Blížíme se k diktatuře. Klausův právník Hasenkopf ještě tvrději o žalobě z velezrady

06.03.2013 10:45 | Zprávy

ROZHOVOR Ústavní právník a poradce prezidenta republiky Pavel Hasenkopf ihned po schválení žaloby na Václava Klause uvedl, že hlasování senátorů bylo neplatné. ParlamentnímListům.cz nyní sdělil i další postřehy týkající se podané žaloby. "Oni zametají cestu nějakému budoucímu českému diktátorovi, který tu za potlesku rozvášněného davu zase nastolí ten správný pořádek a udělá tečku za polistopadovou érou," uvedl.

Blížíme se k diktatuře. Klausův právník Hasenkopf ještě tvrději o žalobě z velezrady
Foto: Hans Štembera
Popisek: Odcházející prezident Václav Klaus naposledy navštívil zasedání vlády

V pondělí jste upozornil, že senátní hlasování o žalobě za velezradu je neplatné. Rozproudilo to celou řadu reakcí a protiargumentů, třeba ve smyslu, že senátoři na neveřejné schůzi hlasovali veřejně podle jmen, tedy nikoliv tajným hlasováním. Co o tom soudíte?

Úvodem bych rád řekl jednu zcela zásadní věc: Jsem si absolutně jist, že odcházející prezident republiky nikdy Ústavu neporušil. Evidentně ji aplikoval jinak, než by bylo jeho politickým oponentům milo, ale neaplikoval ji protiprávně.

Na tu procedurální vadu jsem neupozornil proto, že bych se chytal stébla a neměl k dispozici dostatek věcných protiargumentů, ale právě naopak: Když už k podání žaloby došlo, nechci, aby to bylo zahráno do autu, to je můj klíčový motiv v tuto chvíli. Chci předejít tomu, aby se jednou říkalo: „Víte, děti, prezident Klaus, toho tenkrát žalovali pro velezradu, ale měl neuvěřitelné štěstí, nějak to tehdy procesně zvrtali, a jen to ho zachránilo.“ Mám strach, že právě takové vyústění by si někteří žalobci dokonce i přáli: Nakydat na odcházejícího prezidenta valníky špíny a vtisknout mu punc velezrádce, na nového prezidenta vycenit zuby, a přitom prvnímu nedat šanci se očistit a druhému skutečně zjistit, jak velmi silné ve skutečnosti je jeho právní postavení. 

Tento článek je uzamčen

Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PL

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Marek Výborný byl položen dotaz

očkování proti SLAK

Proč se u nás neočkuje proti SLAK?? Proč toto očkování EU zakázala? Proč všude ve světě se očkuje? A je pravda, že v Rakousku se zabíjí jen nakažené kusy??

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bereme moc washingtonským elitám... Donald Trump složil slib a přišla politicky nekorektní smršť u mikrofonu

18:31 Bereme moc washingtonským elitám... Donald Trump složil slib a přišla politicky nekorektní smršť u mikrofonu

V roli prezidenta pronesl Donald Trump svůj první projev. Dal jasně najevo, že odteď bude navždy pla…