra Bendla budou získané údaje zveřejňovány každoročně v rámci Výroční zprávy státního podniku a webu LČR.

Kontrolou dodržování a naplňování těchto opatření pověřil ministr dozorčí radu Lesů ČR a odbor zakladatelské činnosti Ministerstva.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo zemědělství

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

Zisk

Tvrdíte, že na zisku není nic špatného. Neprotiřečíte si? Protože byla to vaše vláda, která zavedla daň z mimořádných zisků. Naopak jsem si nevšiml, že byste nějak zásadně odstranili všudypřítomnou byrokracii, což jste před volbami slibovali. A další dotaz. Existuje podle vás nějaká hranice, kdy je ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Oslavy konce 2. světové války nejsou jenom Slavnosti svobody v Plzni

8:06 Vích (SPD): Oslavy konce 2. světové války nejsou jenom Slavnosti svobody v Plzni

V těchto květnových dnech si opět připomínáme konec 2. světové války v Evropě a definitivní porážku …