Energetik Beran k stávkujícím středoškolákům: Děti mají právo říct, co se jim nelíbí

09.08.2019 21:20 | Zprávy

ENERGETICKÉ OKÉNKO HYNKA BERANA „Naše děti mají právo si říci, v jakém světě po nás chtějí žít a co se jim nelíbí,“ říká na konto demonstrací středoškoláků proti změnám klimatu, z hnutí Fridays for Future, energetik a někdejší tajemník Pačesovy energetické komise Hynek Beran. Česká republika si podle Berana protestů nevšímá a tzv. „špinavou“ elektřinu dál vyváží za hranice. „Až to těm dětem dojde, co jejich rodiče tolerují, bude možná hůř,“ dodává Beran.

Energetik Beran k stávkujícím středoškolákům: Děti mají právo říct, co se jim nelíbí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Nezávislý expert v oblasti energetiky Hynek Beran

Od posledního Energetického okénka uběhlo několik měsíců. Za tu dobu se událo leccos. Sledujete probíhající diskusi kolem českého jádra? Jak se vyvíjí?

Zatím se hodně hovoří o vytvoření nového bloku v Dukovanech, což si myslím že logicky je správně, jelikož ta elektrárna dukovanská je starší než ta temelínská. Nejde o to, abychom tady měli více reaktorů nebo více jaderného potenciálu, ale jde o to, abychom počítali s tím, že ty reaktory nebudou sloužit věčně a že dřív nebo později budou uzavřeny.

Životnost by končit měla kdy?

Některé scénáře počítají s tím, že dukovanská elektrárna ukončí svou činnost v roce 2035, až bude elektrárně 50 let. Optimističtější varianty počítají s tím, že elektrárna vydrží let 60. Je tu ale i rizikový scénář, a to že bude uzavřena v roce 2025. To bychom si ale jako energetici nepřáli.

Ten rizikový scénář, který jste zmínil, z čeho vychází?

Dovolím si to ilustrovat na následujícím příkladu. Naše soustava elektráren je stará 40 let. Nebyla inovována. Je to jako některá nákladní auta, ta byla třeba také dělána před 40 lety. Jsou ještě spolehlivá, ale najednou vejde v platnost nový zákon, který zkrátka rozhodne, že už nesmějí na silnici. Takže i v případě, že ačkoliv ty Dukovany jsou v pořádku technicky, a já nemám informace o tom, že by nebyly, tak když se rozhodne, že se prostě musí odstavit, tak se odstaví, přes to vlak nejede.

Co nás v následujících letech čeká dalšího?

Dopadne na nás postupné vypínání jaderných elektráren v Bavorsku. Skončí jakoby to období, kdy všude byl přebytek energie, na kterou si sáhneme. To v roce 2022 skončí.

V poslední době roste ve společnosti odpor vůči spalování fosilních paliv. Co o tom soudíte?

Rozebral bych to z několika hledisek. První je globální oteplování. Tady bych poznamenal, že Česká republika určitě není globálním výrobcem CO2 na této planetě. Nabídl bych alternativní způsob, kterým bychom světovému klimatu pomohli, a to když by Česká republika neodebírala zboží z těch končin zeměkoule, kde na to globální oteplování kašlou a výrobu zboží a elektřiny neekologizují, jako tedy například z Číny. My vlastně tou svou fosilní a částečně ekologizovanou energií krmíme hypermarkety, které nám nabízejí zboží z končin, kde na to kašlou úplně. Vlastní výrobu elektrické energie ekologizujeme a pak ji využíváme k tomu, abychom udržovali světlo a teplo v hypermarketech a obchodních centrech, které k nám dovážejí neekologicky vyrobené zboží z třetího světa.

Co byste navrhoval?

Takže bychom například mohli uvést tvrdou a postupně se zvyšující ekologickou daň na zboží přicházející k nám ze zemí, které se nepodílejí na Kjótském protokolu. Všichni musí mít v ekologicky rovné ekonomice rovné podmínky. A tak by prostě mělo platit, že buď investuješ do ekologizace, nebo neinvestuješ a v takovém případě doplatíš to samé na clech a na daních. Například můžeme zpoplatnit i dopravu onoho zboží. Ona letecká nebo lodní doprava koneckonců nejede na ekologická paliva. A dokonce bychom mohli zpoplatnit i to, pokud ta konkrétní výrobna či manufaktura zboží nemá platný ekologický certifikát v tom smyslu, že odebírá energii z ekologických zdrojů. Prostě pojďme všechny ekologické škody, které to napáchá, zpoplatnit, dejme to do jednoho rance tak, aby pro toho výrobce bylo nejvýhodnější, že si to tam ekologizuje. My tohle ale neděláme.

Proč se tak neděje?

Jsem pouhý inženýr, nikoliv teolog nebo Ježíš Kristus, abych tohle mohl říkat. Mohu jen konstatovat, že se tak neděje. Problém je, že my si vždycky z té ekologie vytrhneme kousek, který je správný, ale už to nedokážeme dotáhnout do konce ve všech souvislostech.

Není tedy to, co se nyní děje kolem Grety Thunbergové a hnutí dětí stávkujících za klima Fridays for Future, hysterie?

Hysterie to není. Je to správné hnutí. Ovšem není to dotaženo tím pomyslně komplexním způsobem. Naše děti si mají právo říci, v jakém světě po nás chtějí žít a co se jim nelíbí. Podívejte se u nás, středoškolská mládež protestuje, a Česká republika si toho nevšímá, udělují se výjimky z evropských směrnic a elektřinu vyvážíme vesele dál. Až to těm dětem dojde, co jejich rodiče tolerují, bude možná hůř. Není to totiž žádná obnovitelná elektřina, co se u nás vyváží.

VIDEO: DEMONSTRACE STŘEDOŠKOLÁKŮ ZA KLIMA V PRAZE (PARLAMENTNÍLISTY TV).

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jonáš Kříž

Benefity od zaměstnavatele.

Dobrý den, paní ministryně. Můj zaměstnavatel mi v rámci benefitů nabízí měsíčně jistou částku, kterou mohu rozdělit mezi volnočasové aktivity, vzdělání, platby na e-shopech (lékárny, knížky), životní pojištění a penzijní připojištění. Pokud se rozhodnu peníze utratit za dovolenou, fitness, jazykov...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Orgáni, Koudelkové, čučkaři... Vidlák si je vychutnal. S přehledem

10:45 Orgáni, Koudelkové, čučkaři... Vidlák si je vychutnal. S přehledem

VIDLÁKŮV TÝDEN Slušný občan s policií nekolaboruje. Toho názoru je moravský bloger, aktivista a země…