Tejc (ČSSD): Nechceme ze státního rozpočtu vylepšovat situaci lichvářů

23.09.2011 15:09 | Zprávy

Projev na 23. schůzi Poslanecké sněmovny, dne 23. 9. 2011.

Tejc (ČSSD): Nechceme ze státního rozpočtu vylepšovat situaci lichvářů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Stínový ministr vnitra za ČSSD Jeroným Tejc

Vážená paní předsedkyně, kolegyně a kolegové, já myslím, že skutečně je potřeba vzít ten zákon v celém jeho komplexu a bavit se o všech jeho dopadech. Já bych snad ani neměl problém s tím, kdyby skutečně tento zákon dával právo obcím vymáhat pokuty lépe po těch, kteří zároveň čerpají sociální dávky. Můžeme se bavit o tom, jestli je správné, aby na to doplácely děti, za kterými jsou ty dávky směřovány, a zda bychom neměli hledat jiné opatření, které bude jasně garantovat, že pokud dávka směřuje za dítětem, tak tato částka bude skutečně využita tím, který je příjemcem, tedy tím oprávněným bude využita ve prospěch tohoto dítěte, což se ne vždy děje. Ale to myslím, že lze řešit úplně jinak. Jiným zákonem, navázáním a kontrolou toho, jakým způsobem je ta dávka čerpána. Nikoli tím, že bude odejmuta bez ohledu na to, jestli dítě chodí nebo nechodí do školy, tady bude odejmuta právě proto, že bude podléhat exekuci.

Ale ten problém je skutečně někde jinde. Já si nepřeji, abych jako daňový poplatník platil sociální dávku někomu, kdo ji potřebuje, a ta sociální dávka k tomu člověku nedoputovala, protože ji získá ten, který poskytl tomu člověku spotřebitelský úvěr, uvedl ho do složité situace, za jiných podmínek by mu nepůjčil a půjčil mu jenom proto, že má garantováno a bude mít ještě lépe garantováno tímto zákonem paní poslankyně Řápkové, že se k těm prostředkům dostane. (Potlesk poslanců ČSSD.) Protože v běžném případě by řada těch, kteří poskytují spotřebitelské úvěry a ty podivné půjčky, vůbec nikomu, kdo je v této složité situaci, nepůjčila. Jenomže ve chvíli, kdy bude mít garantováno, že se k těm prostředkům dostane, že ty peníze získá, protože bude exekuovat sociální dávky, tak mu rád půjčí. Na obrovský úrok s obrovským penále.

My těžko můžeme někomu zakázat, aby si půjčoval peníze a poté doplácel na své mnohdy špatné rozhodnutí, na to, že nebyl informován, nebo na to, že nedokázal zabránit tomu, že ho někdo podvede. Prostě takovou úpravu tady s ohledem na Ústavu přijmout nemůžeme. Ale já si skutečně nepřeji, abychom zlepšovali postavení těch, kteří zneužívají a využívají mnohdy i neznalosti těch lidí, kteří si půjčují tyto spotřebitelské úvěry.

My jsme tady několikrát horovali v této Sněmovně jako sociální demokraté pro to, abychom to řešili komplexně. Abychom zakázali rozhodčí doložky, abychom vyřešili problém s exekutory. Nic takového se tady nestalo.

Přichází jeden návrh, který má vyřešit vše. Já chápu snahu pomoci starostům obcí. Chápu snahu - a vůbec bych se nebránil tomu, kdyby se to týkalo pouze pokut. Ale jasně chci slyšet od paní poslankyně Řápkové jako předkladatelky, jestli se to tedy vztahuje jen na věci, které souvisí s pokutami, nebo může přijít díky tomu k prostředkům, k vymožení prostředků, i těm, kteří zneužívají dnes spotřebitelské úvěry. To si myslím, že je rozhodující, a právě proto mám problém hlasovat pro tento zákon, který v mnohém bude znamenat to, že prostředky, které se platí lidem na sociálních dávkách, budou jen protékat k těm, kteří využívají a zneužívají systém spotřebitelských úvěrů. A já si nepřeji platit lichvářům ze státního rozpočtu. Děkuji. (Potlesk poslanců sociální demokracie.)

##PROFIL 275##

Další projevy z 23. schůze PS PČR čtěte ZDE

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PSP ČR

Ing. Petr Liška byl položen dotaz

Co myslíte tím tlakem pražských úřadů?

Píšete zde taky, že jste otevřený kritice, tak schválně, jsem zvědavý, co mi odpovíte. Netvrdím, že tato vláda, za kterou kopete dělá úplně vše špatně, ale kdyby si vedla dobře, jak vysvětlíte, že se většině lidí napříč regiony vede hůř a hůř, že se pro většinu z nás životní podmínky stále zhoršují?...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Exner (STAN): ANO si vybírá osobnosti na kandidátku vzorově. Ti z ní pak zase mizí

6:03 Exner (STAN): ANO si vybírá osobnosti na kandidátku vzorově. Ti z ní pak zase mizí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke krajským volbám.