Expremiér se drží za hlavu: Kontroly Ukrajinců? Rakušan si vzpomněl až teď?! Vždyť u nich otevřeli vězení

13.05.2022 20:20 | Rozhovor

„Jestli tady třeba třetina nebo polovina Ukrajinců po skončení války zůstane, tak kde budou bydlet? Kde budou bydlet naši lidé, kterým chybí desetitisíce komunálních bytů?“ ptá se bývalý premiér Jiří Paroubek. V souvislosti se sankcemi proti Rusku říká: „Myslím, že spíš řada z nich bumerangově dopadá zpátky na západní státy.“ Zmínil také, jaké protisankce můžeme očekávat. Vyjádřil se k postoji premiéra Fialy ohledně ukončení odběru ropy z Ruska a dodal: „Kdybychom šli cestou bláznivých nápadů třeba ministra Lipavského, tak bychom tady asi jezdili v druhé polovině roku na kolech.“ Přečtěte si také, co řekl na adresu nového guvernéra ČNB.

Expremiér se drží za hlavu: Kontroly Ukrajinců? Rakušan si vzpomněl až teď?! Vždyť u nich otevřeli vězení
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na ukrajinský pas také mohou jejich majitelé zdarma využívat pražskou MHD

Pane inženýre, vraťme se k projevu ruského prezidenta Putina u příležitosti 9. května. Byl pro vás něčím překvapující, co z něho vyčíst?

Myslím, že nějak překvapující nebyl. Nebyl hysterický. Byl prostě uměřený k té válečné situaci, ve které se Rusko ocitlo. Nestalo se to, co někteří očekávali, že by vyhlásil mobilizaci a podobně. Myslím, že k těm věcem přistupuje střízlivě. No a teď by bylo potřeba využít té situace a zahájit mírová jednání. To je věc především Spojených států a také ukrajinské vlády.

Mimochodem, co říci na naše připomenutí událostí května 1945? Bylo důstojné?

Myslím si, že bylo místy i ostudné. K tomu bych se nerad vracel.

Proč ostudné?

Já jsem k tomu ani nic nenapsal. Protože v téhle hysterické atmosféře, kdy se hledají trollové a putinovci, tak kdyby člověk napsal pravdu o tom, že většinu republiky osvobodila Rudá armáda a že měla nějakých 150 tisíc mrtvých, tak by to bylo bráno pomalu jako projev velezrady. V hysterické situaci nemá smysl se hádat s domovnicemi. Když se hádáte, tak to nemůžete nikdy vyhrát.

Vyjádřil se ale premiér Fiala s tím, že letos nejde o běžnou oslavu konce války. Řekl, že je třeba myslet i na ty, kteří dnes umírají na Ukrajině a že je naší morální povinností pomoci těm, kteří už týdny statečně čelí vojenské agresi. „Musíme jim pomoci dodávkami vojenské techniky, musíme se postarat o ty, kteří v důsledku války museli opustit své domovy a svou zemi,“ uvedl podle ČTK. Co na jeho slova říkáte?

Tak to poslední, to beru. Pomoci lidem v nouzi je normální. Je to křesťanské a věřím, že tak by se měl zachovat každý stát. Jiná věc je, že to bude stát také peníze, a ty peníze bychom měli požadovat z Bruselu. Pokud to ministr financí ocenil částkou 50 miliard, tak já říkám, že to může být klidně 100 miliard korun, které se na tento účel vynaloží. A domnívám se, že s tímto by nám EU měla pomoci. A pokud jde o takové ty teze, jako že u Kyjeva se bojuje za Prahu, tak s tím já hluboce nesouhlasím.

Vláda Zelenského není zrovna vzorem demokracie. V zemi jsou zakázány politické strany. Vůdce takzvaně proruské opozice byl odveden v klepetech. Je s ním zacházeno jako s válečným zajatcem. Jsou zakazována média. Podobně, jako koneckonců u nás, byla zavedena cenzura. Na Ukrajině ale panuje cenzura mnohem ostřejší, kdy dokonce televizní stanici bývalého prezidenta Porošenka není umožněno vysílat. Takže ty věci o demokracii a o svobodě by si, myslím, měl pan premiér Fiala nechávat na schůze ODS, kde mu to možná někdo zbaští.

A co říkáte konkrétně na to, že bychom měli pomáhat dodávkami vojenské techniky?

To jenom prodlužuje konflikt a je to zbytečné. Všiml jsem si někde v zahraničním tisku, že šéf čečenských vojáků Kadyrov poděkoval americkému prezidentovi za dodávky nejmodernějších zbraní. Ukrajinská armáda je nechala zřejmě napospas Čečencům, kteří jsou součástí ruského vojska. Takže je otázka, zda ty dodávky zbraní opravdu natolik pomáhají. A zda nejsou vlastně hlavně příčinou toho, že jsou rozbíjená logistická centra, kam ty zbraně chodí, takže na frontu se jich asi tolik nedostane. Ale o to víc a naléhavěji je potřeba uvažovat o míru. Protože ten konflikt dřív nebo později v sociální oblasti bude destabilizovat, když ne celou EU, tak alespoň tu její východní část.

V Praze vznikl stanový tábor pro uprchlíky, neboť kapacity ubytování došly. V této souvislosti, jak zatím uprchlickou krizi zvládáme a jak ji budeme zvládat dál?

Zvládáme ji asi tak jako stát, který na to nebyl naprosto připraven. No tak teď si ministr vnitra vzpomněl, že by se také měly dělat důkladné kontroly příchozích, chtít po nich alespoň pasy. Domnívám se, že pokud se toto nedělalo a je tady čtvrt milionu lidí nebo i víc, o kterých toho mnoho nevíme, nebo nevíme nic, no tak je to špatné. Víme, že na Ukrajině byla otevřena vězení. Kolik se sem dostalo zbraní, které jsme tam zdarma dodávali, to je také otázka. To všechno se ukáže časem. Třeba se nestane nic. Ale šéf zpravodajské služby už na to reagoval tím, že sdělil, že za případné použití zbraní budou odpovědní ruští trollové. Ale to asi tak úplně nebude.

Vláda byla velmi benevolentní a ponechala těm věcem živelný průchod, což se může nevyplatit. Příliš to tedy nezvládá a čekají ji v tomto směru další úkoly.

Jestli tady třeba třetina nebo polovina těch Ukrajinců po skončení války zůstane, tak kde budou bydlet? Kde budou bydlet naši lidé, kterým chybí také desetitisíce komunálních bytů? Takové ty sliby ministra pro místní rozvoj, že teď se začnou stavět tisíce bytů, jsou z říše science-fiction. Tahle vláda není schopná udělat nic. Nemá peníze, nemá legislativní nástroje, neví, jak na to. Jsou úplně neschopní. Takže i pomoc uprchlíkům, i když dobře míněná, je vládou špatně uchopená.

Ale díky soukromé iniciativě je přece jenom nějaký výsledek vidět. Protože každému člověku, který má trošku srdce v těle, když vidí babičku s maminkou a s dvěma dětmi, s veškerým majetkem v igelitové tašce, tak mu jich musí být líto.

Na webu VaseVec.cz jste se rozepsal k sankcím proti Rusku. Co od nich EU a Amerika vlastně ve své podstatě očekávaly, a mají ten očekávaný dopad?

Anketa

Souhlasíte s trvalým umístěním vojsk jiných členských států NATO na území ČR?

4%
95%
hlasovalo: 47755 lidí
Mezi střízlivými komentátory se objevuje to, co já říkám už dlouhodobě. Že velmoc Spojené státy si myslí, že Rusové velmoc nejsou, že maximálně tak nějak „regionální“. Ale je to stát, který je vybaven mocnými jadernými zbraněmi a nějakou ekonomickou sílu také má. Je v zásadě ve většině věcí soběstačný – v plynu, v ropě, pokud jde o produkci potravin, konkrétně pšenice. Je schopno vyvážet každoročně 25-30 milionů tun pšenice. Takže porazit stát, který je de facto soběstačný, ekonomicky ho rozložit, není zrovna snadná věc. A myslím, že spíš řada těch sankcí bumerangově dopadá zpátky na západní státy.

Jak jste i vy připomněl, prezident Putin se rozhodl přijmout protiopatření a uložil ruské vládě zpracovat do deseti dnů seznam protisankcí. Takže, na co se, podle vás, můžeme „těšit“?

Moje fantazie má určité meze, ale může dojít například k tomu, že těm zemím, které odmítnou platit v rublech za dodávky ropy a plynu, Rusko ty dodávky prostě zastaví. A bude chtít platby v rublech také za další strategické suroviny a zboží. Především za pšenici, od těch takzvaně nepřátelských států. Pak také za některé vzácné zeminy a kovy, které jsou potřeba zejména k výrobě třeba oceli a které je potřeba mít také v automobilovém průmysl, tedy palladium a nikl. Evropa může mít zásoby těchto strategických surovin třeba na dva tři měsíce, ale co když dojdou? Tak se zastaví automobilový průmysl?

Takže ty protisankce mohou být opravdu velmi nepříjemné. Je potřeba také vidět, že Rusové urychlují výstavbu některých produktovodů směrem do Číny a také třeba do Indie nebo do Pákistánu. Takže Evropa se zbaví levného ruského plynu, ale Rusové ho budou prodávat jinam. A my budeme dovážet podstatně dražší zkapalněný plyn.

Minule jste se vyjadřoval k návrhu Evropské komise ohledně ukončení odběru ropy z Ruska. Co říkáte na podmínku premiéra Fialy, že ČR je připravena podpořit zákaz dovozu ruské ropy, pokud bude mít odklad do té doby, než bude navýšena kapacita ropovodů, které mohou do ČR ropu dopravit? Je to dobré řešení?

Myslím, že to je pragmatické řešení. To vlastně odkládá provedení této operace na věčné časy. Protože když nebude zvýšená kapacita ropovodů, no tak budeme odebírat ropu dál. Takže myslím, že u premiéra Fialy a jeho poradců zavládl realismus. Zaplaťpánbůh! Protože kdybychom šli cestou bláznivých nápadů třeba ministra Lipavského, tak bychom tady asi jezdili v druhé polovině roku na kolech. Ne že by to neprospělo našemu zdraví, ale přece jenom, od života v 21. století by mohli lidé očekávat víc.

Vy jste nedávno na CNN Prima News řekl, že politika ČNB zvyšování základních sazeb úroků je zhoubná pro hospodářství země. Co tedy říkáte na nového guvernéra ČNB? Co od něj očekáváte?

Sleduji jeho názory a ty jsou relativně rozumné. A teď jde o to, i ten tým, který kolem sebe má a bude mít, aby byl rozumný. Předpokládám, že tam nebudou lidé, kteří budou svými rozhodnutími ještě zvyšovat inflaci, k čemuž bohužel docházelo teď. Takže oni si medí, jak krásně zvyšují základní sazbu, když Evropská centrální banka ji nezvyšuje. No ale jsou asi jen dvě země v Evropské unii, které mají vyšší inflaci nežli my. Takže ta Evropská centrální banka to asi dělá rozumněji než ČNB.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: David Hora

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mainstream hrotil situaci. Dělení na slušné a neslušné. Ficova europoslankyně řekla vše

11:11 Mainstream hrotil situaci. Dělení na slušné a neslušné. Ficova europoslankyně řekla vše

„Přestože média, herci, moderátoři, nějací influenceři a podobné osoby říkají, co si máme myslet a j…