Zemědělec František Mikoláš je majitelem rodinné farmy Krhanice na Benešovsku. Na farmě chová několik set kusů dojnic, jejichž mléko dodává nejen českým zpracovatelům, ale například i do škol. Zboží dodává i do Prahy. Rodina Mikolášových v Krhanicích hospodařila celé generace s přestávkou v období čtyřiceti let vlády socialismu. Po roce 1990 Mikoláš svou farmu obnovil. ParlamentníListy.cz se Mikoláše ptaly na to, jak jako zemědělec zvládá současná sucha a vlny veder. A jak jsou na tom jeho kolegové, sousedi.
Česko letos zachvátila rekordní sucha a vedra. Prší málo a voda v některých oblastech takřka není. Teploty atakují rekordní hodnoty. Jak na tento stav reagujete?
Zajistil jsem vodu pro napájení zvířat a prohloubil všechny stávající studny tak, aby mi stačila voda pro napájení. Je otázkou, zda do budoucna toto opatření bude dostatečné. Dle rozborů na sušinu kukuřice pěstované na siláž jsme sklizeň provedli o jeden měsíc dříve, začali jsme už 6. srpna. Takový termín pro sklizeň nepamatují ani staří zemědělci. Sklizeň dosáhla necelé poloviny výnosů loňského roku. Samozřejmě, že i výživová hodnota takto časně sklizené kukuřice nedosáhla úrovně kukuřice sklizené v předešlých letech. Navíc jsem sklidil pouze jednu seč travních porostů a další seče už nenarostou. Z toho důvodu zaseji žito, které budu sklízet a konzervovat na jaře. Tím nahradím výpadek travní siláže z letošního roku. K tomu jsem zasel ozimé směsky, které budu případně už na podzim spásat. Jsem si vědom toho, že v případě nedostatku vláhy na podzim a v zimě budou všechna moje opatření zcela neúčinná. Včas jsem si nakoupil slámu. Nahradím tím nedostatek sena. Horší bude, pokud se letošní sucho bude opakovat i v následujících letech. Potom bych i já musel stavy skotu snížit.

Tento článek je uzamčen
Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PLPřidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: Jonáš Kříž