Ševčík: Cenová hladina a pravda o snížení cen. Horší než Leninův program

22.07.2024 9:42 | Rozhovor

„Realizační vystřízlivění nastane, až se to bude týkat bezprostředně domácností a občanů té které země,“ soudí docent Ševčík o tom, že by nově zvolené levicové vlády ve Francii a Velké Británii mohly uspíšit zrušení Green Dealu svým nadšením pro něj. Ani Česko, které se trochu ekonomicky vzpamatovává, podle něho nemá vyhráno. A inflace? „Bohužel, vysoká cenová hladina, která snižuje životní úroveň naprosté většiny domácností České republiky, zůstává. Ta se nesnížila,“ připomenul docent Ševčík v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz. A srovnal Green Deal s Leninovým programem GOELRO.

Ševčík: Cenová hladina a pravda o snížení cen. Horší než Leninův program
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Ševčík

Ve Velké Británii se k moci dostala levice. Ve Francii to vypadá, že levicové strany budou sestavovat vládu. Co to znamená pro ekonomiku?

V současné přeregulované ekonomice, která je jak v rámci zemí Evropské unie, zvláště ve Francii, tak i ve Velké Británii, která už sice v EU není, ale ekonomika ve Velké Británii byla a je pořád silně regulována, to nemusí znamenat v podstatě nic moc nového. Přestože se předchozí vlády v těchto zemích tvářily buď středo-pravicově nebo pravicově, tak žádnou pravicovou hospodářskou politiku nedělaly. Je možné, že budou určité politické síly tlačit na to, aby se nezvyšovaly dále výdaje na zbrojení. Je možné, že bude i po amerických volbách v listopadu letošního roku přehodnocována celá situace, která se týká vojenské pomoci a braní si úvěrů na tuto vojenskou pomoc Ukrajině. Takže zde může dojít k určitým dílčím změnám.

Nicméně nemůžeme očekávat, že by se změnilo paradigma, které je dlouhodobě nastoleno. Zvláště pak v zemi Evropské unie, která je a bude sužována naprosto nesmyslným programem, dá se dneska konstatovat téměř již komunistickým programem, který se nazývá Green Deal. A ani někteří ekonomičtí experti nevědí, že Francie má v nominálním vyjádření nejvyšší dluh ze zemí EU, který činí více než 3,1 bilionu EUR. Pro srovnání to je v nominálním vyjádření zhruba 11 ročních HDP v běžných cenách České republiky.

Nemůže to být lepší v tom, že když se prosazování Green Dealu chopí ti, kdo pro něj nejvíce horují, tak dojde dříve k tzv. realizačnímu vystřízlivění?

Ne. Bohužel ne. Realizační vystřízlivění nastane, až se to bude týkat bezprostředně domácností a občanů té které země. Dnes je známo, že např. i pravděpodobný budoucí viceprezident Spojených států amerických J. D. Vance (pokud vyhraje Trump), říká např. o energetické politice Německa, že to je „idiotská politika“. Prosím, to je citace tohoto významného republikánského kandidáta na viceprezidenta Spojených států amerických. On sám je velmi skeptický k tomu, jak se chová Evropská unie a jak jsou vytvářeny hospodářské politiky zemí, které jsou totálně ovlivněny tzv. Green Dealem.

Vzhledem k tomu, jak jsme ekonomicky provázaní s Německem, tak naše ekonomika bude těžko vzkvétat, pokud na tom Německo bude bídně. V jakém stavu a na jaké trajektorii je podle vás německá ekonomika?

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Šebesta

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Korupce

Takových, co slibovali, jak zatočí s korupcí tu už bylo. V čem spočívá ten váš plán, jak s ní skoncovat? A za dobu, co jste ve sněmovně, předložili jste nějaký návrh, který by korupci zabránil? Jaký? Protože jak píšete, dochází k ní pořád

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Mám obavy, že dobře už bylo., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseSmrček , 22.07.2024 10:52:45
Fialový hnus nemá zájem o tuzemského voliče. Potřebuje vyzbrojit banderovce a plnit zadání bruselské vrchnosti. Navíc svou politikou zadlužuje zemi na léta dopředu (nesmyslné stíhačky), aby pak mohl kritizovat eventuální novou vládu. Lidé si ovšem mohou za to sami. Dají na propagandu v meinstreamu a pak se po volbách diví a sklízí hořké plody.

|  12 |  0

Další články z rubriky

Nebuďme geopoliticky naivní, říká pro PL Peter Weiss. Ukrajina má EU co nabídnout

0:01 Nebuďme geopoliticky naivní, říká pro PL Peter Weiss. Ukrajina má EU co nabídnout

PŮLNOČNÍ ROZHOVOR Sedm let byl Peter Weiss slovenským velvyslancem v Praze. Jedna z nejvýraznějších …