Dozvíte se po eurovolbách volbách, nebozí Češi. Vidlák už ví. Půjde o peníze

30.05.2024 10:52 | Rozhovor

VIDLÁKŮV TÝDEN I u nás se nebohý národ dozví všechny nové jobovky až po eurovolbách. To říká k cenám potravin moravský zemědělec a bloger Daniel Sterzik, zvaný Vidlák. A naznačuje, že na věc budou mít vliv ceny pšenice. Vidláka potěšil Alexandr Vondra, protože nečekal, že europoslanec „vymyslí ještě větší hovadinu než lživý pamflet na Jandejska“. Své si myslí o novém vládním „komunikátorovi“ plukovníku Foltýnovi. „Jakmile promluví, budou pětikolce padat preference. Tak bychom si hlavně měli přát, aby na té své sesličce vydržel alespoň do parlamentních voleb a hodně, hodně, hodně žvanil,“ soudí.

Dozvíte se po eurovolbách volbách, nebozí Češi. Vidlák už ví. Půjde o peníze
Foto: Hans Štembera
Popisek: Protivládní demonstrace na Václavském náměstí za Českou republiku a za demisi vlády Petra Fialy

Tak tedy, Svaz obchodu a cestovního ruchu, tedy pan Prouza, našel nového viníka vysokých cen potravin. Už to nejsou nenažraní Babiš či Jandejsek, ale nadnárodní potravinářské korporace. Takový Mondelez nám prý předražuje Milku. Co to, že najednou jsou tu noví nepřátelé, když ještě nedávno pan Prouza tvrdil, že dovozové potraviny jsou levnější, než ti čeští keťasové?

Hele, není tomu Prouzovi něco? Nerozvádí se, nezjistili mu nějakou ošklivou nemoc nebo tak něco? V posledních týdnech najednou neví kudy kam. Ono tedy není divu... zemědělci přestali protestovat, Jandejsek s Babišem přiměřeně zlevnili, je to vidět ve všech statistikách, takže už asi i Prouzovi bylo hloupé tvrdit, že za vysoké ceny v hytlermarketech mohou tihle dva. Obchodní řetězce totiž zdražují, což pohání inflaci a potřeba to národu nějak zdůvodnit stále trvá. A tak došlo na Mondelez. Nebudu zabíhat do porovnání obchodní síly Kauflandu a Mondelezu, jen suše poukážu na to, čeho si ani Prouza ještě nevšiml. Že si prostě musí najít nějakého viníka za všech okolností a nikdy to nebudou jeho chlebodárci. 

Až už mu nebude fungovat ani strašení Mondelezem, může se ještě vrátit k osvědčeným proruským košťatům a rudým nokům. Tedy, pokud se nebojí, že mu brzy někdo vyklopí před pracovnou jistý voňavý dáreček. Pavlíka Novotného to docela umravnilo, třeba by to fungovalo i na všemocného šéfa Svazu obchodu a cestovního ruchu. 

Ony ty potraviny prý půjdou nahoru ještě tak o pět procent, prý. Hlavně cukrovinky. A také rostou ceny pšenice. Takže bude to těch 5 %? To by neštymovalo Fialovu doufání, že do voleb tu zase bude dobře a lid zapomene na „dočasné obtíže“.

Oni teď všichni tak nějak mlčí a čekají na volby. Ostatně ani Fico neoznamoval zvýšení daní, dokud neměl Pellegriniho na Bratislavském hradě. I u nás se nebohý národ dozví všechny nové jobovky až po eurovolbách. Já si ovšem počkám, až bude po žních. Ceny pšenice začaly růst, protože jarní mrazy na severní polokouli dost pocuchaly úrodu. Největší světový exportér, Rusko, už teď hlásí, že třetí rekordní úroda za sebou nebude. Ale českým zemědělcům by to mohlo pomoci. U nás to obilniny přečkaly nad očekávání dobře, jaro bylo studené, vody spadlo dost, a pokud zase nepřijde na evropský trh dvacet milionů tun ukrajinské pšenice, tak by sedláci nemuseli zatínat pěsti, až uvidí letošní účetní uzávěrku. 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Jaroslav Polanský

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

mír

To, že si většina lidí přeje mír, je logické a pochopitelné, ale zeptám se vás jinak. Když Ukrajina teď přistoupí na podmínky Ruska, vzdá se části svého území a zaváže se nevstoupit do NATO ani EU nebude tak její dosavadní snaha ubránit se, při které vyhaslo spousta životů úplně zbytečná? A má vůbec...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Vidlák skvělý jako vždy , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusefranta czexit , 30.05.2024 11:17:18

|  17 |  0

Další články z rubriky

Statisíce nových voličů se tu mohou objevit. Možná už neumí ani česky, varuje Konečná

17:28 Statisíce nových voličů se tu mohou objevit. Možná už neumí ani česky, varuje Konečná

„Zpackaná, zpackaná a ještě jednou zpackaná privatizace. Nedomyšlenost kroků různých vlád byla v prů…