Neměli na nic čekat a jaderné elektrárny pustit. Ideologie stranou! Zdechovský udeřil na Němce

18.09.2022 0:01 | Rozhovor

PŮLNOČNÍ ROZHOVOR „Za horentní sumy může především válka na Ukrajině a hra Kremlu s ne/pouštěním kohoutků plynu do zemí EU. K nepříznivé situaci přispěla i nucená odstávka jaderných elektráren ve Francii kvůli nedostatku vody pro chlazení reaktorů a také neochota německého ministra zprovoznit jaderné elektrárny v Německu. Za těchto okolností neměl na nic čekat a prostě je pustit, ideologie měla jít stranou,“ konstatoval europoslanec Tomáš Zdechovský. Okomentoval i nynější ukrajinské úspěchy ve válce. „Ukrajina převzala iniciativu a za podpory západních zemích žene Rusy ze své země pryč. Doufám, že takto rychlý postup vydrží Ukrajincům co nejdéle. Ruská armáda je v zoufalém stavu. Myslím, že budou padat hlavy, možná, že rovnou ta nejvyšší.“

Neměli na nic čekat a jaderné elektrárny pustit. Ideologie stranou! Zdechovský udeřil na Němce
Foto: Archiv TZ
Popisek: Tomáš Zdechovský, poslanec Evropského parlamentu za KDU-ČSL

Jsme svědky procesu s Andrejem Babišem. Jaký výsledek kauzy Čapí hnízdo si přejete? Odradilo by dle vás nepravomocné odsouzení Babiše od kandidatury na prezidenta?
 
Přeji si především spravedlivý proces pro Andreje Babiše. Kauza se táhne už opravdu dlouho a veřejnost unavuje. Očekávám, že padne verdikt, který udělá tečku za celým případem. Slova předsedy ANO o politickém procesu jsou alarmující. Připadá mi, že si dělá alibi pro své voliče, kdyby to náhodou nevyšlo. Zpochybňuje nezávislost justice, stejně jako zpochybňoval nedávno svým inzerátem v novinách nezávislost médií. V demokratické společnosti by se tohle dít nemělo.
 
 
Ukrajinská protiofenziva u Charkova úspěšně postupuje. Je to podle vás významný obrat ve válce?
 
Je to fenomenální úspěch, který dokládá, že Ukrajinci mají schopné velení a Rusové naopak dost neschopné. Ukrajina převzala iniciativu a za podpory západních zemích žene Rusy ze své země pryč. Netroufám si tvrdit, že válka brzo skončí, ale doufám, že takto rychlý postup vydrží Ukrajincům co nejdéle. Ruská armáda je v zoufalém stavu a i na sociálních sítích se hrne kritika na ruské představitele. Myslím, že budou padat hlavy, možná, že rovnou ta nejvyšší.
 
 
Vláda zastropovala ceny energií pro domácnost, maximum je 6 Kč za kWh, pro plyn 3 Kč. Je tato výše dostatečná? 
 
Tento strop rozhodně domácnostem pomůže. Vláda tím říká, že se lidé nemusí bát, že by platily za elektřinu a plyn víc, než je daný strop. Strop by samozřejmě mohl být nižší, ale kdo by to zaplatil? Už tak to bude stát 130 miliard korun, s nižším stropem bychom zadlužili budoucí generace šíleným způsobem. Jsem rád, že se vláda snaží chovat zodpovědně a myslí na to, jaké dluhy tady necháme vnukům.
 
Vládě je vyčítáno, že s nějakým takovýmto opatření zbytečně dlouho váhala, a že mělo přijít dříve. Co si myslíte vy? 
 
Souhlasím, ta reakce přišla pozdě. Vyvolalo to zbytečnou nedůvěru ve vládu, která ale nyní zastropováním ukázala, že se o lidi postará. Občané se nemusí bát, že by v zimě zmrzli či by se nedoplatili za energie. Ta pomoc v celkové výši je velká, vedle zastropování cen elektřiny a plynu tu běží další pomoc, jako je příspěvek na bydlení či například 5000 na dítě. Veškeré informace k pomoci lidé najdou na www.destnikprotidrahote.cz.
 
Jaká je podle vás pozice ministra průmyslu a obchodu Síkely?
 

Anketa

Kdo po vládním zastropování cen bude demonstrovat, bude demonstrovat jen za proruskou orientaci, tvrdí Kalousek. Má pravdu?

3%
97%
hlasovalo: 37252 lidí
Ostře jsem jej kritizoval na začátku září, protože mi jeho reakce přišla velmi pomalá. Nedostatečně vysvětloval své kroky a lidé byli právem naštvaní. Svolal energetickou radu ministrů a konečně na vládě představil strop pro ceny energií. Věřím, že se poučil a začne lépe komunikovat.
 
Je příčinou vysokých cen energií pouze Putinova válka na Ukrajině? Nebo to má i jiné důvody? 
 
Za horentní sumy může především válka na Ukrajině a hra Kremlu s ne/pouštěním kohoutků plynu do zemí EU. K nepříznivé situaci přispěla i nucená odstávka jaderných elektráren ve Francii kvůli nedostatku vody pro chlazení reaktorů a také neochota německého ministra zprovoznit jaderné elektrárny v Německu. Za těchto okolností neměl na nic čekat a prostě je pustit, ideologie měla jít stranou. Těch faktorů se sešlo víc a bohužel z toho vznikl výbušný koktejl.
 
V rámci EU neprošla takzvaná iberijská cesta, kdy se ve Španělsku a Portugalsku už na jaře s účinností od léta rozhodli k zastropování cen plynu sloužícího pro výrobu elektřiny a následnému dotování plynových elektráren? Ty jsou dnes z pohledu výroby nejdražší a odvíjí se od nich proto cena elektřiny na celém trhu. Není to škoda?   
 
Těch variant bylo na stole víc a tohle byla jedna z nich. Osobně jsem byl pro to, aby se cena elektřiny neurčovala podle ceny plynu. Evropská komise musí urychlit reformu energetického trhu, který přestal fungovat. Ukázalo se to jako problém, na který jsme nebyli připraveni.
 
Věříte, že dojde v brzké době k uspokojivému celoevropskému řešení ohledně energií?
 
Evropská komise tento týden představila svá řešení, která doplní řešení národní. Kombinace evropského řešení s těmi národními je ideální. Komise očekává, že vybere díky těmto opatřením kolem 140 miliard euro, které si rozdělí státy. Já ale doufám, že se brzy dočkáme reformy energetického trhu.
 

Tomáš Zdechovský

  • KDU-ČSL
  • Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • europoslanec
 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Oldřich Szaban

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

4:44 „Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

Vítězstvím Petera Pellegriniho v prezidentských volbách se nám nejbližší národ vymanil z jednostrann…