Víme, jak Pražanům zajistit levný plyn a elektřinu. Hovoří kandidát na primátora Ďuriš z hnutí Praha bez chaosu

22.09.2022 20:12 | Rozhovor

Detailně připravený plán, jak začít konat ve vedení Prahy po volbách, hlavně s ohledem na zajištění plynu za nízké ceny. PL to řekl kandidát na primátora za hnutí Praha bez chaosu Jaroslav Ďuriš, podle něhož je současná krizová situace srovnatelná s povodněmi v roce 2002, kdy ještě den před zatopením metra tehdejší primátor tvrdil, že "situace je nadmíru výtečná".

Víme, jak Pražanům zajistit levný plyn a elektřinu. Hovoří kandidát na primátora Ďuriš z hnutí Praha bez chaosu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kandidát na primátora Jaroslav Ďuriš

Jak hodnotíte průběh volební kampaně? Cítil jste pozitivní ohlas občanů?

Kampaň určitě hodnotím pozitivně. Plánovali jsme ji jako krátkou a intenzivní a podle mého názoru rozhodně splnila účel. Reakce jsou velmi příjemné. Jakmile se občané ujistí, že nejsme Piráti a nejsme ANO, jsou k nám hodně vstřícní a považuji to za dobrý signál.

Anketa

Jak budete volit v komunálních volbách?

hlasovalo: 11074 lidí

Do čeho byste se ve vedení Prahy po volbách prioritně pustili? To může být třeba pro nerozhodnuté voliče důležitá otázka.

Vzhledem k tomu, že se nacházíme v krizi, kterou bych přirovnal k povodním v roce 2002, kdy si někteří dlouho mysleli, že se nic neděje a najednou byla voda všude. V této situaci bychom určitě začali energetickou krizí. Změnami ve vedení městských firem jako je Pražská plynárenská a Dopravní podnik, abychom dosadili na základě řádných výběrových řízení odborníky a nastavili systém pomoci občanům, tedy hlavně klientům Pražské plynárenské přežít tuto nadcházející těžkou zimu. Začali bychom přijímat další opatření, aby Praha zvládala energetickou krizi v dlouhodobém horizontu.

Jedním z vašich hlavních témat je, že zajistíte Pražanům levnější plyn. O co přesně by se jednalo?

Formulovali jsme to do několika základních bodů. Jednak jde o nastavení sociálního tarifu jako služby klientům, něco obdobného jako funguje dopravní podnik, který poskytuje regulovanou službu. Přitom kvalitní, bezpečnou a lacinou. Podobně to chceme nastavit v Pražské plynárenské, protože ji ze sta procent vlastní město.

Dalším bodem je okamžité zahájení jednání z úrovně Pražské plynárenské o dodávce plynu pro Prahu v teritoriích střední Evropy a Evropské unie. Mám na mysli Polsko, Maďarsko, Bulharsko, Řecko a samozřejmě Německo, protože Pražská plynárenská pro své klienty nemá zajištěný plyn. 

Za další je důležité nastavení zvláštní kapitoly v rozpočtu města pro krizové řízení energetické situace, abychom dokázali pomoci potřebným a dovedli v chodu udržet zásobování plynem jak pro domácnosti tak pro pražské firmy. Ve chvíli kdy začnou krachovat firmy ve městě, bude to mít dopad na zaměstnanost a ve finále do toho, že občané nebudou mít nejenom na plyn, ale ani na jídlo. 

Finálně jde o Pražskou energetiku (PRE), kde je jiná majetková struktura. Zahájili bychom okamžitá jednání s německou firmou Energie Baden Württemberg, která vlastní většinu v PRE tak, aby se i oni podíleli na zvládnutí této energetické krize. 

Závěrem, máte nějaký vzkaz voličům pár desítek hodin před otevřením volebních místností?

Chci požádat všechny voliče, aby se zamysleli nad tím, kdo do teď Prahu řídil. Tento chaos a nekompetentnost není možné dál protahovat. Neumím si vůbec představit, že by tyto strany a tito lidé vedli Prahu do krize, která tady je a jejíž kulminace nás teprve čeká. Jak jsem už říkal, přirovnávám to k povodním v roce 2002, kdy tehdejší pan primátor také říkal den před zatopením metra, že situace je nad míru výtečná.

Ing. Jaroslav Ďuriš

  • Praha bez chaosu
  • Lídr hnutí Praha bez chaosu
  • mimo zastupitelskou funkci

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

10:02 Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

„Byla to čistě rituální návštěva, která měla potvrdit naši absolutní loajalitu Washingtonu,“ hodnotí…