Drulák: Harrisová na to nemá. Takto skončí naše vazalství k USA

23.07.2024 12:50 | Rozhovor

Mají američtí demokraté větší šanci porazit Trumpa, když Biden kandidaturu vzdal? Podle profesora Petra Druláka to vůbec není jisté. Harrisová prý žádné kvality dosud neprokázala. Bývalý elitní diplomat a expert na mezinárodní vztahy Drulák vidí v Trumpově vítězství naději na vyvázání Evropy z nerovnocenného partnerství s USA, které rovnou označuje za vazalství. Rozvádí myšlenku tradice lokajství, jakou prokazovali komunisté k Sovětskému svazu, a dříve někteří politici svým rakušanstvím směrem k Vídni.

Drulák: Harrisová na to nemá. Takto skončí naše vazalství k USA
Foto: Repro Youtube
Popisek: Joe Biden a Kamala Harrisová

Joe Biden vzdal prezidentské volby a doporučil místo sebe svou viceprezidentku Kamalu Harrisovou. Má ona šanci Trumpa spíše porazit?

Nejsem si tím vůbec jistý. Harrisová za čtyři roky ve funkci viceprezidentky neprokázala žádné kvality. Pro řadu příznivců Demokratické strany byla naopak děsivá myšlenka, že by Biden předčasně skončil a ona by se stala prezidentkou. Troufám si také říci, že v rámci její strany vůbec není jednoznačně přijímáno, že by se Harrisová měla stát kandidátkou místo Bidena. Nemyslím si zkrátka, že její kandidatura už je v tuto chvíli konečná. Budou o tom ještě jednat, protože ona nemá očividně na to, aby byla schopná Trumpovi v kampani čelit.

Z hlediska zájmů České republiky a Evropy, bylo by podle vašeho názoru lepší, aby vyhrála Harrisová či jiný demokrat, anebo Trump?

Dívám se na to prizmatem jedné otázky, a to je americký intervencionismus, války a konkrétně válka na Ukrajině. To sice není v pravém smyslu americká válka, protože tam Američané oficiálně nebojují, ale je zřejmé, že Spojené státy tuto válku živí. V okamžiku, kdy dojde ve Washingtonu ke změně vedení, může dojít k ukončení války na Ukrajině. Z tohoto hlediska by se od vítězství demokratického kandidáta dalo očekávat, že válka bude pokračovat, a při vítězství republikánského kandidáta je veliká naděje, že válka skončí. Odpověď na vaši otázku posuzuji podle tohoto tématu, protože je pro nás válka na Ukrajině obrovské ekonomické i bezpečnostní téma a zdroj neustálého ohrožení Evropy. Republikáni sice negarantují vůbec nic, ale stále existuje naděje, že situaci změní. V případě demokratů nelze vidět ani tu naději.

Uvědomuje si Trumpovy šance na vítězství i prezident Zelenskyj, když s ním telefonicky hovořil a plánují osobní setkání?

Nepochybně. Zelenskyj sám začíná mluvit o tom, že by válka mohla skončit do konce roku, a říká, že jak to dopadne, nezáleží pouze na něm. Je to trochu eufemismus, protože na něm to nezáleží vůbec. Zelenskyj je podle mého názoru sice loutka, ale dobře si zároveň uvědomuje, kdo je loutkovodič.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Radim Panenka

Ing. Antonín Seďa byl položen dotaz

Sobotka lhal v TV Nova, vyhodíte ho z ČSSD?

Dnes 26.5.2017 cca ve 20:10 hod. sdělil Sobotka národu, že na rozdíl od Prezidenta jednal podle pravidel. Zamlčel ale skutečnost, že porušil Koaliční smlouvu. Před půl rokem neodvolání Hermana odůvodnil právě touto smlouvou. Lhal tedy tehdy nebo dnes. Vyvodí z toho Vaše strana už konečně nějaký důsl...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Válka na Ukrajině nemůže skončit , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseVitek106 , 23.07.2024 15:36:02
Protože v tom okamžiku, by fialový pětihnus, přišel o svá výnosná koryta a především o veškeré všimné z těch miliardových podvodů, kterým oni říkají "podpora Ukrajiny".

|  16 |  0

Další články z rubriky

„Dva tatínkové demografii nespraví.“ Odešla od lidovců k Rajchlovi a říká proč

21:20 „Dva tatínkové demografii nespraví.“ Odešla od lidovců k Rajchlovi a říká proč

Někdejší úspěšná lidovecká politička Klára Liptáková letos změnila politický dres přestupem k PRO. D…