Jak se dnes vede hospodám a hospodským. Je to opravdu taková zoufalá bída, jak se často ozývá v médiích?
Ne, myslím, že zase taková bída to určitě není. Ale není v tom radost, protože když bojujete pouze o holé přežití, je to znát. Ta atmosféra, to kouzlo každé slušné hospody se vytrácí a nakonec přežijí jenom ti silnější.
Jak poznamenala oblast pohostinství dvouletá etapa koronaviru?
Některé samozřejmě velmi těžce a osudově, protože třeba zkrachovali, ale v zásadě to přineslo jeden nový, důležitý aspekt. Lidé se naučili jíst i pít doma. Odnesou si tam své tři čtyři piva a hospodu vlastně už nepotřebují. Jistěže ne všichni, ale je jich poměrně vysoký počet.
Jak je to u vás?
Tak já jsem se naštěstí s těmi skalními štamgasty rozloučit nemusel, chodí dál a zůstali Kozlovně věrní.
Je dnes situace horší než v době vlády covidu?
Myslím si, že je. Ty astronomické ceny energií znamenají pro mnohé neřešitelnou díru do rozpočtu. Určitě větší, než když museli podnikatelé hospody „pouze“ uzavřít. A bohužel se domnívám, že to bude ještě horší.
Pokud jde o ceny, byl jste i vy už nucen zdražovat?
Víte, možná to bude znít u podnikatele trošku zvláštně, ale já bytostně nemám rád zdražování. Vždyť to přece funguje na jednoduchém principu, že já, když zdražím, tak tím odírám někoho dalšího. Já rozumím, že někdy prostě není zbytí, ale takto to vnímám.
Takže vy jste nezdražoval?
Ne, nezdražoval. Pokud tedy neberete jako zdražování zvýšení ceny piva o 80 haléřů, ale to je, myslím, opravdu zanedbatelná položka.
Máte obavy z blízké budoucnosti?
Patrně se ocitneme v době, kterou jsme nepoznali. Už nebude téměř v každé vesnici hospoda, i kdyby tam prodávali jen pivo a utopence. Zvláště ti menší podnikatelé budou krachovat nebo si to jednoduše vyhodnotí jako zcela nerentabilní investici.
Tento článek je uzamčen
Po kliknutí na tlačítko "odemknout" Vám zobrazíme odpovídající možnosti pro odemčení a případnému sdílení článku.Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: Tomáš Procházka