„Zhovadilost.“ Šándor o „povinné“ migraci. Dopad přímo na ČR

13.06.2023 10:07 | Rozhovor

„Strašná zhovadilost!“ Generál Andor Šándor, zkušený bezpečnostní expert a bývalý šéf vojenské rozvědky Armády ČR „odstřelil“ „povinnou solidaritu.“ V podrobné analýze osvětlil zásadní důvody proč. „Jestli něco může rozbít integrační procesy Evropské unie? Tak je to právě neschopnost se shodnout, jak problematiku řešit a co všechno udělat proto, abychom z Evropy neudělali plovoucí ostrov migrantů, kteří se sem budou valit.“ Na základě v zásadě špatné vrcholové politiky se podle Šándora těžko mohou generovat vnitřní bezpečnostní opatření, která skutečně zajistí, že nebude docházet k projevům, jaké jsme viděli minulý týden ve Francii. Dopad přímo na ČR spočívá dle něj ve faktu, že si nedokážeme vynutit vyhošťování migrantů.

„Zhovadilost.“ Šándor o „povinné“ migraci. Dopad přímo na ČR
Foto: Repro TN.cz
Popisek: Migranti zadržení na dálnici D5

Společensky opět rezonuje migrační otázka. Minulý týden ve Francii zadržela policie útočníka, který pobodal pět lidí, z toho čtyři děti a jednoho dospělého. Podle německého deníku Bild na děti útočil Syřan, který ve Francii v listopadu požádal o azyl. Muži měl být přiznán statut uprchlíka. Podobné případy nejsou v Evropě výjimkou už několik let. Vnímáte nějaký posun, co se týká zajištění bezpečnosti Evropanů? K „povinné solidaritě“ bych se dostala později.

Já jsem v posledních letech silně přesvědčen, že přístup Evropské unie k řešení migrace je v zásadně mylný. Najít společnou politiku je obtížné, neboť postoje různých členských zemí vůči migraci jsou různé. Zcela nepochybně se jinak na migraci budou dívat v Estonsku, Itálii nebo v Řecku. Pro Evropskou unii, když na to přijde, je všechno velmi solidární. A když má pomoci jiným zemím s migrací? Pro ilustraci připomenu, že když Italové varovali: Pokud si některé migranty nevezmete, pošleme je vlakem k vám, Rakušané okamžitě odpověděli, že zablokují Brenner.

Pokud nepochopíme, že migrace je problémem rozpadlých chudobných států a na stavu některých jsme se aktivně podíleli my jako Západ? Pokud nepochopíme, že je potřeba jasně deklarovat, že neexistuje žádné univerzální právo se mít někde lépe a budeme si sem brát jen ty, které jsme schopní integrovat? Dokud nebudeme schopní zvládnout lidi vyhošťovat zpátky a dokud nebudeme chránit svou především jižní hranici, budeme dělat jen hloupá opatření v podobě kvót a v podobě, že budeme platit někomu jinému, že se o migranty postará atd. Z toho vyplývá, že na základě v zásadě špatné vrcholové politice k migraci se těžko mohou generovat vnitřní bezpečností opatření, která skutečně zajistí, že nebude docházet k projevům jaké jsme viděli minulý týden ve Francii. Samozřejmě je potřeba říct, že i místní obyvatelé páchají trestné činy. To je fakt.

V případě, že se Evropská unie při řešení migrace nebude dívat do vlastních řad? Mám takový pocit, že nebudeme toto schopní vyřešit optimálně nikdy. Samozřejmě že někomu chybí pracovní síla, další se musí vyjadřovat k migraci politicky korektně, protože má na území již velkou migrační skupinu lidí a podobně. Ovšem, jestli něco může rozbít integrační procesy Evropské unie? Tak je to právě neschopnost se shodnout, jak problematiku řešit a co všechno udělat proto, abychom z Evropy neudělali plovoucí ostrov migrantů, kteří se sem budou valit. Země, ze kterých sem migranti chodí, v žádném případě nevykazují cokoli, co by nás mohlo uspokojovat a říct, že se tam situace lepší a lidé k nám nebudou přijíždět. Vidím to poměrně pesimisticky.                 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Ing. Petr Liška byl položen dotaz

Co myslíte tím tlakem pražských úřadů?

Píšete zde taky, že jste otevřený kritice, tak schválně, jsem zvědavý, co mi odpovíte. Netvrdím, že tato vláda, za kterou kopete dělá úplně vše špatně, ale kdyby si vedla dobře, jak vysvětlíte, že se většině lidí napříč regiony vede hůř a hůř, že se pro většinu z nás životní podmínky stále zhoršují?...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Rakušan, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseoldcrock , 13.06.2023 13:55:52
se před pár dny chlubil, jakou skvělou imigrační dohodu v Bruselu podepsal, a tvrdil, že ČR dostane za imigranty brzy peníze z Bruselu. A teď má z ostudy mezinárodní kabát. V Polsku se novináři s ministrem Rakušanem za jeho zrádný podpis tajné dohody s Bruselem o imigraci ani trošku nemazlili, a rovnou ho nazvali naivním, hloupým, ubohým a krátkozrakým pitomcem, který se ještě nahlas chlubí. Tuhle tvrdou kritiku hloupého Rakušana zveřejnily v Polsku mimořádně vlivná, velká a provládní média, které rozhodně stejně jako washingtonské Politico neřídí žádní Putinovi Švábi.

|  7 |  0

Další články z rubriky

Třicet tisíc ukrajinských aut nemusí mít technickou, podotýká poslanec Koten. A české řidiče budou nahánět?

18:59 Třicet tisíc ukrajinských aut nemusí mít technickou, podotýká poslanec Koten. A české řidiče budou nahánět?

Má část českých řidičů kvůli emisím nahánět nějakým úřadem či inspekcí, co si pan Kupka za další pen…