Recept pro ANO, SPD i Trikoloru. Opozice se musí poučit od koalice. Koudelka promluvil ze svých zkušeností

04.10.2022 17:11 | Rozhovor

„Nechce-li v příštích senátních volbách opozice opakovat neúspěch, musí se poučit od soupeře,“ alespoň tak hodnotí letošní volby do Senátu známý brněnský advokát a právní expert Trikolory Zdeněk Koudelka. Podle jeho vlastních zkušeností je základem pro volební úspěch opozičních stran do Senátu postavit pouze společné kandidáty, kteří však budou reprezentovat celé opoziční hnutí, tedy ANO, SPD a Trikoloru.

Recept pro ANO, SPD i Trikoloru. Opozice se musí poučit od koalice. Koudelka promluvil ze svých zkušeností
Foto: Daniela Černá
Popisek: Zdeněk Koudelka

V letošních senátních volbách jste získal 14,32 procenta hlasů, což nestačilo na postup do druhého kola. Jste zklamaný z tohoto výsledku?
 
Kandidoval jsem, abych uspěl a ne prohrál, takže radost nemám. Těší mě úspěch Jany Zwyrtek Hamplové na Kroměřížsku a Daniely Kovářové v Plzni.
 
 
V čem vidíte hlavní příčinu vašeho neúspěchu?
 
Kandidoval jsem za opoziční koalici SPD, Trikolora, Moravané, to však nestačí ve většinovém systému. Neuspěla ani největší opoziční strana ANO. Nechce-li v příštích senátních volbách opozice opakovat neúspěch, musí se poučit od soupeře. Vládní stany ODS, KDU-ČSL a TOP navrhly většinou společně jednoho kandidáta. Pokud se dostal do druhého kola, je silná motivace jejich voličů, aby šli i ke druhému kolu voleb, protože jejich kandidát zůstal ve hře. Základem pro volební úspěch opozičních stran do Senátu v příštích volbách je postavit společné kandidáty opozice tak, aby se s nimi v prvním i druhém kole ztotožnili voliči – ANO, SPD, Trikolory. Předpokladem je dohoda vedení těchto stran na rozdělení 27 senátních obvodů pro kandidáty jednotlivých opozičních stran a podání jejich kandidatury jako společného koaličního kandidáta opozice. Koalice je běžná politická formace a ve většinovém systému je to způsob, jak vytvořit velký volební blok k získání nutné většiny voličů pro zvolení senátora.
 
Volby ve vašem senátním obvodu nakonec vyhrál Jiří Dušek, který tentokrát kandidoval za ODS a ČSSD a obhájil tak funkci senátora. Vnímáte to tak, že občané Brna jsou s jeho dosavadní prací spokojeni?
 

Anketa

Pro koho byste raději hlasovali ve 2. kole prezidentské volby?

hlasovalo: 22216 lidí
Vnímám to tak, že jsou spokojeni s jeho funkcí ředitele hvězdárny. Ovšem přestože se zajímám o politiku, neslyšel jsem za posledních šest let jeho hlas v Senátu. Nepamatuji se na žádný jeho politický názor na veřejné problémy. A že jich máme kupu.
 
Druhé kolo senátních voleb v rámci celé České republiky skončilo přesvědčivým vítězství koalice SPOLU. O čem to podle vás svědčí?
 
Voliči, kteří k volbám přišli, jsou s vládou ve své většině spokojeni. Vládní strany zvolily úspěšnou taktiku volební spolupráce a stavění jednoho společného kandidát ve většině senátních obvodů. Opozice se z toho může poučit.
 
Do Senátu se velmi těsně, ale přesto probojovala vaše kolegyně, advokátka Jana Zwyrtek Hamplová, která však kvůli svým protivládním názorům teď čelí, jak sama říká, mediálnímu lynči. Co si o tom myslíte?
 
Jana Zwyrtek Hamplová je právnička, která roky bránila obce proti zneužívání moci vládou a jinými státními orgány. Perfektní kvalifikace na senátorku. Úspěšně obhajovala i nevině obviněné zastupitele města Postoloprt, kde zneužilo Okresní státní zastupitelství v Lounech moc k trestnímu stíhání nevinný. Jak typické je, že za nezákonné trestní stíhání vyplatilo Ministerstvo spravedlnosti odškodné, ale odpovědní lidé ve státním zastupitelství žádné skutečné důsledky nenesli. Jana Zwyrtek Hamplová se stala známou mezi starosty pro svou důslednou obhajobu práv obcí a kritiku špatných postupů státní moci vůči samosprávám. I proto získala titul právník roku 2019 v kategorii správního práva. Jana Zwyrtek Hamplová je spoluautorkou komentáře Zákona o obcích (Nakladatelství Leges 2019, 477 stran). Důsledně hájila základní práva lidí, když je vlády Andreje Babiše i Petra Fialy porušovaly v době covidismu. Ale měla snad jako advokátka mlčet k porušování zákona Ministerstvem zdravotnictví, kde její kritice dal za pravdu Nejvyšší správní soud, jenž řadu opatření Ministerstva zdravotnictví prohlásil za nezákonné. Jana Zwyrtek Hamplová demaskovala lež ministra zdravotnictví Jana Blatného, že kdo má covidovou vakcínu, neonemocní a nezemře. Poukázala na klamavou a lživou kampaň Tečka za covidem placenou státem ve prospěch výrobců covidové vakcíny, která měla navodit klam, že vakcína je dlouhodobě účinná, když její účinnost je zhruba asi šest měsíců.
 
 
Jak je možné, že někteří novináři haní senátorku Janu Zwyrtek Hamplovou a nezajímají se o to, že náš stát likviduje nepotřebné covidové vakcíny za 14 miliard korun? Proti této sumě, která je obrovskou škodou pro stát a obrovským ziskem pro výrobce a prodejce covidové vakcíny, nějakých 50 milionů z Čapího hnízda bledne. Proč nezkoumají, kde se vzalo tvrzení, že imunita z covidové vakcíny chrání déle než přirozená imunita získaná onemocněním. Není to proto, že jsou za covidovými vakcínami obrovské kšefty na úkor státu?
 
Jana Zwyrtek Hamplová jako senátorka nepřestane kritizovat vládu za zneužívání moci, bude chránit obce před nezákonným trestním stíháním ze strany státního zastupitelství a bude chtít osvětlit, kdo za Českou republiku podepsal objednávku nepotřebného zboží ve výši 14 miliard korun a zda za tím není covidová mafie a korupce.
 
Napříč celou Českou republikou se konají demonstrace proti vládě, která čelí kritice především za špatné zvládání energetické a inflační krize. Účastníci a organizátoři demonstrací jsou označováni za ty, kteří sympatizují s Ruskem, šíří dezinformace nebo destabilizují náš demokratický systém. Od představitelů vlády slyšíme, že hlavní příčinou dnešních problémů je válka na Ukrajině, která stále nebere konce. Dá se vůbec tato situace řešit?
 

Anketa

Kdo je vítězem komunálních voleb?

22%
66%
8%
hlasovalo: 14599 lidí
Za energetickou drahotu může Evropská komise a naše lokajská vláda. Proč jsou ceny elektřiny vysoké, když máme stejně elektráren jako před rokem a jsme schopni vyrobit stejné množství elektřiny jako před rokem a v její výrobě jsme soběstační? Výrobní cena jedné kWh elektřiny v našich atomových elektrárnách je asi 30 haléřů, v uhelných asi 80 haléřů, ale lidem se nyní prodává až za 11 korun. To je navýšení ceny o tisíce procent. Takové zvýšení ceny na základní životní potřebu je nemravné. Tato cena vzniká díky tomu, že naše ceny pro občany i podniky se řídí cenami na německé energetické burze.
 
Ceny na německé burze se řídí cenou nejdražšího výrobního zdroje elektřiny, byť by v objemu obchodů byl menšinový (závěrná elektrárna). Tímto zdrojem jsou dnes plynové elektrárny. Na tyto elektrárny Německo přešlo, když se rozhodlo zavřít své atomové i uhelné elektrárny. My jsme toto hloupé rozhodnutí neučinili a výroba elektřiny ze zemního plynu je u nás malá (asi 8 procent). Pokud nebudeme omezovat uhelné elektrárny, jsme schopni pokrýt naši spotřebu především atomovými a uhelnými elektrárnami.
 
Proč nás tedy Fialova vláda nutí, aby se ceny elektřiny pro naše občany řídily německou energetickou burzou a byly o tisíce procent dražší, než jsou ceny, za které se v našich atomových a uhelných elektrárnách elektřina vyrobí?
 
Německá energetická burza slouží k přenášení nákladu rozhodnutí Německa, přejít z atomových a uhelných elektráren na plynové, na jiné státy. Německo dělá imperiální politiku. Chce, aby ceny elektřiny dominantně určovala v Evropské unii německá energetická burza jednotně bez ohledu na to, kdo a za jakou cenu energii vyrobí, a aby i v jiných státech EU byla energie stejně drahá jako z jejich plynových elektráren. Je to stejná logika, jako kdyby všechna auta v Evropě měla mít jednotnou cenu nejdražšího mercedesu.
 
Fialova vláda se podřídila této německé imperiální politice, kterou pro Německo prosazuje bruselská Evropská komise. Německo jednou za čas zblbne. Bohužel vzhledem k jeho velikosti na to dojede celá Evropa. Vypnutí atomových a uhelných elektráren je důsledek zelené klimatické politiky. Německo si ji vzalo za novou ideologii a věří jí slepě, jako věřilo Hitlerovi. Nazývám to klimatickým zeleným fašismem. To, že mnoho evropských politiků je schopno před zájmy vlastních občanů dát přednost švédské Grétě, je úpadek politiky. Opět vítězí ideologie nad politikou.
 
Mnoha zeleným ideologům v Berlíně i Bruselu se líbí, že energie jsou drahé a lidé chudnou. Mají radost, že se nebude cestovat v zimě do hor a v létě k moři. Chtějí zničit náš způsob života. Výborně to rozebírá ve svých textech prezident Václav Klaus. Jestliže si Berlín zavře atomové elektrárny, ať si to sám zaplatí, ale ať nepřenáší cenové důsledky na jiné a k tomu je cesta – odchod z německé energetické burzy. Jestliže bruselští zelení ideologové nechtějí cestovat, ať necestují, ale ať neznásilňují životy jiných lidí, kteří jejich klimatickému strašení nevěří. Proto je správné zrušit Evropskou unií vnucené spotřební daně na zemní plyn, elektřinu a uhlí a opustit systém emisních povolenek.
 
Fialovo zastropování ceny elektřiny na 6 korunách za kWh je vládním uzákoněním okrádání občanů. Jestliže jsme schopni vyrobit elektřinu za haléře, není důvod ji prodávat o tisíce procent dráž. K vládou zastropované ceně elektřiny ještě budou připočteny různé další poplatky, reálná cena pro občana bude asi 8 korun. Řada občanů má ještě zafixované ceny ze starých smluv, ale až jim skončí, budou vystaveni realitě Fialovy energetické drahoty.
 
Takové ceny jsou likvidační pro náš průmysl, protože státy, které neudělaly hloupé rozhodnutí jako Německo a nezavírají atomové, uhelné elektrárny a nejsou v Evropské unii, budou nadále produkovat levnou elektřinu, kupovat levný ruský plyn a náš průmysl nebude moci konkurovat.
 
Řešením cen elektřiny je návrat k normální politice, k hájení zájmu vlastních občanů, ne Bruselu a Berlína. Je nutné odejít ze systému cen německé energetické burzy. Naše vláda to má snazší, že je dominantním akcionářem hlavního výrobce elektřiny u nás - ČEZ.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Výborný

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

4:43 A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

Proč jsou lidé v Gruzii či na Ukrajině šťastnější než tady? Bloger a spisovatel Ladislav Větvička si…