Zbraně poslané na Ukrajinu jsou zpět. V rukách zločinců! Kateřina Konečná k hrozivé vyšetřovací zprávě

10.11.2022 18:14 | Rozhovor

„Jak mám na debatě v Brně vysvětlit, že při zohlednění výdělků stojí metr čtvereční v moravské metropoli dvakrát víc než v New Yorku?“ ptá se europoslankyně a předsedkyně KSČM Kateřina Konečná a mluví i o třetinové mzdě ve srovnání s Německem, kam navíc Češi jezdí pro levnější zboží. Rozebrala „daň z extrémních zisků“ a jasný vzkaz poslala miliardáři Křetínskému. Nechybí „svetry madam Pekarové“, ani původní návrh Marka Bendy ohledně snížení daní z loterií. Vysvětlila i rizika související s dodáváním zbraní na Ukrajinu.

Zbraně poslané na Ukrajinu jsou zpět. V rukách zločinců! Kateřina Konečná k hrozivé vyšetřovací zprávě
Foto: archiv K. Konečná
Popisek: Europoslankyně, předsedkyně KSČM Kateřina Konečná

Paní poslankyně, všiml jsem si, že jezdíte po ČR a scházíte se na různých besedách s lidmi. Co vám tam říkají? Co je podle nich potřeba v tuto chvíli nejvíc řešit, z čeho mají radost, z čeho naopak třeba obavy?

Samozřejmě, že aktuálně je nejčastějším tématem k diskusi oblast cen energií a otázka míru. Dlouhodobě ale slýchávám, jak je možné, že jsou u nás obecně velmi vysoké náklady na bydlení. Jak mám na debatě v Brně vysvětlit, že při zohlednění výdělků stojí metr čtvereční v moravské metropoli dvakrát víc než v New Yorku???

Jak mám vysvětlit, že máme stále třetinové mzdy ve srovnání s Německem, když nám „ekonomové“ říkají, že jsme jako jejich další spolková země (a někteří politici se i podle toho chovají)? Naprosto nevysvětlitelné je pak to, že i přes tento platový rozdíl se občanům ČR vyplatí tam zajet nakoupit, protože zboží je tam levnější a zároveň kvalitnější…
Jinak občané často poukazují také na dvojí metr médií i politiků – zejména v zahraniční politice.

Poslanci schválili takzvanou válečnou daň. Jak její podobu hodnotit? Například exministryně Schillerová použila slovo paskvil… Nezaplatí ji nakonec stejně občané, jak právě také exministryně varuje?

V první řadě odmítám označení „válečná daň“. Je to daň z extrémních zisků, o které se ty firmy nijak zásadně nezasloužily. Jak jistě víte, prosazovala jsem zdanění farmaceutických korporací během pandemie, které vydělávaly neuvěřitelné peníze na vakcínách proti covidu-19. Mimochodem, jak se tyto korporace „pakovaly“ na covidu, ukazují i aktuální data, kdy např. německé farmaceutické společnosti BioNTech klesl čistý zisk o více než 43 % kvůli snížené poptávce po vakcínách proti covidu-19.

Zároveň ale odmítám rétoriku paní exministryně Schillerové, u které by měli zpozornět všichni jejich levicoví voliči. Její slova totiž jen dokazují pravicové zaměření hnutí ANO 2011. Podobně se vyjadřovala i o digitální dani, na kterou KSČM v rámci svého působení ve Sněmovně tlačila. Není možné, aby giganti typu Google s astronomickými zisky platili procentuálně méně než zaměstnanci a malí živnostníci.

Například miliardář Daniel Křetínský v reakci na tuto daň oznámil, že část svého podnikání přesune do zahraničí. Jak toto vnímáte? A dá se předpokládat, že budou následovat další?

Tohle je neskutečná ukázka pohrdání lidmi, státem, všemi pravidly, ztráta jakékoli solidarity, o které nám pravičáci rádi vykládají, že je ozdobou právě miliardářů, kteří v roli mecenášů podporují to, co si oni sami vyberou…

Křetínský mimochodem od toho „zlého“ státu žádal ještě před několika týdny o několikamiliardový úvěr s naprosto exkluzivní úrokovou sazbou. Ale to pouze dokazuje mé přesvědčení o charakteru těchto miliardářů. Čerpat státní výhody, to ano; využívat levné české pracovní síly, to ano; těžit z rozsáhlé infrastruktury rovněž; ale „vracet“ něco státu? To ani omylem…

Za první republiky existoval tzv. nostrifikační zákon. Společnost, která zde chtěla působit, musela mít na území republiky sídlo, danit zde, a tak dále, aby se zamezilo odlivu prostředků do zahraničí. Jakkoli si toto období neidealizuji, tak by se ti, kteří se k němu tak často a rádi obrací, minimálně v tomto mohli inspirovat.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: David Hora

Ing. Martin Kukla byl položen dotaz

EET

Pane Kuklo, o co opíráte vaše tvrzení, že by EET do státního rozpočtu přineslo desítky miliard? Víte, jak to chodí? Buď za něco zaplatíte méně, a bez papíru nebo více s papírem. Co myslíte, že si většina lidí, co počítá každou korunu vybere? A co tedy řeší EET? Já vám to řeknu, vůbec nic.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

,,Vláda doufá v něco jako 21. srpen 1968.” Václav Vlk starší o Fialovi a Pirátech

4:44 ,,Vláda doufá v něco jako 21. srpen 1968.” Václav Vlk starší o Fialovi a Pirátech

Slibují, že budou „lepší opozice“, ale i při vstupu do vlády se kasali, co všechno dokážou, a jak do…