Ministr Bendl: Ozeleňování musí být realistické

16.05.2012 6:41

Česká republika na zasedání Rady ministrů pro zemědělství a rybářství Evropské unie (EU), které se konalo včera a dnes v Bruselu, v rámci jednání o reformě Společné zemědělské politiky (SZP) prosazuje realistický přístup k ozeleňování.

Ministr Bendl: Ozeleňování musí být realistické
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Bendl

Při debatě o budoucnosti Společné rybářské politiky ČR navrhla, aby součástí pravidel pro rozdělování finančních prostředků z Evropského námořního a rybářského fondu bylo i kritérium rozlohy obhospodařované sladkovodní plochy.

Česká republika patří k těm členským státům, které při jednáních o návrhu reformy SZP požadují podstatné snížení administrativních nákladů a také praktické uskutečnění navržených opatření v odlišných podmínkách členských států.

„Česká republika požaduje upravit návrh Evropské komise tak, aby byl realizovatelný pro farmáře i členské státy, nepřinášel nadbytečné administrativní náklady a neohrozil potravinové zabezpečení Unie,“ řekl ministr zemědělství Petr Bendl.

Ministr Bendl v Bruselu přivítal debatu k doplnění dalších možností naplnění ozelenění ze strany farmářů. Mezi hlavní požadavky v rámci debaty patřilo zohlednění ekologického hospodaření, rozšíření možností „ozelenění z definice“, a to především zohledněním výměry travních porostů nad 70 % výměry podniku nebo o hospodaření v režimu integrované produkce.

„Česká republika je otevřena diskuzi k rozšíření výčtu samotných nástrojů pro realizaci ozelenění, nicméně považujeme za nutné, aby takové řešení nevedlo k výrazným rozdílům mezi požadavky kladenými na zemědělce jak v rámci členských států, tak v celé Unii a volba opatření ze seznamu by měla být ponechána na členském státu,“ uvedl ministr Bendl. Za zásadní považuje i požadavek na vyloučení trvalých kultur z povinnosti vyčlenit 7 % obhospodařovaných ploch do klidu.

Ministr Bendl zásadním způsobem přispěl do debaty k tématu spolufinancování chovu sladkovodních ryb a podpory rybářství v  programovém období 2014 - 2020. „Pro sladkovodní akvakulturu je důležité zaměřit podpory na inovace, transfer technologií a udržitelný rozvoj akvakultury. Navrhl jsem doplnit jako kritérium pro rozdělování finančních prostředků na úrovni EU rozlohu obhospodařované sladkovodní plochy. To by mělo dále přispět k zohlednění významu sladkovodní akvakultury, která je často opomíjena, přestože má významný socioekonomický dopad a představuje částečnou kompenzaci za ubývající mořské zásoby,“ řekl ministr Petr Bendl.

ČR dlouhodobě považuje za prioritu podporu konkurenceschopné akvakultury s důrazem na ochranu životního prostředí a podporu přechodu k udržitelnému rybolovu.

V Bruselu měl ministr Bendl také několik bilaterálních jednání - s novým ministrem zemědělství Slovenské republiky Ĺubomírem Jahnátkem, s ministrem nastupujícího předsednictví Sofoclisem Aletrarisem z Kyperské republiky, ministrem Španělského království Miguelem Arias Cañetem a Itálie Mariem Cataniou. Jednal také s europoslancem Luisem Manuelem Capoulas Santosem, zpravodajem Evropského parlamentu u klíčových reformních návrhů budoucí SZP.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo zemědělství

Operátoři

Pane senátore, dobrý den, myslíte, že je šance, že se někdy dočkáme slibovaného čtvrtého operátora a tím i levnějších cen? Kdo je odpovědný za to, že tu nemáme čtvrtého operátora? Někde jsem četl, že tu být nemůže, což nechápu. Žijeme přeci ve svobodné a tržní ekonomice nebo ne? Nevím, zda mi dokáže...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…