Historik: Okupace roku 1968? Označení Sověti se neujalo, převládl pojem Rusáci

21.08.2024 4:40 | Rozhovor

„Okupace z roku 1968 přehlušuje stále více ony okupace předchozí, mimo jiné i z toho důvodu, že se z ní stále více vytváří politikum,“ říká v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz vojenský historik Jiří Fidler. A připomíná, že v novodobé historii bylo území Československa zčásti či úplně okupováno čtyřikrát.

Historik: Okupace roku 1968? Označení Sověti se neujalo, převládl pojem Rusáci
Foto: J. Bartoš
Popisek: Tank, který jel směrem k Janu Bartošovi

Je tady 21. srpen, připomínka invaze z roku 1968. Jak se s tím vyrovnat?

To úplně nelze. Toho dne jsme byli opět okupováni. Okupace je násilný zásah z ciziny, který omezuje naše možnosti, mění zažité standardy, nutí reagovat na prudkou změnu situace. Přináší ztráty ekonomické, lidské, psychické i další. V jedné cimrmanovské hře se říká, že určitá data jsou nezapamatovatelná, ovšem 21. srpen je pro všechny, kteří jej zažili, nezapomenutelný.

Použil jste slovo opět. Náš vztah k té předchozí situaci je však jiný. Je to dáno generační výměnou?

Území Československa bylo zčásti či úplně okupováno čtyřikrát. V roce 1938 bylo zbaveno pohraničí všech čtyř tehdejších zemí, které byly jeho součástí. V roce 1939 byl okupován zbytek Čech, Moravy a Podkarpatské Rusi. V roce 1944 byl okupován zbytek Slovenska. V roce 1968 bylo okupováno celé Československo. Okupujícími zeměmi byly v roce 1938 Německo, Maďarsko a Polsko, v roce 1939 Německo a Maďarsko, v roce 1944 Německo, v roce 1968 Sovětský svaz, Polsko, Maďarsko a Bulharsko. Velmi připraveno a natěšeno bylo východní Německo. A k oné jinakosti chápání, ano je to dáno generační výměnou. Okupace z roku 1968 přehlušuje stále více ony okupace předchozí, mimo jiné i z toho důvodu, že se z ní stále více vytváří politikum.

Přejděme od okupace k okupantům. Myslím, že právě zde se nejvíce projevuje ono politikum...

Přesně tak. S výjimkou jednoho mnohonárodního státu nás v minulosti okupovaly země, které měly buď charakter národního státu, nebo svůj vícenárodní charakter potlačovaly – mám zde na mysli Německo, Maďarsko a Polsko v roce 1938. Takže okupanty bylo možné označovat za Němce, Poláky, Maďary, případně Bulhary. Ovšem Sovětský svaz, hlavní okupant roku 1968, byl mnohonárodním státem, ale označení Sověti pro jeho obyvatelstvo se prakticky nikde neujalo. Převládl nepřesný pojem „Rusové“, případně pejorativní „Rusáci“, což umožňuje spojovat události roku 1968 se současností a vytvářet vcelku zajímavé, ale spíše ideologické než realistické konstrukce.

Rozumím. Ovšem při okupaci byly nasazeny konkrétní vojenské jednotky. Ty odněkud přicházely, někde měly svoji mírovou dislokaci, odněkud byly doplňovány. Jste autorem dvou publikací na toto konkrétní vojenské téma, dokážete tedy daný problém rozklíčovat?

Ano, vyšly mi knihy „Bratrská agrese“ a „Okupace 1968“, v nichž vcelku dosti podrobně uvádím, které cizí vojenské jednotky okupovaly jednotlivé oblasti českých zemí. Takže jsem schopen vám říci, které konkrétní sovětské divize okupovaly konkrétní regiony českých zemích a odkud přišly.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Pane senátore ještě k dotazu "Bydlení"

V začátku odpovědi jste uvedl: " Asi jediný způsob, jak pomoci stavět cenově dostupné bydlení, je významně je dotovat ze státních prostředků." Nemyslíte, že města, obce, bezhlavě a bez nějakých výhledů do budoucnosti rozprodaly z politických důvodů (aby se tehdejší konšelé zalíbili) mnohdy pod cenou...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

0kupace?, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusepermoník , 21.08.2024 11:46:45
Vám, mladým s vymytými mozky chci sdělit svůj poznatek s "okupací" v roce 1968. Bylo mi tehdy 27 roků, proto si to dobře pamatuji. Jestli je okupant ten, kterého si pozvu, tak to nemám v hlavě v pořádku. Dojížděl jsem do zaměstnání do Brna denně přes "okupační" vojenskou hlídku a nikdy jsem jí nebyl šikanován. Hlídka pouze nahlédla do vnitřku auta a kufru. Toť vše bez násilí. A také jsem si všimnul, že hlídka, která mně již vícekrát stavěla a poznala mně, tak mávla rukou a nechala mně projet bez kontroly. Ano, pamatuji si i dva zastřelené a vím i jak k tomu i došlo. V jednom případě stavěný řidič na "Pionýru" místo zpomalení přidal a namířil si to přímo na hlídku, která vystřelila a "statečného" mladíka usmrtila, ve druhém případě to bylo podobné, kdy zastavovaný řidič Octavie neuposlechl pokynu k zastavení a snažil se ujet, na což hlídka reagovala střelbou zezadu a řidiče usmrtila. Jinak vám, s vymytými mozky sděluji, že tzv, "okupanti" nezasahovali do chodu státu ani politicky, ani hospodářsky. Fabriky normálně fungovaly, stejně tak i úřady a státní správy! Abych vám pravdu řekl, tak 22km od Brna jsme ani nevěděli, že tu nějaká vojska jsou. Kdybych nejezdil za prací do Brna a nedíval se na televizi, tak o "okupaci" nic nevím.

|  13 |  0

Další články z rubriky

Libor Lukáš: Odbornost, tah na branku a konkrétní výsledky práce

17:34 Libor Lukáš: Odbornost, tah na branku a konkrétní výsledky práce

Libor Lukáš, zkušený politik a odborník v oblasti dopravní infrastruktury, má za sebou řadu úspěšnýc…