Josef Mašín: Maďaři proti bolševikovi bojovali, Češi jen zapalovali svíčky nebo sami sebe

28.10.2024 11:41 | Rozhovor

„Bratr Ctirad, ani já, jsme hnutí hippies, ze kterého vyrostla maminka Baracka Obamy, ale i pozdější ministr zahraničí John Kerry, nevěnovali velkou pozornost,“ sdělil ParlamentnímListům.cz poslední žijící z protikomunistické skupiny bratří Mašínů Josef. Měli jsme s ním dlouhý rozhovor přes Atlantik a nejen o Americe. Další díly budou následovat.

Josef Mašín: Maďaři proti bolševikovi bojovali, Češi jen zapalovali svíčky nebo sami sebe
Foto: Archiv JM
Popisek: Josef Mašín

Jaká byla vaše vidina amerického snu?

Já a bratr Ctirad jsme nikdy žádný americký sen nehledali, ani neočekávali. Když jsme šli do Ameriky, náš jediný sen byl bojovat proti komunistům, buď v řadách československého odboje, který jsme mysleli, že existuje, nebo v řadách americké armády. Vidinu vydělání peněz nebo stavbu jakéhosi domu, cestování nebo života v luxusu jsme neměli. Naším cílem bylo vrátit se do svobodného Československa. To byl náš sen.

Do Spojených států amerických (USA) jste připluli roku 1954. To se tam začalo rozvíjet umělecké a literární hnutí beat generation reprezentované spisovateli jako Jack Kerouac či Allen Ginsberg. Jak jste ho vnímal?

Ty neznám.

Anketa

Směřuje náš stát správným směrem?

0%
99%
hlasovalo: 903 lidí

Jde o období mccarthismu, tedy antikomunistického tažení senátora Josepha McCarthyho a dalších. Fandil jste mu?

V té době jsme se nacházeli v americké armádě. Byli jsme plně zaměstnáni výcvikem v očekávání nastávajícího vojenského střetnutí. V té době existovala, kromě McCarthyho, také Komunistická strana, která byla legální. Tato strana v Americe existovala po celé období studené války a její členy též volil bývalý šéf Ústřední zpravodajské služby (CIA), kterého tam kdysi dosadil Barack Obama.

Hnutí McCarthyho jsme považovali jako přirozenou reakci. Komunisté byli a jsou prolezlí celou zemí, i když v odlišných formách. Jednu takovou marxistickou formu dnes zastupuje též Kamala Harrisová, která před pouhými několika týdny, ještě před svým jmenováním kandidátkou v prezidentských volbách, předložila veřejnosti svůj sen pro budoucnost Ameriky. Ten se skoro nelišil od komunistického manifestu.

V roce 1964 vstoupily USA do války ve Vietnamu. Proč jste tam s bratrem nebyli?

Když začal Vietnam pro Ameriku, my už jsme byli venku z armády. V té době jsem se již nacházel v Evropě, kde jsem se též do jisté míry podílel na studené válce, která se odehrávala na obchodním poli. Západní demokratické země vedené Amerikou se v rámci NATO snažily získat opěrné body v zemích druhého a třetího světa, v kterémžto úsilí jsem se snažil být nápomocen.

Vietnam byl první válečnou prohrou USA…

Amerika po počátečním zásahu ve Vietnamu pod vedením demokratů brzy ztratila opět pod vedením demokratů chuť k pokračování v této válce. A odmítla poslat další finanční pomoc k obraně Jižního Vietnamu proti jeho přepadení komunistickým Severním Vietnamem. Severní Vietnam byl podporován Čínou a Sovětským svazem.

Ptal jsem se na beat generation, protože v USA přispěla ke vzniku hnutí hippies. Jak jste to vnímal?

Hnutí hippies v nemalé míře přispělo k celkovému postoji Ameriky k válce ve Vietnamu. Bratr Ctirad, ani já, jsme tomuto hnutí, z kterého vyrostla maminka Baracka Obamy, ale i pozdější ministr zahraničí John Kerry, nevěnovali velkou pozornost.

Ostatně z hnutí hippies pochází i vícenásobný vrah Charles Manson, který v roce 2017 zemřel nejspíš ve vězeňské nemocnici s hákovým křížem na čele...

Charles Manson byl extrém. Členové jeho bandy přepadli manželku režiséra Romana Polanského, Sharon Tateovou, kterou zavraždili. Bylo to období, kdy v Americe, zrovna tak jako v Evropě, vznikly podobné bandy, ale politického charakteru. Jako v Německu skupina Baader a Meinhofová a v Americe marxistická organizace Weather Underground, v jejíchž řadách se nacházel Obamův mentor a po léta hledaný zločinec Bill Ayers.

Rok 1968 byl ve Francii dobou studentských nepokojů. Tehdejší Československo obsadila vojska Varšavské smlouvy. Jak jste to viděl?

Tyto nepokoje nebyly pouze ve Francii, ale i v Německu. Bylo jasné, že obsazení socialistického Československa vojsky Varšavské smlouvy bude, co se týče Ameriky, bez odezvy. Na rozdíl od Maďarska, kdy Maďaři se proti obsazení své země bolševikem v roce 1956 bránili se zbraní v ruce, Češi se omezili na zapalování svíček nebo sebe samotných.

Satjágraha. Tak se jmenovalo učení a způsob, jak vzdorovat zlu, Mahátmy Gándhího. Ostatně vzniklo za jeho působení v Jižní Africe. Palach ho nejspíš následoval. Co je na tom zlého?

Vaše přirovnání považuji za nepřirovnatelné. K otázce Jan Palach jsem se již vyjádřil v ParlamentíchListech.cz v listopadu 2011.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Mgr. Ondřej Benešík byl položen dotaz

,,Změna" vedení

Dobrý den, lidovcům se dlouhodobě nedaří. Moje první otázka je, čím myslíte, že to je? Programem, politikou nebo lidmi co stranu vedou? A co se týká vedení, myslíte, že straně může nějak pozitivně prospět, když je předsedou Výborný, který už jím byl, sice krátce, ale myslíte, že stranu nějak pozvedl...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 66 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

Josef Mašín: Maďaři proti bolševikovi bojovali, Češi jen zapalovali svíčky nebo sami sebe

11:41 Josef Mašín: Maďaři proti bolševikovi bojovali, Češi jen zapalovali svíčky nebo sami sebe

„Bratr Ctirad, ani já, jsme hnutí hippies, ze kterého vyrostla maminka Baracka Obamy, ale i pozdější…