Hnutí ANO se nechalo slyšet, že zvažuje zvýšení daně na alkohol a cigarety a omezení reklamy na toto zboží. Tvrdí, že by tak mohli docílit snížení konzumace. Vy sám jste majitelem restaurace, jak se na zvýšení daní díváte a pomohou podobná opatření k nižší spotřebě?
V první řadě si myslím, že zvyšovat daně by se neměly. Už tak je máme vysoké. Den daňové svobody je 18. června – to je mazec, dělat půl roku na stát, a ještě zvyšovat daně. Ať je to jakkoliv, vždy jde o to, že vytáhnou z lidí nějakým způsobem peníze. Daně by se měly zjednodušovat, aby se lidem žilo lépe, a měli by se snažit jim život zkvalitnit. Nějakým způsobem je motivovat spíše než zakazovat a přikazovat. Myslím, že vůbec ničeho nedocílí. Spotřeba, si myslím, bude stále stejná, dokud se nezmění – já ani nevím, jak bychom to mohli změnit a pohnout někam jinam. Když se podíváte, jak je vše tlačeno přes byznys a všichni jsou nenažraní, nejde tolik o daně.
Co se stane, když dojde ke zvýšení daní. Co uděláte jako první u alkoholu ve své pizzerii? Zvednete ceny?
Pokud se zvednou daně, samozřejmě to musíme někde promítnout. Zaplatí to zase koncový zákazník, který si zase odepře někde jinde, nebo si koupí menší kvalitu někde jinde. Aby to mělo efekt, který chtějí, se jim nepodaří.
Nepocítíte tedy, že byste v restauraci měli menší spotřebu alkoholu?
To si nemyslím. Možná jen chvilkově ano.
Tento článek je uzamčen
Po kliknutí na tlačítko "odemknout" Vám zobrazíme odpovídající možnosti pro odemčení a případnému sdílení článku.Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: Zuzana Koulová