Fiala není v ODS sám. Jiří Čunek temně promluvil do KDU-ČSL

16.10.2024 4:40 | Rozhovor

V Olomouci se v pátek a v sobotu bude na sjezdu rozhodovat o tom, kdo bude stát v čele KDU-ČSL. Pokud se předsedou stane jeden ze dvou Fialových ministrů, půjde strana do voleb v příštím roce jako součást koalice Spolu, a to s vyhlídkou na výhodné zastoupení na kandidátkách díky vynucené premiérově velkorysosti. „Ale Fiala není v ODS sám! Jsem přesvědčený o tom, že má ve straně také dost lidí, kteří chtějí být poslanci,“ varuje senátor Jiří Čunek své spolustraníky, aby si nenamlouvali, že jen tak snadno dostanou lepší pozice, než jim dle dvouprocentních preferencí náleží.

Fiala není v ODS sám. Jiří Čunek temně promluvil do KDU-ČSL
Foto: Repro X
Popisek: Senátor Jiří Čunek oznamuje kandidaturu na předsedu KDU-ČSL

Před tím, než jste skoro na poslední chvíli ohlásil kandidaturu na předsedu KDU-ČSL, některá mainstreamová média nepokrytě stranící Fialovým ministrům, vašim protikandidátům ve volbě, pouštěla do světa zvěsti, že máte ve straně mizivou podporu. Co vás nakonec přivedlo k tomu, o post předsedy zabojovat?

Je důležité se taky podívat, kdo říká nebo píše, že mám mizivou podporu, a za jakým účelem to sděluje. Druhá věc je, že jsem přesvědčen, když strana nebo jakákoli organizace klesne o dvě třetiny svého obratu, v tomto případě ze šesti procent na dvě, a přihlásí se o její vedení zase to vedení, které to způsobilo, že to není úplně standardní. A poněvadž se nehlásil nikdo jiný, koho bych mohl podpořit, tak jsem se přihlásil já.

Máte tedy zmapováno, že s vašimi názory souzní nezanedbatelný počet spolustraníků a že se nevrháte do předem ztracené bitvy?

Anketa

Vede Kateřina Konečná KSČM správným směrem?

2%
hlasovalo: 6677 lidí
Myslím, že to předem ztracený boj není. Ono jde také o to, jak ti delegáti budou cítit, proč jsme se na ta dvě procenta propadli. To nebylo jenom kvůli našemu působení ve vládě. Ano, vláda udělala chyby, ale ne všechno bylo špatně. Podle mě důvodem poklesu preferencí byla ztráta tradičních voličů, kteří nás ale dříve volili proto, že vyznávají tradiční hodnoty stejně jako KDU-ČSL. Odklon voličů od naší strany nebyl způsoben jen špatnou ekonomikou vlády, ale také tím, že jsme ztratili vlastní voliče rozmělněním našich postojů. Vždyť někteří poslanci hlásali, že jsou pro manželství pro všechny, někteří zase pro něco úplně jiného, větší část je samozřejmě těch konzervativních. A naši voliči najednou nevěděli, co si z nás mají vybrat.

Budete s tímto názorem na věc před delegáty otevřeně konfrontovat stávající vedení, že z alibismu, z nedostatku odvahy či z jiného důvodu nedokázalo přednést spolustraníkům či tradičním voličům, co jsou hodnoty, které bude strana hájit a kvůli čemu stojí za to ji volit?

Já nejsem člověk, který by věci různými eufemismy zatemňoval. To znamená, věci, které vidím jako špatné, chci určitě pojmenovat, abychom věděli, kde je příčina toho, že jsme v preferencích klesli až na dvě procenta, a jakým směrem jít, abychom se dostali nazpět na předchozí obvyklou podporu a solidní procenta.

Co koalice Spolu přinesla KDU-ČSL kromě toho, že nejvyšším stranickým funkcionářům zajistila místa ministrů, jejich náměstků a další navazující funkce?

Samozřejmě že to jsou ty takzvané prebendy a posty, ale je to také velká odpovědnost. Určitě mnoho věcí, skoro bych řekl, že většinu, dělali naši politici dobře. Ale tím opuštěním našich tradičních voličů a také tím, že v nás lidé viděli stranu, která si nebyla jistá, kam má směřovat a jaké jsou její základy, nás začali opouštět. V tom vidím hlavní problém. Že naši ministři a další lidé ve funkcích nepracovali, to bych určitě neřekl. Ale v politice to není jenom o práci, ale je to i o symbolech, o postojích a podobně.

Sjezd KDU-ČSL tento pátek a v sobotu v Olomouci se uskuteční v době, kdy už do příštích parlamentních voleb bude zbývat ani ne rok. Vaši soupeři Jurečka a Výborný jsou ministry díky lidovecké účasti v koalici Spolu, takže nepochybně v této formaci vidí budoucnost strany i svou. Vy byste ve volbách v příštím roce upřednostnil KDU-ČSL jako samostatný subjekt, nebo jako součást koalice?

Já jsem pouze kritik koalice Spolu ve věcech, které dělá špatně. Ale nejsem absolutním odpůrcem koalic. Vždyť koalice, ať už předvolební či povolební, se běžně vytvářejí. Ale musíme se chovat tak, abychom byli rovnoprávnými členy té koalice, a ne abychom se dívali na to, na kterého koně naskočíme, abychom se dovezli do parlamentu.

Ovšem v posledních volbách získala KDU-ČSL 23 mandátů oproti 10 z předchozích voleb, což byl více než dvojnásobný nárůst zapříčiněný tím, že šla v koalici Spolu. U vašich dvou rivalů mají lidovci jistotu, že zvolením kohokoli z nich zůstane KDU-ČSL parlamentní stranou, protože půjde v koalici Spolu, takže na některé z nich se dostanou poslanecká křesla, a pokud se menší strany dopustí stejné chyby jako v roce 2021 a propadne zase milion hlasů, tak to můžou být znovu i křesla vládní. Co můžete svým spolustraníkům nabídnout vy při vědomí ne úplně vřelé podpory této koalice?

Teď už máme 22 poslanců, protože zvoleného senátora Davida Šimka nahradí v rámci koalice Spolu Radim Jirout z ODS. Ale to je jen taková drobnost. Ovšem ani jeden z mých protikandidátů nemůže nabídnout jistotu, že to tak bude, jak říkáte. Protože to, zda koalice bude, nebo nebude, jaké posty a kolik míst na kandidátce kdo dostane, v tuto chvíli nikdo neví, neboť v ODS – a je to slyšet naprosto jasně – je velká skupina lidí, kteří říkají, když mají lidovci preference dvě procenta, tak podle toho také dostanou na kandidátce místa. A je to logické.

Jiří Čunek

  • KDU-ČSL
  • ANO křesťanským hodnotám
  • senátor

Namítnu, že Petr Fiala spojil svůj politický osud s koalicí Spolu. Bez ní by byl jen řadovým opozičním poslancem, takže nepochybně udělá vše pro to, aby dalším dvěma stranám nabídl víc, než by jim vzhledem k jejich preferencím příslušelo. Samotná ODS pod jeho vedením dá dohromady sotva třetinu poslanců, co Babišovo ANO, a to by byl nepochybně jeho politický konec. Není tato jeho motivace dostatečným garantem pro KDU-ČSL, že pro společnou kandidátku dostane znovu velice velkorysou nabídku?

Ale Fiala není v ODS sám! Já jsem přesvědčený o tom, že má ve straně také dost lidí, kteří chtějí být poslanci. Ten boj je však teprve před námi. Důležité ale je, že bychom neměli hrát jenom na to, abychom měli nějaké posty a marginalizovali stranu do úplného zapomnění. Vždyť v některých průzkumech jsme už ani nebyli měřitelní pod dvěma procenty. To by pro nás mělo být hodně velké varování. Máme tady být, nemáme tady být? Máme co říct lidem? Já jsem přesvědčen, že ano, že pokud by tu nebyla, tak by ta naše křesťanská konzervativní politika v České republice určitě chyběla.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Rudolf Salvetr byl položen dotaz

Chápu vás dobře, že máte dojem, že žijeme v blahobytu?

A k tomu navyšování věku odchodu do důchodu. Proč bychom měli do důchodu odcházet skoro nejdéle ze všech zemí v EU? Vám se to říká, že se dá po 60 pracovat, když jste v politice. Ta se opravdu dá dělat i v pozdějším věku, ale jak k tomu přijdou lidé, co dělají třeba manuálně, jsou celý den na nohách...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 33 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Čunek., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseHorký , 16.10.2024 8:07:03
Jedn z mála lidovců. co má rozum. Ale jak tam říká: Samozřejmě že to jsou ty takzvané prebendy a posty, ale je to také velká odpovědnost. Určitě mnoho věcí, skoro bych řekl, že většinu, dělali naši politici dobře. Tak tomu nevěřím. Lidovci tam jsou jen proto, aby zvedali ruku pro to, co jim ODS poručí. A křesťanství? Co to je? Jestli se k té církvi hlásí, tak by se měli řídit desaterem a tam se říká, miluj blížního svého, i když je to nepřítel a nezabiješ. To znamená, že nemohou souhlasit s válkou, tedy se zabíjením. Z toho mně vychází, že ti v KDU-ČSL, jsou jen lháři a populisté. No uvidíme.

|  8 |  0

Další články z rubriky

Fiala není v ODS sám. Jiří Čunek temně promluvil do KDU-ČSL

4:40 Fiala není v ODS sám. Jiří Čunek temně promluvil do KDU-ČSL

V Olomouci se v pátek a v sobotu bude na sjezdu rozhodovat o tom, kdo bude stát v čele KDU-ČSL. Poku…