Závody, kdo straně odžene více voličů. Stonjeková sekla Piráty

14.07.2021 21:37 | Rozhovor

Piráti jsou spíše evropskými lokaji než českými politiky, domnívá se komentátorka Karolina Stonjeková. „Je zajímavé, že subjekt, který si na domácí scéně získal velkou popularitu mezi mladými kvůli image rebelů, je v evropské politice tak neuvěřitelně konformní, poslušný, poklonkující,“ hodnotí. Jako by se ale Piráti svého dřívějšího vedení v předvolebních průzkumech zalekli, myslí si Stonjeková. Kromě Jakuba Michálka, který se podle komentátorky už vidí ve křesle ministra spravedlnosti, se totiž nyní stranické špičky předhánějí v tom, kdo straně odžene více voličů.

Závody, kdo straně odžene více voličů. Stonjeková sekla Piráty
Foto: Repro YouTube
Popisek: Karolina Stonjeková

Piráti chtějí posilovat Evropský parlament a zrušit právo veta při hlasování o daních a zahraniční politice. Shodli se na tom jejich předseda Ivan Bartoš a europoslanec Marcel Kolaja. V Radě by tak chtěli zamezit patové situaci ve chvílích, kdy se proti nějakému návrhu postaví třeba jen několik zemí, nebo dokonce jediná. Je takové prohlášení a uvažování od českého politika v pořádku?

Od českého politika to v pořádku není, ale Piráti nejsou ani tak čeští politici, jako spíše evropští lokajové. Je zajímavé, že subjekt, který si na domácí scéně získal velkou popularitu mezi mladými kvůli image rebelů, je v evropské politice tak neuvěřitelně konformní, poslušný, poklonkující. Na druhou stranu – Piráti jsou jasně levicovou stranou. Dokonce podle některých jejich návrhů, které si příliš nelámou hlavu s nedotknutelností soukromého vlastnictví, by se dokonce dalo říci, že jsou stranou extrémně levicovou. A levičákům bylo nadnárodní uspořádání vždycky bližší, protože měli pocit, že národní státy brání naplnění jejich cílů a iluzí o tom, jak má „ideální“ společnost fungovat. Touto optikou tedy není žádné překvapení, že se Piráti ve strukturách EU tak našli a že namísto rebelství jsou dnes těmi hlavními budovateli „světlých eurozítřků“ u nás.

Podle europoslance Jana Zahradila se Piráti dívají na členské státy EU jako na pouhé vazalské státy „budoucí euroříše“. Lze s tím tedy souhlasit?

Ano, jak jsem řekla, jako každý levičák, i Piráti se na národní stát dívají jako na něco, co je překonané a co v zásadě překáží jejich plánům.

Jak hodnotíte dosavadní pirátskou kampaň? Hojně diskutované jsou třeba poslední vizuály jako ten, na kterém předseda poslaneckého klubu strany Jakub Michálek chytá „korupčníka“ do lasa.

To víte… tak jako se před každou prezidentskou volbou s železnou pravidelností vrací Jan Švejnar, vrací se před parlamentními volbami i téma korupce. Politici mají zřejmě pocit, že jim to voliči stále ještě baští, jak se lidově říká. Ostatně s podobným tématem se Piráti vytasili už před čtyřmi roky, kdy jezdili s „vězeňským autobusem“, který poukazoval na údajné kauzy jejich konkurence. Tehdy to skončilo žalobami, dnes to skončilo ostudou, omluvou a stažením vizuálu z kampaně…

Ostatně poslední dobou mám čím dál tím větší pocit, že se Piráti zalekli svého vlastního možného úspěchu a případné budoucí vládní odpovědnosti, protože v čele hlavního města Prahy si dnes a denně ověřují, že vládnout a spravovat věci veřejné prostě neumějí. Pak vyšlo pár průzkumů, které je daly s náskokem na první příčku, a v pirátském táboře zřejmě zavládlo zděšení, co kdyby to nedejbože fakt vyšlo. Aktuální kroky stranických špiček tedy působí jako snaha si potenciální voliče spíše odehnat než přivábit.

Snad jedinou výjimkou je v tom právě zmiňovaný pan Michálek, který se už vidí na postu ministra spravedlnosti, což je dost otřesné.

Miroslav Kalousek pro ParlamentníListy.cz uvedl, že politika je řemeslo a to, co ve Sněmovně vídáme v poslední době, má k tomu řemeslu hodně daleko. Kdo z oněch 200 zástupců lidu je podle vás v poslední době řemeslně zdatný a komu to zase tolik nejde?

Dnešní Poslanecká sněmovna je vlastně takový soubor šedé hmoty bez chuti a bez zápachu. Viditelných tváří je tam jen pár.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Marek Korejs

Kývnete na nabídku ANO?

Kdybyste šel do koalice s ANO tak byste byl přeci nejen hejtman, ale koalice by měla přeci i víc mandátů, takže je to logické. I jinde se přeci ODS spojuje s ANO. Tak proč ne? A jak vlastně hodnotíte celkově váš výsledek ve volbách? Dřív tu ODS dominovala, nemyslíte, že kdybyste nekandidovali v koal...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vidlák ví, proč potřebují Lipavského a proč se těšit na Kalouskovu stranu

9:05 Vidlák ví, proč potřebují Lipavského a proč se těšit na Kalouskovu stranu

VIDLÁKŮV TÝDEN Někoho tak servilního, jako je Jan Lipavský, prostě potřebují, protože ten si ani nev…