„Nacisté Babišovi spojenci?“ Jak to opravdu bylo. Diplomat Sechter i o Orbánovi

22.07.2024 4:44 | Rozhovor

„Pokřik proti iniciativě Viktora Orbána považuji za zbytečný. Omezuje do budoucna diplomacii, celkově mezinárodní dialog a v tomto případě naznačuje, že Orbán je jen jakýsi úředník. Právě, že není,“ říká bývalý velvyslanec v Polsku a Rakousku a pozdější náměstek ministra dopravy Jan Sechter. V současnosti je předsedou Dopravní sekce Hospodářské komory České republiky.

„Nacisté Babišovi spojenci?“ Jak to opravdu bylo. Diplomat Sechter i o Orbánovi
Foto: Archiv JS
Popisek: Předseda Dopravní sekce Hospodářské komory Jan Sechter

„Založili ji bývalí nacisté!“ Tak některá média hodnotí Svobodnou stranu Rakouska (FPÖ), se kterou se po eurovolbách spojilo hnutí ANO Andreje Babiše, jemuž je to vyčítáno. Ve Vídni jsme se na to konto kdysi bavili. Co si o tom myslíte?

Strana Svobodných (FPÖ) působila celkem pětkrát v různých rakouských spolkových vládách a nyní u našeho jižního souseda v Horním Rakousku. Je pravda, že to její spoluzakladatel Anton Reinthaller dotáhl za nacismu až na brigádního generála SS. Spojenci jej po válce věznili. Takových příběhů ale najdeme v dějinách poválečných politických stran v Německu a Rakousku mnoho. Esesáci a členové NSDAP měli funkce dokonce i v Jednotné socialistické straně Německa, tedy vládnoucí komunistické straně Německé demokratické republiky (NDR). V podstatě se restart politických kariér nacistů nevyhnul žádné politické straně.

Dnes už nikdo z nich nežije, ale klacek na politického soupeře se hodí vždy. Zajímavé je, že rakouská strana Svobodných byla po svém založení navzdory minulosti některých svých členů velmi prointegrační stranou. V roce 1959 žádala o vstup Rakouska do Evropského hospodářského společenství (EHS). Kurz v devadesátých letech otočil až předseda Jörg Haider. Pocítila to Evropská unie (EU), ale i Česká republika. Čelili jsme velmi tvrdé opozici a akci proti výstavbě jaderných elektráren, ale i požadavkům na zrušení dekretů, restituce německého majetku a právo na návrat. Haiderovi se podařilo shromáždit přes milion podpisů pod petici proti vstupu Česka do EU. To vše je za námi, sudetští Němci v Rakousku neuspěli u žádného ze soudů, kde se pokoušeli s podporou FPÖ o zvrat.

FPÖ už více než deset let protičeské pozice nezastává a prosazování domnělých nároků se vzdala. Podobně tak učinilo Sudetoněmecké krajanské sdružení, když škrtlo ze svých stanov majetkové požadavky. Mimochodem jeden z jeho zakladatelů, německý úředník v protektorátu Siegfried Zoglmann, byl příslušníkem SS a po válce členem německé Svobodné demokratické strany (FDP), kterou mimochodem zakládal Werner Naumann, náměstek Říšského ministra propagandy Goebbelse. Do konce života byl pak Zoglmann členem Křesťansko-sociální unie Bavorska (CSU), která také hlasovala proti vstupu Česka do EU.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Ing. Zbyněk Linhart byl položen dotaz

Zálohy pet láhví

Proč zavádět něco, když podle mě systém třídění odpadů u nás funguje dobře? A je to tak, že pet lahve budu muset vracet nesešlapané, což dělám, když je třídím? Protože jestli ano, tak netuším, kde je mám v malém bytě skladovat a běhat s každou petkou do obchodu je nesmysl. A to bude vykupovat každý ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

No tak,, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseRarach 12 , 22.07.2024 9:58:31
Jestli jsou rakouští Svobodní nacisté,tak to se mohou spojit i s Layenovou! Její ozec byl podle Bildu nacista jak vyšitej. Dokonce vyšla i jeho fotka. Ostatně,skoro každý německý politik má nacistické předky. Spousta jich nemůže zapomenout Rusům porážku u Stalingradu a ve II.sv.válce.

|  13 |  0

Další články z rubriky

Úder Foltýnovi za „největší svobodu slova v historii“: Černé na bílém. Co se děje v ČR

16:02 Úder Foltýnovi za „největší svobodu slova v historii“: Černé na bílém. Co se děje v ČR

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA Nad slovy premiéra Petra Fialy, že před nezvládnutou ilegální migra…